Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina

Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina
Publicat: 16/08/2014, 15:10
Actualizat: 03/02/2019, 06:15

Fieful rebel de la Donețk, asediat de către armata ucraineană, „este într-o situație umanitară foarte îngrijorătoare, iar de ajutorul pe care Rusia ni-l trimite, pe care nu l-am primit încă, avem nevoie ca de oxigen”, a declarat „premierul” separatist Aleksandr Zaharcenko.

„Nu doar armata ucraineană nu vrea ca ajutorul să ne parvină și-l împiedică să ne parvină. În realitate (…) Guvernul ucrainean îl împiedică prin toate obstacolele posibile, legale și de alt fel”, a acuzat el.

Aproximativ 300 de camioane rusești, încărcate cu 1.800 de tone de ajutor umanitar potrivit Moscovei, erau staționate în continuare, sâmbătă dimineața, la aproximativ 30 de kilometri de postul de frontieră Donețk din Rusia, în localitatea Kamensk-Șahtinski, au observat jurnaliști AFP, ceea ce înseamnă că acesta a rămas pe loc de joi.

Grăniceri și vameși ucraineni veniți pe teritoriul rus nu au început încă inspecția, aștepând documente din partea Crucii Roșii, care urmează să fie însărcinată cu distribuirea ajutorului în bastioane rebele.

Un oficial din cadrul Ministerului rus pentru Situații de Urgență a declarat că Moscova le-a trimis vameșilor ucraineni o declarație cu privire la conținutul camioanelor. Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la fața locului, Paul Picard, a declarat că sâmbătă dimineața a avut loc o reuniune între reprezentanți ai serviciilor vamale rusești și ucraineni, dar fără să ofere precizări.

Crucea Roșie, care nu a participat la reuniune, a confirmat că nu a efectuat încă vreo inspecție asupra camioanelor rusești, așteptând un acord între cele două părți.

– Bombardamente intensive în noaptea de vineri spre sâmbătă

La Donețk, unde confruntările s-au apropiat de centrul orașului în ultimele zile, o jurnalistă AFP a auzit tiruri intense de artilerie în noaptea de vineri spre sâmbătă și explozii în cartiere din nord-estul orașului.

La Lugansk, un oraș încercuit și asediat de către armata ucraineană, organizația Human Rights Watch (HRW) a a evocat sâmbătă o situație umaniatră „foarte dificilă”, în contextul care orașul nu mai este alimentat cu apă și energie electrică, iar rețeaua telefonică a fost întreruptă, în urmă cu două săptămâni. Potrivit autorităților locale, bombardamente intensive au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma cărora au izbucnit mai multe incendii în oraș.

ONG-ul a denunțat totodată utilizarea de către cele două tabere a armamentului greu în zone locuite, omorând câteva zeci de civili în ultimele zile. Washingtonul a îndemnat joi Kievul la „reținere”, în vederea reducerii numărului victimelor în rândul populației.

Mscova, pe de altă parte, a acuzat Kievul, care a trimis camioane încărcate cu ajutoare în estul țării, că vrea să saboteze operațiunea umanitară rusească. „Intensificarea brutală a operațiunilor militare” ucrainene în zona pe care urmează să o traverseze convoiul rusesc „are în mod evident scopul să taie ruta convenită cu Kievul”, a apreciat diplomația rusă.

Forțele ucrainene au revendicat joi preluarea controlului asupra drumului care asigură legătura între Lugansk și frontiera cu Rusia, întrerupând astfel ruta pe care urmează să vină în oraș camioanele trimise de Moscova.

– Au sosit „întăriri” din Rusia?

Tensiunile internaționale s-au amplificat după ce Ucraina a anunțat vineri că a „distrus” o parte a unei coloane de blindate rusești care a pătruns joi pe teritoriul ucrainean, provocând o serie de reacții de indignare în Occident.

Washingtonul a îndemnat Moscova să înceteze „provocările”, iar miniștrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au „îndemnat” Rusia să „oprească imediat orice formă de ostilitate”.

Moscova, care a dezmințit că trupe sau material rusești ar fi trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul că „distruge fantome”.

Însă „premierul” separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat că a primit „întăriri” de la Rusia, într-o înregistrare video difuzată vineri pe YouTube.

El a declarat că a primit „150 de piese de echipament militar, inclusiv 30 de tancuri și blindate, și aproximativ 1.200 de oameni, care au fost antrenați timp de patru luni pe teritoriul rusesc”, adăugând că totul sosește „la momentul cel mai crucial”.

Într-o încercare de a pune capăt escaladării, o întâlnire între ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin și omologul său rus Serghei Lavrov urmează aă aibă loc duminică la Berlin, în prezența șefilor diplomațiilor franceză și germană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×