Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat nordul Japoniei. „Este o provocare excesivă”

Redactor:
Marian Avram
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat nordul Japoniei. „Este o provocare excesivă”
Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică care ar fi traversat spațiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancțiuni împotriva regimului de la Phenian. Secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că testul Phenianului reprezintă o "provocare excesivă". De asemenea, Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, a susținut că toate statele trebuie să ia măsuri noi împotriva Coreei de Nord. Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri, la cererea Statelor Unite.

Secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că testul Phenianului reprezintă o „provocare excesivă”. De asemenea, Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, a susținut că toate statele trebuie să ia măsuri noi împotriva Coreei de Nord. Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri, la cererea Statelor Unite.

Racheta a parcurs 3.700 de kilometri

Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Aceasta ar fi parcurs distanța de 3.700 de kilometri și a atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit Armatei sud-coreene.

Comandamentul SUA din Pacific a precizat inițial că proiectilul ar fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune. Cu toate acestea, ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a afirmat că Guvernul de la Tokyo este de părere că Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, relatează postul japonez NHK.

În tot acest timp, Guvernul japonez a emis o alertă, cunoscută sub numele de „J-Alert”, ținând cont că racheta balistică a trecut peste insula Hokkaido, aflată în nordul Japoniei. Ulterior, racheta a ajuns în oceanul Pacific.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că acest act reprezintă o „provocare excesivă”.

„Aceste provocări repetate din partea Coreei de Nord sunt inacceptabile”, a afirmat Suga.

Această rachetă este mult mai dezvoltată în comparație cu cea lansată la 29 august, care a parcurs doar 2.700 de kilometri, atingând altitudinea de 550 de kilometri.

Experții au atras atenția că această rachetă balistică, lansată vineri de Coreea de Nord, are capacitatea să atingă insula Guam, care se află la 3.400 de kilometri de Phenian.

Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că Donald Trump a fost informat de acest test al nord-coreenilor. 

Tillerson:  Rusia și China trebuie să-și arate intoleranța față de aceste teste nesăbuite

Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA, a afirmat, vineri, că toate statele trebuie să ia măsuri noi împotriva Coreei de Nord, după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat spațiul aerian al Japoniei.

Secretarul american de Stat a adăugat că Rusia și China trebuie să-și arate intoleranța față de aceste teste nesăbuite, acționând în mod direct.

„Aceste provocări continue nu fac decât să adâncească izolarea diplomatică și economică a Coreei de Nord”, a mai precizat Tillerson. 

Reuniune de Urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri, la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre ultimul test balistic efectuat de regimul de la Phenian.

Ședința Consiliului de Securitate al ONU va avea loc la ora 21, ora României.

Oficialii Statelor Unite au cerut convocarea de urgență a Consiliului, după ce regimul de la Phenian a efectuat un nou test cu rachetă balistică. Proiectilul nord-coreean a traversat spațiul aerian al Japoniei, la doar două săptămâni după un test similar.

În cei aproape șase ani de când este la putere, Kim Jong-un a testat mai multe rachete decât tatăl și bunicul său la un loc.

Inchide