Coreea de Nord a lansat o RACHETĂ BALISTICĂ. Oficial SUA: Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean. Reacția lui Trump. UPDATE

Coreea de Nord a lansat o RACHETĂ BALISTICĂ. Oficial SUA: Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean. Reacția lui Trump. UPDATE
Armata nord-coreeană a efectuat, sâmbătă dimineață, fără succes, un test balistic. Este al doilea test eșuat din ultimele două săptămâni. „Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean", a declarat un oficial militar american.
Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică care a explodat pe uscat, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului american din regiunea Pacific. Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean, a declarat el citat de CNN.

Potrivit oficialilor americani,  partea principală a rachetei a căzut la aproximativ 35 de kilometri de aeroportul Pukchang.

Președintele SUA, Donald Trump, a reacționat după testul eșuat al Phenianului. „ Coreea de Nord a arătat lipsă de respect față de dorintele Chinei și față de foarte respectatul său președinte cand a lansat azi o racheta, fărăa succes. Rău!”, a scris Trump pe Twitter. 

Și Coreea de Sud a condamnat „acțiunea provocatoare”, susținând că Phenianul că a încălcat în mod clar rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și este o amenințare gravă la adresa păcii și securității.

Incidentul intervine în contextul în care Consiliul de Securitate ONU tocmai a analizat cazul Coreei de Nord. Administrația de la Washington a cerut intensificarea presiunilor internaționale asupra regimului stalinist de la Phenian. Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a explicat că, în cazul în care presiunile diplomatice vor eșua, armata SUA este pregătită să intervină militar. „Toate opțiunile de reacție la viitoare provocări trebuie să rămână disponibile. Acțiunile diplomatice și financiare vor fi susținute de intenția contracarării agresiunii nord-coreene printr-o acțiune militară, dacă va fi necesar”, a atras atenția Rex Tillerson.

Însă Rusia a avertizat că o intervenție militară împotriva Coreei de Nord este „total inacceptabilă”.

La rândul său, China a transmis că nu poate soluționa singură criza nord-coreeană.

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că preferă o soluție diplomatică la criza nord-coreeană, avertizând însă că există și riscul unui „conflict major”. „Există și șanse să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord, absolut. Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile diplomatic, dar este foarte dificil”, a spus Donald Trump într-un interviu acordat agenției Reuters. Liderul de la Casa Albă a explicat că pornește de la premisa că președintele nord-coreean, Kim Jong-Un, este rațional, observând însă că a preluat conducerea națiunii fiind foarte tânăr. „Avea 27 de ani. Tatăl lui a murit, a preluat conducerea regimului. Orice s-ar spune, acest lucru nu este ușor, mai ales la acea vârstă. Nu vreau să îi acord credit, nici să îl discreditez, eu spun doar că este ceva foarte dificil. Dacă este sau nu rațional, nu știu. Eu sper că este rațional”, a subliniat Trump.

Regimul Kim Jong-Un a semnalat că ar putea efectua noi teste balistice și nucleare. Administrația Donald Trump a avertizat că ar putea interveni militar pentru contracararea acestor amenințări, situație care ar putea genera un conflict militar regional.

Inchide