Coreea de Nord anunță că a testat „cu succes” o bombă cu hidrogen. Reacția Statelor Unite

Coreea de Nord anunță că a testat „cu succes o bombă cu hidrogen. Reacția Statelor Unite
Publicat: 06/01/2016, 10:48

Coreea de Nord a anunțat miercuri că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un gest sfidător și surprinzător care, în cazul în care va fi confirmat, va reprezenta pentru Phenian un pas important înainte către îmbunătățirea arsenalului său nuclear încă limitat, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Un prezentator, care a citit pe postul de stat o declarație tipică, împregnată de propagandă, a anunțat că Nordul a testat o bombă cu hidrogen „miniaturizată”, apreciind că aceasta ridică „puterea nucleară (a țării) la următorul nivel” și îi oferă o armă cu care să se apere de Statele Unite și alți inamici.

Testul a fost un „succes perfect”, potrivit acestui comunicat.

Testul, în cazul în care va fi confirmat de către experți străini, va conduce la impunerea unei noi serii de sancțiuni ONU, mai dure, și va afecta și mai mult relațiile deja grav afectate ale Phenianului cu vecinii săi.

Testele nucleare nord-coreene îngrijorează Washingtonul și comunitatea internațională, care consideră că fiecare nouă detonare îi aduce pe cercetătorii și inginerii nord-coreeni mai aproape de obiectivul de a crea un arsenal de rachete dotate cu focoase nucleare care să poată atinge Statele Unite.

O bombă cu hidrogen este mult mai puternică decât o bombă atomică, dar este totodată mult mai dificil de fabricat.

Potrivit unor experți, Coreea de Nord ar deține câteva bombe nucleare rudimentare și a depus eforturi, timp de câteva decenii, să perfecționeze o rachetă cu rază lungă de acțiune, cu mai multe trepte, în care să poată să fie montate versiuni mai mici ale acestor bombe. După mai multe eșecuri, Phenianul a trimis un prim satelit în spațiu, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acțiune pe care a lansat-o în decembrie 2012.

Rachetele balistice și rachetele folosite pentru lansarea unor sateliți au corpuri, motoare și alte tehnologii similare, potrivit experților. ONU a denunțat lansarea din 2012 drept un test interzis în domeniul tehnologiei rachetelor balistice.

Unii analiști consideră că Nordul probabil nu a ajuns la nivelul tehnologiei necesare fabricării unui focos miniaturizat, care să fie lasat într-o rachetă cu rază lungă de acțiune, capabilă să atingă Statele Unite. Însă există o puternică dezbatere cu privire la nivelul până la care a progresat această țară izolată în programele sale secrete balistice și nucleare.

Un prim indiciu cu privire la un posibil test constă într-un cutremur cu magnitudinea de 5,1, detectat miercuri dimineața de către Institutul american de geofizică USGS.

Un oficial din cadrul Administrației Meteorologice Coreene, o agenție sud-coreeană, a anunțat că instituția crede că seismul a fost cauzat în mod aritficial, în baza analizei undelor seismice și pentru că a avut loc la aproximativ 49 de kilometri nord de Kilju, în nord-estul Coreei de Nord, unde se află principala instalație nucleară. Toate cele trei detonări atomice anterioare au avut loc în această instalație.

Testul constituie o surpriză, atât în ceea ce privește natura sa, cât și în ceea ce privește momentul în care a fost efectuat.

Coreea de Nord nu a mai procedat la o explozie atomică de la începutul lui 2013, iar liderul Kim Jon-un nu a menționat armamentul nuclear în discursul pe care l-a susținut de Anul Nou. Unii analiști au speculat că liderul nord-coreean este îngrijorat de o deterioare a relațiilor cu China, ultimul aliat important al țării sale, care și-a exprimat frustrarea față de provocările nord-coreene și a dat semne că va susține noi sancțiuni ONU.

Cutremurul de miercuri este mai puternic decât activitatea seismică raportată cu ocazia testării bombelor atomice precedente. Potrivit Yonhap, agenții de monitorizare au detectat cutremure cu magnitudinea de 3,7 în 2006, 4,5 în 2009 și 4,9 în 2013.

După ce a efectuat al treilea test atomic, în februarie 2013, Phenianul a lansat o campanie retorică belicoasă în cadrul căreia a amenințat că va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite și Seulului, capitala Coreei de Sud. Tot în 2013, Coreea de Nord a afirmat că a abandonat armistițiul din 1953, încheiat după Războiul Coreei. De asemenea, Phenianul a repornit un reactor nuclear cu plutoniu, pe care l-a oprit în cadrul unui acord nuclear încheiat în 2007, de asemenea abandonat ulterior.

În urma venirii la putere a tânărului lider Kim Jong-un, în 2011, Phenianul și-a înăsprit retorica plină de furie atât față de liderii de la Washington și Seul, cât și față de exercițiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire a unei invazii.

Reacția Casei Albe

Casa Albă a anunțat că nu poate confirma afirmațiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, și că va monitoriza în continuare situația, relatează Reuters în pagina electronică.

„Deși nu putem confirma aceste afirmații în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluțiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) și îndemnăm din nou Coreea de Nord să-și respecte obligațiile și angajamentele internaționale”, a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate de la Casa Albă, citat într-un comunicat. Price a anunțat că Statele Unite vor continua să „protejeze și să-și apere aliații din regiune” și va „răspunde adecvat provocărilor nord-coreene”.

Franța cere o „reacție puternică a comunității internaționale”

Franța condamnă acțiunile Coreei de nord privind testul nuclear și cere „o reacție puternică a comunității internaționale”, se arată într-un comunicat al președintelui Francois Hollande.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord „a violat inacceptabil rezoluțiile consiliului de securitate al Națiunilor Unite”

Marea Britanie: Este o provocare

Secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii, Philip Hammond a condamnat și el acțiunile Phenianului.

„Dacă raportul nord coreeam privind testul bombei cu hidrogen este adevărat, atunci este o gravă încălcare a rezoluțiilor consiliului de securitate și o provocare pe care o condamnăm fără rezerve”, a spus el.

Anunțul integral făcut de televiziunea nord-coreeană:

CLICK PENTRU A MĂRI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York