Coreea de Nord organizează o defilare militară de amploare pentru a comemora armistițiul din 1953

Coreea de Nord organizează o defilare militară de amploare pentru a comemora armistițiul din 1953
Publicat: 26/07/2013, 16:33
Actualizat: 01/02/2019, 05:53

Coreea de Nord lustruiește arme, tancuri și rachete pentru o defilare militară de amploare, prevăzută sâmbătă, la Phenian, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la sfârșitul Războiului din Coreea, încheiat prin semnarea unui armistițiu pe care regimul a promis de să-l denunțe, relatează AFP.

Armistițiul din 27 iulie 1953 a pus capăt la trei ani de lupte sângeroase care au devastat Peninsula Coreea, scindată într-o parte de Nord comunistă aliată Beijingului și Moscovei, și o parte de Sud capitalistă aliată Washingtonului.

Separate de o linie de demarcare înțesată cu sârmă ghimpată, turnuri de veghe și mine, cele două Corei au evoluat diferit, atât din punct de vedere politic, cât și social și economic.

Frontiera trasată de Națiunile Unite în 1953, contestată de Phenian, este unul dintre puținele lucruri care au rămas aproape aceleași după război. Însă Coreea de Nord celebrează armistițiul ca „ziua victoriei” la sfârșitul unui „război de eliberare a patriei”.

Ediția din iulie a revistei oficiale „Korea”, pusă la dispoziția jurnaliștilor străini invitați să asiste la defilarea militară, este consacrată aproape în totalitate faptelor de arme ale fondatorului Coreei comuniste, Kim Il-sung, abundând cu fotografii alb-negru ale „președintelui etern”, bunicul actualului lider și șef de arme, Kim Jong-un.

Ceremoniile de comemorare a zilei de 27 iulie au început în această săptămână cu concerte patriotice, festivaluri și evenimente culturale.

Imensul stadion 1 Mai, una dintre cele mai mari incinte sportive din lume, cu o capacitate de 150.000 de locuri, s-a aprins odată cu deschiderea unor tradiționale „mișcări mari de grup” care mobilizează mii de figuranți pentru gloria Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și dinastiei Kim.

Cel puțin 47.075 de foști combatanți, rezistenți anti-japonezi și „persoane merituoase care au făcut servicii eterne” în timpul războiului au fost decorate.

Joi, Kim Jong-un, care l-a succedat pe tatăl său Kim Jong-Il, decedat în decembrie 2011, a inaugurat un nou cimitir al veteranilor Războiului din Coreea.

Mii de veterani, însoțiți de rude și apropiați, – bărbații îmbrăcați în costume de culoare închisă, femeile în tradiționalul „hanbok” – l-au aclamat pe noul lider Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani (nu se cunoaște vârsta sa exactă) și educat în Elveția, în momentul în care depunea o jerbă pe un monument funerar.

Dar cel mai important eveniment al festivităților va fi, fără îndoială, parada militară de sâmbătă, o obișnuită demonstrație de forță care în acest an va fi supravegheată mai atent din străinătate pentru a observa dacă, așa cum pretind autoritățile nord-coreene, Phenianul a făcut progrese concrete în programul său de dezvoltare a rachetelor balistice.

Potrivit unor surse din domeniul serviciilor de securitate militare citate de agenția sud-coreeană Yonhap, rachete Scud și Musudan, cu rază scurtă și medie de acțiune, sunt poziționate pe lansatoare mobile în apropierea locului de desfășurare a paradei, în centrul Phenianului.

De asemenea, racheta cu rază lungă de acțiune KN08 ar putea fi arătată cu această ocazie. Până în prezent, lansatoare de acest tip prezentate în cadrul unor defilări precedente au fost calificate de către experți străini ca fiind prost copiate.

Potrivit Rodong Sinmun, publicație de propagandă a partidului unic, Kim Jong-un ar putea face o declarație publică sâmbătă.

Cea de a 60-a aniversare de la semnarea armistițiului intervine în momentul în care cele două Corei încearcă să calmeze tensiunile apărute după ce Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă – considerată de Seul ca un test de rachetă intercontinentală -, un nou test nuclear, și și-a amenințat în mod repetat inamicii cu lovituri.

În martie, în momentul de apogeu al tensiunilor, Nordul a anunțat ruperea unilaterală a armistițiului semnat sub egida Națiunilor Unite.

Dar Coreea de Sud a denunțat întotdeauna gesturile Coreei de Nord, calificându-le drept zgomot fără consecințe.

„Coreea de Nord a spus în mai multe rânduri că nu va mai respecta armistițiul, dar, în realitate, ea menține dialogul cu Comandamentul Națiunilor Unite (UNC) de la Panmujon”, sat frontalier unde a fost semnat armistițiul, a anunțat pentru AFP miercuri un oficial al UNC.

Comemorările sunt mult mai discrete în Coreea de Sud, unde omagiile s-au limitat la recunoașterea contribuției militarilor străini care au luptat sub drapelul ONU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații