Corlățean a cerut la Budapesta ca politicienii ungari să nu altereze campania electorală din România

Corlățean a cerut la Budapesta ca politicienii ungari să nu altereze campania electorală din România
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a solicitat în cadrul vizitei oficiale efectuate luni la Budapesta ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a altera campania electorală din România cu episoade care pot genera tensiuni și interpretări de natură etnică.
Publicat: 01/10/2012, 17:27
Actualizat: 29/09/2018, 08:14

Șeful diplomației a avut la Budapesta întrevederi cu omologul ungar, János Martonyi, cu premierul Viktor Orbán și cu președintele Parlamentului, László Kövér.

„Eu am transmis un mesaj clar în toate întâlnirile oficiale pe care le-am avut și am spus faptul că, în opinia Guvernului României este important să privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relației bilaterale și să evităm alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretări în legătură cu așa zise tensiuni de natură etnică și din acest punct de vedere am solicitat ca în perioada care urmează, în această toamnă, când în România se va desfășura o campanie electorală importantă pentru viitoarea structură a Parlamentului și pentru viitorul Guvern să avem înțelepciunea de a separa interesele de natură politică internă dintr-o țară sau alta și să nu amestecăm campania electorală românească cu alte lucruri care țin, poate, de interesele politice de la Budapesta”, a declarat Corlățean.

El a adăugat că le-a explicat oficialilor din țara vecină că e important ca tematica de campanie electorală să fie concentrată pe prioritățile de ordin economic și social ale societății românești, care sunt relevante inclusiv pentru cetățenii de etnie maghiară.

„Și din acest punct de vedere am exprimat speranța că interesul de a avea o campanie electorală care să se concentreze pe prioritățile reale ale societății românești, de ordin economic și social, care sunt extrem de relevante pentru toți cetățenii, și pentru români și pentru maghiarii din România, să nu fie alterată, direcționată de alte lucruri”, a afirmat Corlățean.

Întrebat dacă a primit asigurări din partea oficialilor de la Budapesta că solicitarea sa va fi respectată, Corlățean a arătat că speră ca mesajul Guvernului României să fi fost înțeles. „Sper sincer ca mesajul României, al Guvernului României, să fi fost înțeles. Vom vedea în perioada următoare dacă aceste lucruri vor fi tratate în acest sens de unii dintre liderii politici de la Budapesta”, a evidențiat Corlățean.

Șeful diplomației a relatat că a reluat cu președintele Parlamentului, László Kövér, subiectul reînhumării scriitorului József NyirÅ‘, căruia i-a transmis „foarte clar” că România și comunitățile evreiești au sensibilități importante față de aceste demersuri privind reînhumarea și că acestea nu pot fi acceptate.

„Eu cred că poziția noastră a fost extrem de clar exprimată și sper să fie bine înțeleasă. Sunt lucruri care pot prezenta o anumită simbolistică în Ungaria, dar cu totul altă simbolistică o au în România și nu numai. A fost o discuție necesară cu conducerea Parlamentului și sper eu să fie clarificatoare”, a mai spus Corlățean.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, implicându-se în acțiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a venit în România deși președinții celor două Camere ale Parlamentului de la București de la acea vreme, Vasile Blaga și Roberta Anastase, îi ceruseră să își amâne vizita după alegerile locale.

În luna mai, autoritățile ungare intenționau să aducă în România rămășițele poetului maghiar Nyiro Jozsef.

În 27 iunie, autorizația de înhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, emisă de Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc și atacată în contencios administrativ de către Prefectura Harghita, a fost anulată de Tribunalul Harghita, decizia nefiind însă definitivă. Instanța de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins excepțiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc și a anulat autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, în 26 mai, că a atacat în contencios administrativ autorizația de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Ulterior, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.

MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta declara că Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.

Kover a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităților române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată și barbară”.

Ulterior, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze de colegii săi și să-și ceară scuze în numele Ungariei pentru declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverență decât unul de natură politică. Rămășițele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer