COVID-19. Mai multe țări europene relaxează restricțiile începând de luni

Redactor:
Gandul
COVID-19. Mai multe țări europene relaxează restricțiile începând de luni
În Germania, începând de luni, restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară

În contextul în care numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus rămâne în general scăzut comparativ cu perioada de vârf, țările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Austira, Danemarca, Germania, Grecia, Islanda, Polonia și Spania se numără printre statele în care autoritățile au decis să relaxeze măsurile restrictive, impuse pentru limitarea răspânditii noului coronavirus.

O altă țară europeană în care continuă relaxarea măsurilor este Cehia, unde, începând de luni, se redeschid porțile cafenelelor, hotelurilor, barurilor, restaurantelor şi piscinelor.

Restaurantele se redeschid în Germania

În Austria, autorităţile intenţionează să relanseze viaţa culturală prin autorizarea evenimentelor evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori, la finalul lunii mai. Condiția este ca aceștia să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru, notează luni dpa, citată de Agerpres.

Evenimentele cu cel mult 100 de participanţi sunt permise în Islanda, începând de luni.

În Danemarca, începând de luni, autorităţile le permit persoanelor cu reşedinţa permanentă în ţările nordice şi în Germania să călătorească pe teritoriul danez dacă ele deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez.

Pe de altă parte, o decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt închise de la jumătatea lunii martie, este încă în aşteptare. Guvernul danez urmează să anunțe până vineri detalii despre redeschiderea sezonului turistic, ţinând cont de evoluţiile epidemiologice.

Restricțiile pentru încetinirea propagării noului coronavirus sunt relaxate în grade diferite în cele 16 landuri din Germania. Începând de luni, restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară

În unele landuri, precum Mecklenburg – Pomerania Inferioară (nord-est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt deschise germanilor cu reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise de luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg începând din 29 mai.

În Bavaria (sud-est), sunt redeschise de luni părţile indoor ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămân închise. În Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou începând din 28 mai.

De asemenea, începând de luni, în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg – Pomerania Inferioară sunt redeschise piscinele în aer liber.

Prima fază de relaxare în Madrid și Barcelona

În ceea ce privește Grecia, începând de luni, călătorii care nu sunt în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică.

La finalul lunii mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 iunie. Potritvit sursei citate, de la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Italia continuă relaxarea măsurilor de izolare, de lunu, prin redeschiderea sălilor de fitness şi a piscinelor, iar din 15 iunie a cinematografelor şi a teatrelor. Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 iunie.

De luni, în Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de luni în prima etapă a planului în patru faze pentru revenirea la condiţii normale.

Astfel, în prima fază, este permisă doar intrarea unei treimi din numărul obişnuit de persoane în biserici, muzee şi magazine. Sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Pe de altă parte, sunt în continuare restricţii în privinţa plimbării şi a activităţilor sportive. Acestea sunt permise pentru câte cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vârste între 14 şi 70 de ani.

Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru părinţi cu copii şi pentru persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă în orice interval orar.

Aceste măsuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de luni dimineaţa la faza a doua a planului.

În Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică, din 30 mai. De luni, elevii din şcolile primare pot reveni la cursuri, iar redeschiderea celorlalte niveluri de învăţământ este prevăzută pentru 1 iunie.

Elevii din Polonia pot merge din nou la școală, începând de luni, dar lasă decizia la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţământ. Universităţile vor putea găzdui cursurile pentru studenţii din anii terminali şi pe cele care nu pot fi ţinute online.

Potrivit informarii zilnice ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naționale de Sănătate Publică, evoluția in ultimele 24 de ore, valabilă luni, la ora 9:00, la nivel global se înregistrează 5.334.399 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 343.748 decese.

Au fost raportate 103.923 cazuri noi, din care 3.472 decese.

Cresteri marcate ale numărului de cazuri au fost înregistrate în Statele Unite ale Americii, Belarus, Iran, Turcia, Marea Britanie, Canada, Mexic, Arabia Saudită, Pakistan, India, Bangladesh, Brazilia, Chile, Peru și Rusia.

 

Inchide