Credința e mai presus de business. Curtea Supremă a SUA decide în favoarea unui designer web care a refuzat să lucreze cu un cuplu gay

Credința e mai presus de business. Curtea Supremă a SUA decide în favoarea unui designer web care a refuzat să lucreze cu un cuplu gay
Foto: profimediaimages.ro Lorie Smith speaks to supporters outside the Supreme Court in Washington
Publicat: 30/06/2023, 19:03
Actualizat: 30/06/2023, 19:10

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme din Statele Unite a hotărât, vineri, că nu poate cere unui designer web să furnizeze produse pentru nunți unor cupluri de același sex.

Creatoarea web, Lorie Smith, a susținut că legea existentă în Colorado, care interzice discriminarea bazată pe orientare sexuală, rasă și gen, îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare. Și, în temeiul, Primului Amendament, Curtea a hotărât în favoare ei. 

Judecătorul Neil Gorsuch, care a scris decizia, a afirmat căoportunitatea de a gândi pentru noi înșine și de a ne exprima liber aceste gânduri este printre libertățile noastre cele mai prețuite și o parte din ceea ce menține Republica noastră puternică”, potrivit The Hill. 

În urmă cu trei ani, același judecător, nominalizat de Donald Trump, a fost autorul unei opinii foarte diferite față de instanță, hotărând că o lege emblematică a drepturilor civile îi protejează pe angajații homosexuali și transgender de discriminare la locul de muncă.

„Un angajator care concediază o persoană doar pentru că este gay sau transgender sfidează legea”, a scris el atunci, citat de The New York Times.

Decizia este o lovitură pentru comunitățile și susținătorii LGBTQ.

Decizia ar putea deschide ușa companiilor să refuze serviciile unor cupluri pe baza sexualității lor, dar ar putea avea același efect și asupra cererii de servicii bazate pe rasa sau religia unui client, spun analiștii.

Voturile împotrivă au venit de la trei judecătoare liberale Sonia Sotomayor, Elena Kagan și Ketanji Brown Jackson. Judecătoarea Sonia Sotomayor a subliniat caracterul simbolic al acestei decizii, care va „marca homosexualii și lesbienele cu statutul de clasa a doua”. 

Curtea, pentru prima dată în istoria sa, acordă unei afaceri deschise publicului dreptul constituțional de a refuza să servească membrii unei clase protejate, a scris judecătoarea Sonia Sotomayor. Astăzi este o zi tristă în dreptul constituțional american și în viața persoanelor LGBT, a spus Sotomayor, conform The Guardian.

Hotărârea controversată a provocat rapid răspunsuri puternic polarizate.  Grup de susținere LGBTQ+, Human Rights Campaign, a scris pe Twitter că justiția conservatoare a făcut un „pas periculos înapoi”. 

De ce refuză Lorie Smith să creeze pentru cupluri gay

Lorie Smith lucrează de ani de zile în industria de marketing și design corporativ. Și-a creat propria firmă, cu ajutorul căreia promovează mesaje pentru întreprinderile mici, biserici și organizații nonprofit, printre altele.

Lorie este o creștină care poate crea design-uri web pentru oricine, dar nu poate crea toate mesajele, scrie la profilul companiei. Pentru ea, căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. Și a vrut să înceapă să creeze site-uri web de nuntă pentru a transmite frumusețea căsătoriei, în concordanță cu învățăturile credinței ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Momente cumplite la Craiova! Răpus de durere, tatăl adolescentei ucise în Grădina Botanică a trecut...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită