CRITICI. Uniunea Europeană condamnă atacurile asupra libertății presei în timpul crizei COVID-19. Înaltul Reprezentant al UE: „Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”

CRITICI. Uniunea Europeană condamnă atacurile asupra libertății presei în timpul crizei COVID-19. Înaltul Reprezentant al UE: Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”
Sursă FOTO Twitter
Publicat: 03/05/2020, 15:55

Înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei, ministrul de externe al Germaniei a declarat că jurnalismul independent este slăbit în timpul pandemiei coronavirusului. De asemenea, UE a avertizat că libertatea presei este în pericol în mai multe țări. Josep Borrel condamnă atitudinea unor țări care se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a impune restricții asupra libertății presei,  declarând: „Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”.

Sâmbătă, Uniunea Europeană a criticat restricțiile asupra mass-media puse în aplicare de unele țări în timpul crizei coronavirusului. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a intervenit, de asemenea, pentru a apăra jurnalismul independent cu o zi înaintea Zilei Mondiale a Libertății Presei duminică, potrivit Dw.com.

„Este foarte probabil ca pandemia COVID-19 să fie utilizată pentru a limita libertatea presei în mai multe țări”, a declarat  diplomatul  UE, Josep Borrell, într-o declarație în numele celor 27 de state membre.

Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE condamnă atitudinea unor țări care se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a impune restricții asupra libertății presei,

„Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria” .

„În prea multe țări, jurnaliștii se luptă cu o legislație restrictivă, atribuită uneori stării de urgență generată de COVID-19, care limitează libertatea de exprimare și libertatea presei. Blocarea internetului și a site-urilor web se multiplică. Reporterii, în special femeile, sunt supuși unor campanii de denigrare, unor presiuni financiare și unor atacuri din partea guvernului sau a unor canale de presă partizane, ceea ce îi obligă adesea să se autocenzureze. Prea mulți se confruntă cu hărțuiri, cu arestări arbitrare și cu privarea de libertate. Prea mulți și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria” , a declarat Înaltului Reprezentant, Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă. 

Ungaria este o țară a UE care a limitat libertatea jurnaliștilor în timpul pandemiei.

Grupul pentru drepturi Reporteri fără frontiere a avertizat, de asemenea, că mulți jurnaliști din întreaga lume se pot confrunta cu cenzura sau libertăți limitate, deoarece focarul duce la restricții în viața publică.

Avertismentul vine la o zi după ce China a închis un jurnalist pentru „atacarea și înlăturarea partidului comunist”.

Jurnalismul independent este „important”

Ministrul german de externe, Heiko Maas, împreună cu omologii săi din Marea Britanie, Franța și Olanda, au lansat sâmbătă o declarație subliniind importanța independenței jurnalistice în criza coronavirusului.

„Este profund preocupat să observăm că publicațiile din întreaga lume se reduc și se închid în timp ce jurnaliștii își pierd locul de muncă din cauza veniturilor scăzute”, a spus Maas.

Maas a postat pe Twitter pentru a condamna un atac asupra jurnaliștilor germani de la Berlin.

Anul acesta, Ziua Mondială a Libertății Presei, cu deviza „Jurnalismul fără teamă sau favoare”, se bazează în jurul importanței unei prese independente pentru o democrație funcțională.

Rapoarte realizate de EastStratcom a Serviciului European de Acțiune Externă, care se ocupă cu combaterea știrilor false și a dezinformării relevă că actorii “oficiali și susținuți de stat” din Rusia și China vizează, prin acțiuni de dezinformare și “narațiuni conspirative” despre COVID-19, publicul din Uniunea Europeană și din vecinătatea sa.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?