CRIZA Brexit, de vină pentru scăderea numărului de muncitori migranți sezonieri, inclusiv ROMÂNI

CRIZA Brexit, de vină pentru scăderea numărului de muncitori migranți sezonieri, inclusiv ROMÂNI
Publicat: 18/03/2019, 21:58
Actualizat: 27/03/2019, 15:43

Sezonul sparanghelului în Marea Britanie este scurt și timpuriu – în mod tradițional, acesta se desfășoară începând cu 23 aprilie, până la jumătatea lunii iunie. Această situație va reprezenta primul mare test al crizei sezoniere a forței de muncă a anului 2019.

Anul acesta, antreprenorii britanici au fost nevoiți să facă eforturi mai mari pentru a recruta români și bulgari, în mare parte temători cu privire la lungul proces reprezentat de Brexit, în condițiile în care premierul Theresa May solicită aprobarea Parlamentului pentru un acord de separare de Uniunea Europeană. Emigranții sunt, de asemenea, preocupați cu privire la modul în care vor fi primiți de către britanici, care au votat, în 2016, că doresc să părăsească UE.

„Dacă avem cu 20% mai puțini muncitori, atunci vom recolta cu 20% mai puțin sparanghel”, a spus Chris Chinn, un antreprenor din Marea Britanie. „Agricultura din Regatul Unit nu este un joc cu marjă mare, deci un minus de 20% presupune că vom ieși în pierderi. 50% poate cauza faliment”, a completat acesta.

Preocuparea antreprenorului s-a intensificat după ce 20 dintre cei 100 de muncitori care ar fi trebuit să contribuie la cultivarea culturilor în luna ianuarie au renunțat. Dintre cei 247 de lucrători care ar trebui să sosească între 31 martie și 6 aprilie, 125 încă trebuie să își rezerve zborurile, a spus acesta.

Cu doar 11 zile până la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, Guvernul nu a aprobat încă un acord de retragere sau de prelungire, ceea ce înseamnă că riscul unui Brexit fără acord nu poate fi exclus.

Dacă Marea Britanie va fi de acord cu o înțelegere de separare, va începe o perioadă de tranziție, în cadrul căreia va fi menținută libertatea de mișcare, până la sfârșitul anului 2020. În absența unei înțelegeri, cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie după data de 29 martie vor fi nevoiți să se înregistreze pentru a putea lucra pe o perioadă mai lungă de trei luni.

Elina Kostadinova, manager la Cobrey Farms, în Varna, Bulgaria, a declarat că mulți muncitori nu aleg Marea Britanie drept destinație pentru muncă din cauza Brexit. „Aceștia nu știu dacă vor fi primiți în țară, cât timp vor putea sta, cum ar putea călători și ce le rezervă viitorul”, a spus aceasta. „Ar fi minunat dacă guvernul britanic ar putea lua o decizie”.

Fermele britanice alocă, de obicei, lucrătorilor salariul minim național de 7,83 lire pe oră, plus bonusuri în funcție de performanță.

Sectorul fructelor și legumelor din Marea Britanie se bazează, în fiecare an, pe aproximativ 80.000 de lucrători sezonieri din UE. După ce odată abundau de solicitări, în prezent agențiile de muncă declară că interesul a scăzut în 2017 și 2018, deoarece muncitorii din România și din Bulgaria au optat pentru alte țări din UE.

În ultimele două sezoane, Marii Britanii i s-a redus numărul de lucrători cu aproape 10.000, fapt ce amenință aprovizionarea cu alimente și forțează fermele să plătească salarii și prime mai mari. La sfârșitul verii, fermele vor oferi cazare gratuită și vor acoperi costurile aferente zborurilor pentru a-i convinge pe muncitori să aleagă în continuare Marea Britanie drept destinație pentru muncă.

Concordia, o organizație caritabilă care găsește companii de recrutare din UE pentru fermele britanice, a declarat că acum face eforturi mult mai mari în privința recrutării. „Agricultura Regatului Unit va intra, cu siguranță, într-o perioadă de criză. Lipsa muncii înseamnă lipsa recoltei, ceea ce înseamnă că nu vor exista fructe și legume pe rafturile supermarketurilor britanice”, a declarat Stephanie Maurel, directorul executiv al companiei.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii