CRIZA DIN UCRAINA. Armata ucraineană ripostează. „Este un atac de anvergură totală”

CRIZA DIN UCRAINA. Armata ucraineană ripostează. Este un atac de anvergură totală
Armata ucraineană a lansat vineri dimineața o vastă operațiune militară împotriva orașului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii pentru AFP.
Publicat: 02/05/2014, 10:07
Actualizat: 29/07/2014, 01:52

Tiruri de armă și explozii puternice au răsunat în nordul orașului, potrivit AFP.

„Este un atac de anvergură totală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât.

„Oralul Bilbasivka este ocupat” de militari ucraineni, a precizat ea.

Un elicopter a fost văzut circulând la altitudine joasă, au declarat rebelii, care au dat foc mai multor pneuri pentru a produce fum. Slaviansk este de peste două săptămâni în afara controlului autorităților de la Kiev, aici fiind reținută de o săptămână o echipă de observatori ai OSCE.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul orașului unde staționează zeci de blindate, a constatat AFP. Orașul Slaviansk rămâne relativ calm.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.

Rebelii pe care îi conduce aici dețin de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, șapte străini și patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Slaviansk face parte din cele 12 orașe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiștilor proruși. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostitilitățile, ceea ce Moscova dezminte.

Situația din Ucraina și soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre președintele Statelor Unite, Barack Obama, și cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene.

La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elvețian Didier Burkhalter, actualul președinte al Organizației pentru cooperare și securitate în Europa.

Angela Merkel i-a cerut joi președintelui rus Vladimir Putin să își „folosească influența” în dosarul observatorilor reținuți, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.

În cursul unei conversații telefonice, cei doi lideri au insistat asupra „importanței medierii” OSCE în Ucraina.

Integritatea teritorială amenințată

Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este amenințată, președintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în fața deteriorării situației în est.

Cu puțin timp înainte, la Donețk, principalul oraș din regiunea rebelă, sediul Parchetului regional al fost luat cu asalt în mai puțin de o oră de o mulțime de manifestanți proruși, ilustrând neputința tot mai mare a autorităților ucrainene de a asigura ordinea în provincie.

Polițiștii care ar fi trebuit să protejeze clădirea au fost loviți înainte de a putea părăsi locul și au fost dezarmați, au constatat jurnaliști ai AFP.

Potrivit presei locale, bărbați înarmați și cu cagule au preluat controlul sediului Parchetului din orașul Gorliovka, în cursul serii. Ei au luat computere și au ars dosare în curtea clădirii.

Rebelii proruși, ostili puterii instalate la Kiev după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, au continuat în ultimele zile să își extindă zona de control. Ei controlează în prezent clădiri strategice (primăria, sediul poliției și serviciile de securitate) în peste 12 orașe.

Planul FMI „remaniat” în caz de pierdere a regiunilor

Bătălia dintre Kiev și Moscova continuă pe fronturile militar, economic sau diplomatic.

La Kiev, autoritățile au efectuat exerciții militare în noaptea de miercuri spre joi. Membri ai unităților speciale din garda prezidențială, la bordul a circa zece blindate, au încercuit clădirea Parlamentului, iar trăgători de elită au fost parașutați pe acoperiș.

Atent să priveze de argumente separatiștii, Guvernul ucrainean a anunțat că are în vedere un referendum pe tema unității națiunii ucrainene și a descentralizării, în paralel cu alegerile prezidențiale anticipate din 25 mai.

Rusia a calificat ideea drept „cinică” și a repetat că Kievul trebuie să înceteze „operațiunile militare împotriva propriului popor”, o aluzie la operațiunea „antiteroristă” lansată de autorități în estul țării.

Fondul Monetar Internațional, care a votat joi un plan de ajutor de 17 miliarde de dolari, a admis, la rândul său, că acest plan va fi „remaniat” în cazul pierderii regiunilor din est.

Potrivit FMI, provinciile din est (Donețk, Lugansk, Harkov) reprezintă peste 21 la sută din produsul intern brut (PIB) al țării și 30 la sută din producția sa industrială.

Condiționați de măsuri economice drastice, împrumutul de 17 miliarde de dolari promis în doi ani de FMI Ucrainei se înscrie într-un plan de susținere global, de 27 de miliarde de dolari promiși de comunitatea internațională.

Printre condițiile impuse de FMI figurează o creștere de 50 la sută a prețului la gaze pentru particulari, ce a intrat în vigoare joi. O nouă creștere de 40 la sută ar urma în doi ani.

O reuniune consacrată securității aprovizionării Ucrainei și UE cu gaz rusesc va avea loc vineri la Varșovia, între comisarul european al Energiei Gunther Oettinger, și miniștrii rus și ucrainean ai Energiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii