Criza migrației și lupta împotriva terorismului vor domina summitul UE

Criza migrației și lupta împotriva terorismului vor domina summitul UE
Publicat: 17/12/2015, 11:10

Numeroși europeni sunt îngrijorați că teroriștii pot intra în UE pretinzând că sunt imigranți și exploatând libertatea de circulație oferită de spațiul Schengen. De altfel, cel puțin doi dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, au intrat în Europa printre imigranții care sosesc zilnic pe insulele elene din apropierea Turciei.

Dar liderii UE vor să evite să fie comparați cu naționaliștii care argumentează că eliminarea controalelor la frontiere în interiorul UE îi pune pe cetățeni în pericol.

Migrația și terorismul sunt de asemenea tratate ca subiecte distincte deoarece, așa cum a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, mulți solicitanți de azil fug ei înșiși din calea terorismului promovat de gruparea Stat Islamic, talibani sau alte organizații extremiste.

Dilema cu care se confruntă UE este că Schengen înlesnește circulația persoanelor și bunurilor în UE, dar necesită de asemenea o mai bună împărtășire a informațiilor, pentru a preveni criminalitatea transfrontalieră.

Aproximativ 1,7 milioane de cetățeni UE traversează zilnic frontierele în spațiul Schengen pentru a merge la serviciu, potrivit institutului Bruegel. Sondajele de opinie indică de asemenea că mulți europeni prețuiesc Schengen mai mult decât orice schimbare adusă de UE.

Dar unele state, ca Franța, Germania, Austria și Ungaria, au introdus deja controale temporare la frontiere, astfel că miza acestui summit este ridicată.

„Scopul nostru este clar: trebuie să redobândim controlul asupra frontierelor noastre externe pentru a limita afluxul de imigranți și a conserva Schengen”, a precizat Tusk în invitația la summit.

Juncker a afirmat că europenii au acum o singură graniță și „o responsabilitate comună de a o proteja”.

Salvarea Schengen înseamnă sporirea supravegherii tuturor persoanelor care intră sau ies din spațiul de circulație fără pașaport. Astfel, pe viitor, cetățenii UE, la fel ca cei din afara blocului comunitar, vor trebui să prezinte pașapoartele la control, pentru a fi comparate cu bazele de date ale poliției. Aceste baze de date trebuie însă îmbunătățite.

Peste un milion de imigranți au intrat în UE anul acesta, majoritatea dornici să ajungă în Germania sau alte state nordice mai prospere, unde își pot găsi locuri de muncă sau au rude.

Războiul sirian a dus imigrația către UE la un nivel-record și există temeri că actuala campanie internațională împotriva grupării Stat Islamic și raidurile ruse în sprijinul lui Bashar al-Assad vor determina și mai mulți sirieni să fugă din țară.

În aceste condiții, cei 28 de lideri UE vor examina din nou modalități de a ajuta Grecia și Turcia să gestioneze situația migrației.

Turcia, care se confruntă cu peste două milioane de refugiați sirieni, este într-o poziție bună de negociere acum, criticii apreciind că UE riscă să facă compromisuri privind situația drepturilor omului, din dorința de a limita fluxul de imigranți.

Comisia Europeană a propus oficial săptămâna aceasta crearea unei poliții europene antiimigrație, care ar urma să aibă 1.500 de membri și va putea fi detașată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o decizie luată la Bruxelles care va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înființarea unei noi structuri cu efective terestre și maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin înlocuirea actualei Agenții pentru frontiere – Frontex. Această forță ar putea să intervină chiar și atunci când țările-gazdă nu sunt de acord, astfel că unele state membre UE sunt ostile acestui plan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji