Cum a fost eliminat Qassem Soleimani cu rachete „Ninja”, transportate de o dronă Reaper / Generalul, identificat după inelul pe care îl purta la mână / „Filmul” complet al operațiunii – FOTO / VIDEO

Publicat: 04/01/2020, 18:32
Actualizat: 08/01/2020, 20:01

Soleimani nu a fost ucis (doar) cu terifiantele „bombe ninja”, dotate cu lame și fără explozibil. Iată ce a lansat, cel mai probabil, drona | FOTO, VIDEO

Generalul-maior iranian Qasem Soleimani a fost ucis, cu certitudine, de o dronă americană MQ-9 Reaper, dar nu se știe exact ce arme a lansat aeronava fără pilot. Cel mai probabil a fost vorba de rachete AGM-114 Hellfire standard, dar nu este exclus să fi fost trase și terifiantele „bombe ninja”, derivate din acestea.

Principalele arme pe care le folosește drona MQ-9 Reaper, specializată în localizarea șe neutralizarea de ținte terestre, sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea sunt foarte precise și purtătoare de explozibil.

Există și o versiune nouă, secretă, a rachetei, numită AGM-114R9X. Aceasta mai este numită și „bomba ninja” sau „spaima teroriștilor”. Diferența față de modelul Hellfire standard este că R9X nu conține explozibil, ci lovește ținta cu mai multe lame, asemănătoare cu niște săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariției unor victime colaterale în urma atacurilor.

CITIȚI MAI DEPARTE…

MQ-Reaper, spaima teroriștilor

Generalul Soleimani a fost ucis cu rachete „Ninja”, transportate de drona de tip MQ-9 Reaper, scrie Daily Mail. O dronă americană MQ-9 Reaper care nu emite aproape niciun sunet a lansat armele ghidate prin laser, asupra unui convoi format din două mașini, omorându-l pe general, dar și pe un comandant al miliției irakiene, alături de oamenii săi.

Casa Albă a precizat că atacul aerian a fost pus la cale la „ordinul” președintelui Donald Trump, care a distribuit o imagine cu steagul american, la câteva ore de la desfășurarea operațiunii.

Trump a dat ordinul fără să se consulte cu aliații vestici, inclusiv cu Marea Britanie sau cu Democrații. Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că SUA au făcut o „evaluare bazată pe informațiile furnizate de serviciile de inteligență”, pentru a salva viețile americanilor din regiune, în contextul semnalelor potrivit cărora Soleimani ar fi pus la cale „în mod activ” atacuri.

Trump a ordonat atacul aerian, după mulți ani de tensiuni între Washington și Teheran.

Cel mai mare comandant al armatei iraniene a ajuns la aeroport la primele ore ale dimineții zilei de ieri, după de deplasare în Siria.

Două SUV-uri Toyota au ajuns la oficial și acesta a fost întâmpinat de Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al forțelor de miliție sprijinite de Iran, care activează în Irak.

Cei doi oficiali și aghiotanții lor au călătorit în una din mașini, în timp ce bodyguarzii s-au deplasat cu a doua mașină.

Ulterior, în timp ce mașinile traversau o zonă de transport, pe un drum de acces din afara aeroportului, convoiul a fost lovit de patru rachete.

Imaginile camerelor de supraveghere au arătat explozia uriașă, care a transformat mașinile într-un morman de fiare contorsionate.

Rămășițele lui Soleimani au fost identificate pe baza unui inel, pe care acesta îl purta.

Presa iraniană a scris că zece oameni au murit în atacul dronei americane, inclusiv patru oficiali militari iranieni, patru lideri irakieni ai miliției și al-Muhandis.

Foto: DAILY MAIL

Drona ucigașă a lovit cu 370 km/h (230 mph)

Comandantul miliției locale, Abu Muntather al-Hussaini, a declarat că două rachete au lovit mașina în care era Soleimani, în vârstă de 62 de ani și al-Muhandis, de 66 de ani.

A doua mașină a fost lovită de o singură rachetă. Armele au fost lansate de o dronă MQ-9 „hunter-killer”, lansată de la sediul Comandamentului Central american din Qatar.

Drona este pilotată de doi oameni, de la o distanță de sute de kilometri și are o viteză de până la 400 km/h. Drona poate lovi cu precizie „chirurgicală” ținta, după cum s-a văzut în cazul lui Soleimani.

Drona de 64 milioane de dolari transportă patru rachete ghidate laser Hellfire, cu focoase de 17 kg, care pot distruge un tanc, precum și bombe de tip Paveway.

Experții în aviație au precizat că drona zboară cu mare discreție și victimele nu ar fi avut cum să o audă.

Un ziar din Golf a scris că atacul a fost dat cu rachete modificate de tip „Ninja” Hellfire R9X, ale căror focoase au o „coroană” din lame metalice, care ies automat, în scopul „minimizării daunelor colatorale”.

În loc să explodeze, racheta este înarmată cu șase lame lungi, care se extind înainte de impact, penetrând țintele.

Loviturile cu drone de mare precizie se bazează pe informații secrete și Soleimani a fost ținut constant sub supraveghere de forțele de securitate americane, saudite și israeliene.

O sursă a declarat pentru CNN că Soleimani a fost implicat în planificarea unor atacuri asupra obiectivelor americane din mai multe țări din regiune, inclusiv asupra personalului american.

El ar fi aprobat și atacurile asupra Ambasadei SUA din Bagdad.

A încălcat Trump regulile când a lansat „atacul secret”?

Democrații l-au acuzat pe președinte că a încălcat protocolul prin lansarea unui atac aerian fără notificarea membrilor din Congres. „Banda celor Opt”, inclusiv Nancy Pelosi, sunt înștiințați de regulă despre acțiunile militare importante, care pot avea consecințe importante pentru SUA.

Președinții SUA pot acționa fără aprobarea Congresului, atunci când personalul sau obiectivele SUA în anumite regiuni sunt sub amenințare iminentă.

Generalul, vânat de numeroși asasini

Soleimani a supraviețuit în fața multor tentative de asasinat puse la cale de serviciile occidentale, israeliene sau arabe, în ultimii 20 de ani.

Barack Obama și George W Bush au dat înapoi în planurile de asasinare a lui Soleimani, de teama unor consecințe grave pentru SUA. Trump nu a ezitat și a aprobat asasinarea generalului.

Anul trecut, Teheranul ar fi compromis o tentiativă de asasinat pusă la cale de spionii israelieni și arabi, care au încercat să cumpere o proprietate lângă o moschee construită de tatăl lui Soleimani în orașul Kerman, pentru a săpa un tunel și a amplasa bombe sub clădire, care ar fi urmat să explodeze când Soleimani venea la o ceremonie religioasă.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete