Demisia anunțată luni de președintele Klaus Iohannis a fost prezentată și de principalele agenții și publicații internaționale.
Jurnaliști din trusturi de renume, precum Reuters, AFP, Associated Press sau Washington Post au dedicat materiale anunțului făcut luni de președintele Iohannis, dar și contextului acestei decizii.
Potrivit Reuters, decizia lui Iohannis vine pentru a evita ca acesta să fie demis oricum în Parlament.
„Președintele în exercițiu al României, Klaus Iohannis, și-a dat demisia luni, după ce partidele parlamentare de extremă dreapta din opoziție au plănuit demiterea acestuia. Statul membru al UE și NATO, care se învecinează cu Ucraina, au fost cufundat în haos instituțional anul trecut, când candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale”, notează agenția.
La rândul său, Associated Press notează că Iohannis „și-a anunțat luni demisia, în urma presiunilor tot mai mari din partea grupurilor populiste de opoziție, la două luni după ce o instanță a anulat alegerile prezidențiale” de anul trecut.
„Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a deținut funcția de președinte din 2014 și a îndeplinit două mandate de cinci ani. Dar președinția sa a fost prelungită în decembrie, după ce Curtea Constituțională a anulat cursa prezidențială cu două zile înainte de turul al doilea, din 8 decembrie. Aceasta a venit după ce populistul de extremă dreapta Călin Georgescu a câștigat pe neașteptate primul tur, după care au apărut acuzații de ingerințe ruse și încălcări ale legislației electorale”, mai notează AP.
Și Washington Post transmite aceeași informație și îl citează pe Iohannis, care a declarat luni că a luat această decizie pentru a evita ca România să se afunde și mai mult într-o criză politică.
AFP, citată de Le Monde, notează că liderul de la Cotroceni a fost contestat în ultima perioadă după prelungirea celui de-al doilea mandat, cauzat de anularea alegerilor, în decembrie.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a decis, ca urmare a situației politice actuale din România, să demisioneze, începând cu data de 12 februarie, din funcție.
Într-o declarație care a durat trei minute și jumătate, Iohannis a punctat, înaintea anunțului demisiei, că în plan extern, efectele vor fi „foarte negative” și că România va fi „efectiv de râsul lumii”, lăsând să se înțeleagă că a renunțat la funcție pentru a nu se ajunge la inițierea procedurii de demiterea sa.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine”, a spus Iohannis.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis DEMISIONEAZĂ din funcția de președinte. „Voi pleca din funcție poimâine”
Sursa foto: Profimedia