Cum îi îndeamnă Papa Francisc pe credincioși să protesteze împotriva unei acțiuni militare în Siria

Cum îi îndeamnă Papa Francisc pe credincioși să protesteze împotriva unei acțiuni militare în Siria
Publicat: 07/09/2013, 20:35
Actualizat: 22/11/2019, 10:09

Papa Francisc, care urmează să participe la o rugăciune în Piața Sfântul Petru, a mobilizat, sâmbătă, catolicii din lumea întreagă pentru o zi de post împotriva oricărei soluții militare în Siria, extinzându-și apelul la toate confesiunile și la cei necredincioși, relatează AFP.

„Să se ridice puternic pe tot pământul strigătul păcii!”, a îndemnat Papa, cerându-le celui un miliard de catolici, credincioșilor de toate celelalte religii și ateilor să se asocieze acestui gest puternic pentru a se opune oricărei intervenții stăine a armatei în Siria.

De la Bagdad la Ierusalim, de la Mumbai la Buenos Aires, de la Washington la Paris, toți oficialii Bisericii au reluat mesajul energic al Papei Francisc în predici, mesaje telefonice sau pe rețelele de socializare.

În Croația, Bosnia și Albania, sunt prevăzute rugăciuni începând cu ora 17.00 GMT (20.00 ora României), în același timp cu rugăciunea care va fi condusă timp de patru ore de Papă în Piața Sfântul Petru din Roma.

Inițiativa Papei a primit sprijin din partea patriarhilor din Orientul Mijlociu, de multe ori rivali dar uniți de îngrijorarea lor privind o extindere a războiului din Siria și o ascensiune a islamismului.

În Liban, țară care are o importantă comunitate creștină, patriarhul maronit Bechara Boutros Rai va organiza o rugăciune în bazilica Maicii Domnului a Libanului din Harissa, la nord de Beirut. Vicepreședintele Înaltului consiliu șiit șeicul Abdel Amir Qabalan a răspuns, de asemenea, favorabil apelului la „post în favoarea păcii în Siria și în Orientul Mijlociu”.

În Iordania, „principala celebrare va avea loc în biserica Sayidat Al Salaam (Fecioara Păcii) din Amman în prezența episcopului Maroun Lahham, nunțiului din Iordania și a mii de alte persoane”, a declarat pentru AFP Rifat Bader, directorul Centrului catolic de studii și media. Toți catolicii au primit un mesaj telefonic sau pe rețeaua de socializare care îi invita să „răspundă la apelul Sfântului Părinte”.

Printre musulmani, marele muftiu Ahmad Badreddin Hassoun, liderul islamului sunnit din Siria, le-a cerut credincioșilor să se alăture rugăciunii Papei.

Papa se opune oricărui atac al Statelor Unite și Franței, apreciind că acesta ar agrava masacrul și ura și nu vor putea fi limitate. Francisc le-a adresat o scrisoare oficialilor G20 reuniți la Sankt Petersburg, cerându-le „din adâncul inimii” să renunțe la orice opțiune militară în Siria.

Această zi de post și rugăciune se înscrie în linia de mobilizări a Bisiericii Catolice, la propunerea lui Ioan Paul al II-lea, în timpul războaielor din Balcani și împotriva unei intervenții americane în Irak în 2003, a afirmat cardinalul francez Etchegaray.

Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, președintele Consiliului pontifical ce supervizează ordinele religioase de pe cele cinci contintente, a cerut să se răspundă în număr mare apelului în toate bisericile și mănăstirile de pe glob.

Președintele italian al Consiliului pontifical al familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, a cerut să li se propună copiilor să ia masa într-o atmosferă de sobrietate și să fie invitați și bunicii. „Dacă unul dintre ei a trăit experiența războiului, să povestească ce înseamnă să trăiești printre bombe, cu incertitudinea zilei de mâine și ceea ce înseamnă să te rogi în acele momente”, a recomandat el.

„Pacea este un bine care depășește orice barieră pentru că este un bine al întregii umanități”, a scris Francisc pe Twitter vineri.

În Assisi (centrul Italiei), orașul Sfântului patron al Păcii, Francisc, pacifiștii laici li se vor alătura fraților Mănăstirii Sacre pentru a amplasa un banner de mari dimensiuni în culorile curcubeului și vor participa la rugăciune.

Pentru a devansa criticile privind amestecarea riturilor și religiilor, Papa a invitat „toți bărbații și toate femeile de bună credință să se alăture (…) în funcție de locurile și modalitățile adecvate lor”.

Comunitatea arabă din Italia (Comai) și-a anunțat participarea în Piața Sfântul Petru la o „rugăciune musulmană pentru pace în tot Orientul Mijlociu”.

Numeroase mișcări laice, în special Partidul Radical Italian și micul partid de extremă stânga SEL, și-au anunțat susținerea față de această inițiativă.

„Pacea nu există în natură, este o invenție, ca un oraș care se construiește cărămidă cu cărămidă”, a declarat sâmbătă arhitectul Renzo Piano, care s-a asociat postului în calitate de laic, la fel ca primarul de stânga al Romei, Ignazio Marino, care va merge în Piața Sfântul Petru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto