Cum încearcă UE să rezolve problema refugiaților. Turcia și Cipru, pioni importanți pe harta migrației

Cum încearcă UE să rezolve problema refugiaților. Turcia și Cipru, pioni importanți pe harta migrației
Publicat: 17/03/2016, 08:47

Acest nou summit de două zile urmează să înceapă abia joi seara să abordeze arzătoarea criză a migrației, la un dineu – care se anunță tensionat – între niște lideri europeni divizați. Europenii îl vor primi vineri dimineața pe premierul turc Ahmet Davutoglu.

Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol major în negocierile cu turcii, apreciază că încheierea unui acord va oferi o „primă șansă” găsirii unei soluții colective la problema migrației. Însă acest lucru nu înseamnă un cec în alb pentru Ankara, a dat ea asigurări.

„Obiectivul este clar: un acord acceptabil atât pentru cele 28 de state membre, cât și pentru partenerii noștri turci”, a repetat miercuri seara președintele Consiliului European Donald Tusk, însărcinat de țările europene să negocieze cu Ankara, în pofida unor scurtcircuitări ale Berlinului, pe care nu le-a prea apreciat.

Uniunea Europeană (UE), care încearcă de mai multe luni să obțină din partea Turciei o colaborare în vederea opririi fluxului de migranți, a fost surprinsă de amploarea noii „propuneri turce” de la precedentul summit, pe 7 martie. Ankara se declară de-acum dispusă să preia toți noii migranți care ajung pe insulele grecești de pe coastele turcești, inclusiv solicitanții de azil.

Această idee nu poate decât să atragă o Uniune care a primit peste 1,2 milioane de cereri de azil în 2015, însă proiectul ridică numeroase probleme.

„Lista problemelor de soluționat înainte ca noi să putem încheia un acord este lungă”, a admis Donald Tusk în scrisoarea prin care-i invită la summit pe Cei 28, în care stabilește ca „prioritate absolută să ne asigurăm că deciziile noastre respectă dreptul european și internațional”.

În mijlocul unui val de critici la adresa proiectului de acord – vizând mai ales trimiterea tuturor migranților în Turcia -, ONU a avertizat cu privire la ilegalitatea unor „posibile expulzări colective și arbitrare”.

– Un vot de veto cipriot?

Comisia Europeană (CE) a dat asigurări miercuri că orice acord va respecta dreptul și a promis că fiecare solicitant de azil va dispune de garantarea unei procesări individuale a solicitării și de mijloace de recurs împotriva unei expulzări.

Potrivit proiectului de acord, europenii se angajează ca în schimbul fiecărui sirian expulzat să „reinstaleze” în UE alt sirian din Turcia.

În schimbul eforturilor sale, Turcia va obține o accelerare a procesului liberalizării vizelor pentru cetățenii turci și o relansare a negocierilor de aderare, blocate de contenciosul istoric cu Ciprul.

Acest ultim angajament constituie un punct de blocaj pentru Nicosia, care ar putea amenința un acord cu Ankara.

„Aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este absolut deloc pe ordinea de zi”, a vrut să asigure miercuri Angela Merkel, subliniind că este necesar ca Europa să rămână fermă în fața Ankarei cu privire la valorile sale democratice, în contextul în care puterea islamo-conservatoare turcă este acuzată de o derivă aurotitaristă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut tot miercuri ridicarea imunității parlamentarilor prokurzi. Cu o zi înainte, universitari au fost arestați pentru că au semnat o petiție în favoarea minorității kurde.

În contextul în care zeci de mii de migranți sunt blocați în Grecia, după închiderea rutei migrației prin Balcani, Merkel a criticat tot miercuri lipsa de solidaritate a unor țări europene.

Tensiunea este în continuare puternică la frontiera greco-macedoneană, unde sunt blocați, în condiții foarte dificile, mii de migranți, după închiderea „rutei balcanice”.

De asemenea, migranții continuă să folosească alte rute în încercarea de a ajunge în Europa. Peste 2.400 de persoane au fost salvate, începând de marți, în largul Libiei, iar trei cadavre au fost găsite, a anunțat miercuri Paza de Coastă italiană, în timp ce erau în curs alte operațiuni de salvare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?