Cum s-a tranșat cea mai mare dispută politică din Italia. Anunțul făcut de fostul premier Renzi

Cum s-a tranșat cea mai mare dispută politică din Italia. Anunțul făcut de fostul premier Renzi
Publicat: 10/06/2017, 19:39
Actualizat: 02/10/2018, 17:38

Renzi a precizat că nu vede nicio speranță de reformare a sistemului electoral, după ce o înțelegere între cele mai mari patru partide din Italia a eșuat săptămâna aceasta. Fostul premier italian consideră că populația va vota în cadrul unui sistem ineficient și puțin probabil să genereze o majoritate parlamentară.

„Nu am intenționat să organizăm alegeri în această toamnă, așa cum s-a crezut. Mă aștept ca scrutinul să aibă loc în 2018, la sfârșitul actualei legislaturi”, a spus Matteo Renzi, în cadrul unui interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.

Cele mai mari două partide politice din Italia, Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele, s-au acuzat reciproc pentru eșecul unei înțelegeri privind trecerea la un nou sistem electoral de reprezentare proporțională bazat pe modelul german.

„Era datoria noastră să încercăm să ajungem la un acord, dar acum jocul s-a încheiat. Avem un orizont de aproape un an până la alegeri, așa că trebuie să lucrăm pentru Italia”, a adăugat Renzi.

Fostul premier italian a mai spus că alegerile, care ar trebui să fie organizate până în luna mai a anului viitor, ar prevede actualul sistem, care implică reguli diferite de votare pentru cele două camere ale Parlamentului. Președintele italian Sergio Mattarella le-a cerut partidelor să reformeze acest mecanism electoral.

Liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a precizat că „nu mai sunt întrunite condițiile în Parlament pentru reformarea legii electorale”. Săptămâna trecută, principalele partide au votat în Camera Deputaților pentru reluarea negocierilor privind reforma electorală, în cadrul unei comisii parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase