CUTREMUR cu magnitudinea de 8,3 în Chile. Un milion de oameni, evacuați din cauza alertei de TSUNAMI

Publicat: 17/09/2015, 12:05

UPDATE 12. Chile a anulat alerta de tsunami în toate regiunile, aceasta rămânând activă doar în Atacama și Coquimbo.

UPDATE 11.The Telegraph transmite că operațiunile a două mari mine de cupru din Chile au fost sistate. Este vorba de două mine operate de companiile Codelco și Antofagasta.

Închiderea minelor, care au o capacitate anuală de peste 600.000 tone cupru, a determinat creșterea prețurilor la cupru pe bursa londoneză de metale, acestea situându-se la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. La baza fenomenului au stat îngrijorările legate de întreruperea livrărilor de cupru, în condițiile în care cererea din China atinge cote-record.

UPDATE 10. Plajele din Orange County, California vor fi închise începând cu ora 4AM din cauza valurilor mari.

Cei afectați de dezastrul natural pot folosi noua funcție safety check a Facebook, prin care își pot anunța rudele că sunt în siguranță.

Avertismentele de tsunami au fost emise de mai multe țări din zona Pacificului, scrie independent.co.uk. Valurile mari și condițiile periculoase de pe mare vor persista în următoarele 24 de ore, după ce un cutremur cu magnitudinea de 8,3 a lovit coasta chiliană.

UPDATE 9. Următoarea hartă prezintă zonele care au fost afectate de cutremur și inundații în Chile.

UPDATE 8. La 8 ore de la producerea seismului de 8,3 grade pe scara Richter din Chile, autoritățile au diminuat alerta de tsunami de la nivelul roșu la nivelul galben în Tarapacá, Antofagasta, Los Ríos, Los Lagos, Aysén și Magallanes.

UPDATE 7. Mărturia unui martor: „Am văzut cum crește nivelul mării”

Jocelyn Tordecilla Jorquera (35 de ani), locuiește în Los Vilos, oraș situat aproape de epicentrul cutremurului de 8,3 grade, informează The Guardian.

„Seismul a fost foarte puternic și a durat neobișnuit de mult, circa 3 minute. A fost mai lung decât oricare alt cutremur, inclusiv decât cel din 2010. Am văzut pe fereastră cum se ridică nivelul mării și valurile avea peste 2 metri. Puterea acestora era îndeajuns de mare încât să distrugă casele din jur. Ni s-a spus mereu că valurile de tsunami ajung la locuințe în câteva minute, dar în această situație, nivelul mării a crescut mult mai rapid. Am fugit pe jos într-o zonă de siguranță pentru comunitate – un deal aflat la mai puțin de un km de oraș, la o altitudine de 20 metri peste nivelul mării. Am ajuns acolo în zece minute, dar eram înspăimântați, oamenii alergau în jur și nu știau ce se întâmplă”, a declarat Jorquera.

UPDATE 6. Potrivit rt.com, autoritățile au anulat alerta de Tsunami pentru Insula San Felix și arhipelagul Juan Fernandez, alături de regiunile Los Rios, Los Lagos, Aysen și Magallanes. Totuși, alerta a fost menținută pentru restul coastei chiliene.

Președintele Bachelet a decretat „zonă de dezastru” orașul Choapa, potrivit secretarului de stat din ministerul de interne chilian, Mahmud Aleuy.

Autoritățile au făcut publică identitatea celor 5 victime.

– Lissette Araya Silva, 35 de ani, a murit după ce un acoperiș s-a prăbușit peste ea.
– Jofre Gloria Victoria, 20 de ani, a murit în urma unei alunecări de teren.
– Luis Damaris, 60 de ani, a murit în spitalul Van Burren în urma unui stop cardiac
– Renato Salazar Diaz, 91 de ani, a murit în orașul Maipu în urma unui stop cardiac
– Humbeto Fernandez, 81 de ani, a murit în orașul Valparaiso în urma unui stop cardiac

186.000 de consumatori au rămas fără energie electrică în regiunea Coquimbo, informează RT.

UPDATE 5. Este ora 3 dimineața în Chile și un milion de persoane au ieșit în stradă, pentru a nu rămâne captive în imobile. Cutremurul a fost urmat de un val de inundații și valuri înalte de 4,5 metri.

foto: Stringer/Chile/Reuters

UPDATE 4. Cel puțin cinci persoane au murit în urma cutremurului puternic produs miercuri în largul statului Chile, iar un milion de locuitori au fost evacuați din zonele de coastă, după ce a fost emisă o alertă de tsunami și valuri de până la 4,5 metri au atins litoralul, relatează MEDIAFAX.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara, la ora 19.54 (joi, 1.54, ora României), în largul statului Chile. Potrivit evaluării preliminare a Institutului american de geofizică (USGS), epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 54 de kilometri vest de Illapel și la 232 de kilometri nord-vest de capitala Santiago, la o adâncime de 33 de kilometri.

Agenția națională pentru situații de urgență din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen. Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri.

Într-un discurs la televiziune, președintele țării, Michelle Bachelet, a anunțat că două femei au fost ucise de dărâmături, iar un bărbat a murit în urma unui atac de cord.

Ulterior, autoritățile au anunțat că bilanțul morților a ajuns la cinci, iar o altă persoană este dată dispărută. În plus, mai multe case au fost avariate în orașul Illapel.

În urma cutremurului, au fost emise alerte de tsunami pentru Chile, Peru, Hawaii, părți din California, precum și Noua Zeelandă.

UPDATE 3. Potrivit The Guardian, alerta de tsunami rămâne în vigoare pentru Chile, dar și pentru Hawaii, Noua Zeelandă, Peru și zone din California. Harta de mai jos ilustrează unde anume s-ar putea propaga undele seismice. Cutremurul a avut loc la ora locală 7.54 PM.

Mark Simmons, un seismolog din cadrul Caltech, a discutat cu reporterii în sudul Californiei, declarând că autoritățile din zonele afectate de cutremur trebuie să rămână vigilente, deoarece un asemenea seism ar putea fi urmat de replici la fel de puternice. Cutremurul, care s-a resimțit până în Buenos Aires, a ucis cel puțin cinci oameni.

UPDATE 2. Potrivit secretarului de stat din ministerul de interne chilian, Mahmoud Aleuy, bilanțul victimelor este preliminar. Aleuy a precizat că o persoană a dispărut în urma seismului. De asemenea, unele orașe de pe coasta statului Chile au fost inundate, în urma valurilor de tsunami de mici dimensiuni, scrie presstv.ir.

Președintele Chile, Michelle Bachelet, a precizat că va vizita zonele afectate de seismul ce a lovit țara sud-americană.
Primarul orașului Illapel, care se află la 46 km de epicentrul cutremurului de 8,3 grade, a declarat că apa curentă și electricitatea au fost sistate în oraș, în urma cutremurului.
Potrivit AFP, alerta de tsunami i-a vizat și pe locuitorii din Argentina (unda de șoc s-a resimțit până la Buenos Aires), El Salvador și Noua Zeelandă.
Unul dintre locuitorii capitalei chiliene Santiago a declarat: „Am fugit din clădire, când totul a început să se zdruncine foarte puternic”.

UPDATE 1. Potrivit autorităților, unul din cele mai afectate orașe de seismul cu magnitudinea de 8,3 grade este Los Vilos.Localitatea se află pe coasta statului Chile, la câțiva kilometri distanță de epicentrul cutremurului.

Bilanțul provizoriu al seismului din Chile este de cinci morți și zece răniți.

Numeroase replici au urmat cutremurului, unele având magnitudinea de 7 grade. Acesta este cel mai puternic seism din ultimii 5 ani înregistrat în Chile. În 2010 un cutremur de 8,8 grade a ucis 500 de persoane, iar peste 200,000 de case au fost distruse.

Potrivit evaluării preliminare a Institutului american de geofizică (USGS), epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 54 de kilometri vest de Illapel. Cutremurul s-a produs la 19.54 (joi, 1.54, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri, a precizat USGS.

Agenția națională pentru situații de urgență din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul național american de avertizare pentru tsunami.

Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat că deja se înregistrează inundații, iar 95 la sută din oraș a rămas fără electricitate. Locuitorii au fost evacuați înainte ca valurile să atingă litoralul, a adăugat el.

Cel puțin 12 replici cu magnitudinea de 4,9 sau mai mare au fost resimțite în zona cutremurului în mai puțin de două ore, potrivit USGS.

Mai multe replici au fost resimțite de asemenea în capitală, Santiago, situată la aproximativ 230 de kilometri de epicentru.

„Valuri tsunami periculoase, larg răspândite, sunt posibile” de-a lungul coastelor statelor Chile și Peru, a informat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, în timp ce o avertizare de tsunami a fost emisă pentru statul american Hawaii.

Avertizarea de tsunami este emisă „pentru a alerta oficialii responsabili de situațiile de urgență și opinia publică despre un eveniment care ar putea avea ulterior impact asupra zonei”, a precizat centrul. O alertă este emisă atunci când un „potențial tsunami, cu inundații semnificative, larg răspândite, este iminent sau preconizat”.

Chiar și Noua Zeelandă, situată la aproximativ 9.600 de kilometri distanță, este în alertă din cauza unor posibile valuri tsunami.

Chile, care se află în una din zonele cu cele mai intense mișcări seismice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, se confruntă frecvent cu seisme și erupții vulcanice.

Începând din 1973, Chile a înregistrat peste 12 cutremure cu magnitudinea peste 7. În februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul statului Chile, provocând moartea a peste 500 de persoane.

De asemenea, potrivit AP, cel mai puternic cutremur măsurat vreodată s-a înregistrat tot în Chile, în 1960, și a avut magnitudinea 9,5, provocând moartea a peste 5.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom