Prima țară europeană care a anunțat că renunță la vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson. Cum explică autoritățile, după ce au refuzat și serul de la AstraZeneca

Prima țară europeană care a anunțat că renunță la vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson. Cum explică autoritățile, după ce au refuzat și serul de la AstraZeneca
Sursă Foto - ilust rativ: Shutterstock
Publicat: 03/05/2021, 21:12
Actualizat: 03/05/2021, 22:45

Autoritățile din Danemarca au anunţat, luni, că renunţă la serul de la Johnson&Johnson, din cauza posibilelor efecte secundare grave, în pofida aprobării date de Autoritatea Europeană pentru Reglementarea medicamentelor (EMA) şi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizarea acestuia.

Decizia vine după ce, în luna aprilie, Danemarca era prima ţară din Europa renunţa și la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19.

Autoritatea Naţională de Sănătate Daneză a precizat, prin intermediul unui comunicat, că „avantajele utilizării vaccinului împotriva COVID-19 de la Johnson&Johnson nu prevalează asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit, VIIT (un tip foarte rar de tromboză legat de injectarea serului) la persoane care primesc vaccinul. În consecinţă, Danemarca va continua programul danez de vaccinare în masă împotriva COVID-19 fără vaccinul Johnson&Johnson”.

Danemarca, care figurează cu această decizie printre primele care renunţă la respectivul vaccin pe plan mondial, nu a autorizat niciodată vaccinul comercializat în Europa de Janssen, o filială a J&J. Utilizarea sau nu a acestuia făcea obiectul unei evaluări de la jumătatea lunii aprilie.

Această decizie va încetini, însă, cu patru săptămâni campania de imunizare în curs de desfăşurare în Danemarca, unde epidemia este considerată ca fiind „sub control” şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi a personalului de îngrijire a fost vaccinată.

Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi integral şi 23,4% au primit o primă doză.

În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson&Johnson- ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.

Trebuie de asemenea avut în vedere faptul că în viitor vom vaccina înainte de toate persoane mai tinere şi mai sănătoase”, a declarat directoarea generală adjunctă a autorităţii sanitare daneze, Helene Probst, citată în comunicat citat de Agerpres.

În aprilie, regulatorul american suspendase momentan utilizarea vaccinului Johnson&Johnson, după apariţia unor cazuri rare de tromboză.

În Europa, EMA a estimat că acesta dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, în pofida riscului „foarte rar” de apariţie a unor cheaguri sanguine.

Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care cele dintâi au fost primite la jumătatea lunii aprilie.

În România, medicii de familie încep de marți imunizarea anti-COVID cu vaccinul Johnson&Johnson

Începând de marți, România va beneficia de încă 3.035 de fluxuri noi de vaccinare. Medicii de familie se alătură campaniei anti-covid și încep imunizarea în propriile cabinete cu vaccinul Johnson&Johnson (Janssen), anunță secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Potrivit secretarului de stat Andrei Baciu, administrarea vaccinului Janssen va fi într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel.

De asemenea, acesta mai explică faptul că serul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”