„Darul lui Allah” pentru Erdogan. Cum a eșuat lovitura de stat din Turcia

Publicat: 16/07/2016, 21:39

Vineri noapte, în jurul orei 23:00, Armata a informat, printr-un mesaj citit de prezentatoarea postului de televiziune național, că a preluat puterea în Turcia, pentru a proteja ordinea democratică și drepturile omului, însă premierul turc și președintele Erdogan au denunțat o tentativă de lovitură de stat. O facțiune a armatei turce a încercat o lovitură de stat, a afirmat prim-ministrul turc Binali Yildirim. Podurile de peste Bosfor, din Istanbul, au fost blocate de vehicule militare. Ulterior, s-a aflat că mesajul din partea Armatei fusese citit sub amenințarea armelor la postul național de televiziune, care fusese ocupat de militarii rebeli.

Pe străzile din Istanbul și Ankara au început lupte sporadice. În timpul nopții au avut loc ciocniri între cetățenii ieșiți în stradă pentru a-l susține pe președintele Erdogan și guvernul său și partea Armatei care încearcă să preia puterea. Parlamentul de la Ankara a fost bombardat de tancuri și de un elicopter, la fel și sediul direcției de informații a Poliției. Mai mulți polițiști și-au pierdut viața și au fost răniți. De asemenea, soldații rebeli au deschis focul asupra civililor, în special la Ankara, pe podul principal de peste Bosfor, din Istanbul, dar și în Piața Taksim.

Șeful Armatei a fost luat ostatic, iar mesajul emis în numele Armatei s-a aflat că nu a fost autorizat de lanțul de comandă. Președintele Erdogan, care se afla în vacanță la Marmaris în momentul evenimentelor, a denunțat lovitura de stat și a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a sprijini guvernul, fiind nevoit să comunice prin telefonul mobil, pe aplicația FaceTime, pentru că nu mai avea acces la televiziune. Facțiunea rebelă din armata turcă a anunțat la televiziunea de stat că instituie legea marțială. La scurt timp, televiziunea de stat și-a întrerupt emisia.

Mai mulți comandanți de Armată au anunțat public însă că nu susțin lovitura de stat și au comandat soldaților din subordine să revină în unități. Lovitura de stat a fost susținută de o parte din Forțele Aeriene și terestre și din Jandarmerie, însă Marina, Forțele Speciale și mare parte a forțelor terestre s-au opus.

SUA, NATO, Germania au făcut apel la toate părțile implicate în conflict să „sprijine guvernul ales democratic” și să evite vărsarea de sânge.

Erdogan și Guvernul de la Ankara l-au acuzat de orchestrarea loviturii de stat pe clericul Fethullah Gulen și mișcarea sa „gulenistă”. Acesta trăiește în SUA și este un adversar cunoscut al lui Erdogan, însă a negat acuzațiile, spunând că„guvernele trebuiecâștigate printr-un proces de alegeri libere și corecte, nu prin forță”.

În jurul orei 3:00 a dimineții de sâmbătă, după aproximativ 4 ore de la anunțul că „armata a preluat puterea”, autoritățile turce au anunțat că lovitura de stat a fost dejucată și că lucrurile reintră sub control. În zori, președintele Erdogan a aterizat la Istanbul, unde încă aveau loc explozii și se trăgea pe străzi, și a anunțat că lovitura de stat a eșuat și că cei responsabili vor plăti un preț greu.

Lovitura de stat ar fi fost susținută de o parte din Forțele Aeriene și din Jandarmerie, însă o mare parte a Armatei nu s-a raliat, precum Marina, Forțele Speciale sau o parte din infanterie.

Este o lovitură de stat foarte ciudată. Doar o mică parte din armată participă, iar susținerea din partea populației este total absentă. Erdogan este foarte popular în părțile tradiționale ale Turciei. Orice ar face, în sondaje rămâne tot la 50%, iar susținerea pentru el va crește în aceste zile. Acum oamenii ies în stradă să protesteze împotriva loviturii de stat, au dat curs apelului lui Erdogan. Se pare că nimeni nu sprijină această lovitură”, a declarat pentru gândul Simon Vincent, un student canadian care a studiat Dreptul în Turcia și se află acum la Istanbul.

În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile regimului Erdogan au reintrat în funcțiune, cei mai mulți militari rebeli predându-se poliției. Aproape 3.000 de militari, inclusiv comandanți de top, au fost arestați pentru participarea la tentativa de lovitură de stat. Într-o mișcare fără precedent, peste 2.700 de judecători au fost demiși, iar aproape 200 au fost arestați, fiind acuzați că fac parte din „statul paralel”, fidel mișcării „guleniste”. Erdogan a anunțat public că acest puci eșuat este un „dar de la Allah”, pentru că îi permite să curețe sistemul militar și judiciar de cei fideli lui Gulen, adversarul său din exil.

Erdogan a cerut sâmbătă seara, într-un discurs public, ca SUA să îl extrădeze sau să îl aresteze pe Gulen, însă americanii au cerut dovezi că acesta a fost implicat în tentativa de lovitură de stat și ca Ankara să facă o cerere oficială de extrădare. Conform ambasadorului turc la București,Osman Koray Ertaș, autoritățile de la Ankara lucrează acum la dosarul de extrădare pe numele lui Gulen. Diplomatul susține că Gulen, deși aflat în exil, se folosește de rețeaua sa de școli, dintre care 11 ar funcționa și în România, pentru a-și propaga mesajele prin care îndeamnă la schimbarea puterii din Turcia.

Gândul prezintă evenimentele din Turcia în format live-text, începând de vineri noapte:

UPDATE 21:20”(În spatele loviturii de stat-n.r.) sunt membrii acestei grupări Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care stă în SUA. Acest imam are două fețe: are o rețea de școli, au 11 școli în România, au organizații umanitare, (…) când vorbește pentru presa străină transmite mesaje de toleranță și de prietenie. Partea sa întunecată, când vorbește în limba turcă, întotdeauna își îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aștepte momentul potrivit și atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituțiilor”, a afimat ambasadorul turc în România, la Realitatea TV.

El a precizat că SUA a cerut Turciei să pregătească un dosar pentru extrădarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au făcut recent și că vor adăuga și informații suplimentare. ”Prietenii americani ne-au cerut să pregătim un dosar pentru extrădarea sa. Am făcut recent acest lucru și vom adăuga imformții suplimentare în acel dosar. Problema este că este dificil să găsim dovezi privind implicarea sa directă”, a spus oficialul turc.

UPDATE 19:40 Treiarestări la nivel înalt au avut loc în urmă cu scurt timp. Generalul Adem Huduti, comandantul Armatei a 2-a a Turciei, a fost arestat la Malatya. Acest corp de armată apără granița cu Siria, Irak și Iran, conform Reuters. De asemenea, a fost arestat judecătorul Alparslan Altan, vicepreședintele Curții Constituționale a Turciei. Comandantul Armatei a 3-a a Turciei, Erdal Ozturk, a fost și el arestat, conform AFP.

UPDATE 18:00La Ankara a început sesiunea extraordinară a Parlamentului, fiind așteptată o declarație comună a tuturor partidelor parlamentare care să condamne tentativa de lovitură de stat. În fața Parlamentului și pe străzi s-au adunat sute de protestatari care susțin guvernul împotriva încercării de lovitură de stat militară. De asemenea în Istanbul, președintele Erdogan a fost întâmpinat cu urale pe străzi.

UPDATE 17:30Angela Merkel a codamnat în termeni duri tentativa de lovitură de stat din Turcia. „Tancuri pe străzi și atacuri aeriene împotriva propriilor cetățeni sunt injuste. Este tragic că atâția oameni au murit în timpul acestei tentative de lovitură de stat. Vărsarea de sânge din Turcia trebuie să înceteze acum”, a spus Merkel, conform The Guardian.

Cancelarul german a afirmat că Berlinul sprijină democrația și statul de drept, iar turcii au dreptul să își aleagă liderii politici în alegeri libere.

Soldații care au fost arestați pentru participarea la lovitura de stat, îngrămădiți într-o sală de sport.

UPDATE 17:00Baza NATO de la Incirlik a fost izolată, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, pentru a evita incidentele. Spațiul aerian din zonă a fost închis, iar americanii care operează din această bază împotriva Statului Islamic au anunțat că își vor suspenda operațiunile de aici.

UPDATE 16:3510 membri ai instanței supreme administrative, 48 de magistrați ai instanțelor administrative și 140 de magistrați ai curților de apel au fost arestați preventiv, conform agenției Anadolu, citată de AP. Măsura vine după ce peste 2.700 de judecători din întreaga Turcie au fost demiși, fiind suspectați că au legături cu mișcarea „gulenistă”, pe care Erdogan o acuză că a pus la cale lovitura de stat.

UPDATE 16:30Conform agenției de stat Anadolu, citată de AP, cinci fregate și o corvetă turcești care plecaseră din port în timpul tentativei de lovitură de stat au revenit în portul Golcuk, din Marea Neagră. Comandantul forțelor Navale, amiralul Veysel Kosele, despre care nu se știe încă unde se află, ar putea fi la bordul unuia dintre aceste vase.

UPDATE 16:15Grecia a anunțat că va înapoia Turciei cât de curând elicopterul militar Blackhawk care a aterizat în nordul țării, însă examinează încă cererile de azil politic ale celor 8 militari turci fugari.

„Guvernul este în contact cu autoritățile turce pentru a aranja cât de curând returnarea elicopterului către autoritățile turce. În ce-i privește pe cei 8 arestați, procedurile prevăzute de legea internațională vor fi respectate, deși se ține serios cont de faptul că în țara lor, aceștia sunt acuzați de încălcarea Constituției și de încercare de a răsturna democrația”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului de la Atena.

UPDATE 15:50John Kerry a cerut Turciei să aducă dovezi că Fethullah Gulen, clericul turc care trăiește în Pennsylvania, este implicat în tentativa de lovitură de stat din Turcia. Kerry a declarat în Luxemburg că până acum nu există o cerere de extrădare pe numele lui Gulen.

UPDATE 15:20Presa din Turcia indică doi generali care este posibil să se afle în spatele tentativei de lovitură de stat, conform BBC: Akin Ozturk, fostul comandant al Forțelor Aeriene, care s-a pensionat în 2015, dar a rămas membru al Consiliului Militar Suprem, și Metin Iyidil, comandantul direcției de antrenament de luptă al Forțelor Terestre.

UPDATE 14:55Televiziunea turcă NTV anunță că autoritățile de la Ankara a eliberat din funcție 2.745 de judecători care ar avea legătură cu „statul paralel”, oamenii din administrația turcă ce au susținut lovitura de stat. Premierul a anunțat de dimineață că ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea în legislația Turciei.

UPDATE 14:45Președintele Erdogan continuă să ceară turcilor să iasă în stradă, folosind în mod excesiv cuvântul „națiune”, ca fiind pusă în pericol. El a trimis un SMS în masă pe toate rețelele de telefonie mobilă, semnat chiar cu numele său, în care face apel la apărarea democrației. Mesajul, tradus de CNN:

„Prețuiți copii ai națiunii turce,

Aceasta este o încercare împotriva națiunii în care o unitate restrânsă a preluat controlul asupra blindatelor și armelor statului în Istanbul și Ankara și s-a comportat într-un mod similar cu ce s-a întâmplat în anii 70. Onorabilă națiune turcă; protejază-ți democrația și liniștea. Te invit să ieși în stradă și să susții națiunea în fața acțiunii acestui grup restrâns, care speră să suprime națiunea turcă. Luați-vă statul și națiunea înapoi”.

UPDATE 14:30Premierul Binali Yildirim a susținut din nou, ca și președintele Erdogan, că în spatele tentativei de lovitură de stat se află clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, un fost aliat al lui Recep Erdogan care i-a devenit dușman.

„Fethullah Gulen este liderul unei organizații teroriste. Orice țară care îl susține nu este prieten al Turciei și va fi în război cu Turcia„, a declarat Yildirim, amenințând indirect SUA.

UPDATE 14:05 Bilanțul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morți, iar aproape 3.000 de militari participanți la complot au fost arestați preventiv, anunță premierul Binali Yildirim. „Bilanțul total este de 265 de morți – 161 de agenți de poliție și civili deveniți martiri; și 104 participanți la tentativa de lovitură de stat”, a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

UPDATE 13:20Un elicopter militar turc cu 8 oameni la bord a aterizat în nordul Greciei, la Alexandroupolis, militarii cerând azil politic după ce au fost arestați în urma tentativei de lovitură de stat, conform BBC. Aceștia au fost reținuți de poliția greacă. Ministrul de Externe al Turciei cere Greciei să-i returneze pe militarii fugari imediat.

UPDATE 12:30Într-o conferință de presă, prim-ministrul turc Binali Yildirim anunță din nou că lovitura de stat a eșuat. Până acum, 2.839 de militari au fost reținuți pentru că au participat la lovitura de stat. Premierul îi numește pe militarii care au deschis focul asupra civililor „mai răi decât PKK” (gruparea kurzilor turci, responsabilă de mai multe atentate teroriste și ciocniri cu forțele de ordine turce).

Premierul anunță un bilanț revizuit față de cel prezentat de șeful Armatei: 161 de morți și 1.443 de răniți. La aceștia se adaugă cei 104 militari implicați în lovitura de stat, care au murit de asemenea, conform șefului Armatei.

Yildirim a cerut turcilor să umple piețele în această seară, spunând că prima parte a loviturii de stat a eșuat și lăsând să se înțeleagă că există încă pericol.

UPDATE 12:20MAE din România informează că toate punctele de trecere a frontierei dintre Turcia și Bulgaria au fost deschise. În timpul nopții și până în prezent s-au înregistrat peste 1.500 de apeluri ale cetățenilor români la liniile telefonice ale MAE. De asemenea, Turkish Airlines și-a reluat zborurile din Istanbul, aeroportul fiind deschis.

UPDATE 11:10Noul șef al Statului Major al Armatei, generalul Umit Dundar, arată într-o conferință de presă că 104 militari care au participat la tentativa de preluare a puterii au fost uciși. Această cifră este în plus față de cei peste 90 de morți anunțați anterior, dintre aceștia 47 fiind civili. 1.154 de persoane au fost rănite, a mai spus generalul. Astfel, bilanțul provizoriu al celor care și-au pierdut viața arată astfel: 104 militari rebeli, 41 de polițiști, doi militari loiali guvernului și 47 de civili.

Dundar a fost numit șef al Armatei în cursul acestei nopți, după ce generalul Hukusi Akar a fost dat dispărut, ca fiind răpit de facțiunea rebelă a armatei.

„Oamenii au ieșit pe străzi și și-au arătat sprijinul pentru democrație. Turcia a dat dovadă de o cooperare istorică între guvern și popor. Națiunea nu va uita niciodată această trădare. Turcia a închis ireversibil capitolul loviturilor de stat militare. Forțele armate sunt hotărâte să elimine membrii mișcării Gulen din rândurile ei. Vom continua să servim poporul. Aș vrea să mulțumesc tuturor partidelor politice și mass media pentru sprijinul democrației. Cei care și-au trădat țara nu vor rămâne nepedepsiți”, a declarat generalul Dundar, conform The Guardian.

UPDATE 11:00Aproximativ 1.000 de persoane rănite în confruntări sunt internate în spitalele din Ankara și Istanbul, conform șefului Crucii Roșii din Turcia. Podul principal de peste Bosfor, din Istanbul, a fost deblocat, după ce militarii rebeli s-au predat.

UPDATE 10:55 Șeful Armatei, generalul Hukusi Akar, a fost eliberat din locul unde era ținut ostatic de facțiunea rebelă a Armatei și a venit cu un elicopter la o reuniune de urgență.Peste 1.500 de militari s-au predat autorităților, conform CNN. În Ankara, peste 700 de militari au ieșit din cazărmi pentru a se preda, conform agenției Anadolu.

UPDATE 09:58 Ultimele informații furnizate de agenția de stat Anadolu arată că bilanțul victimelor a ajuns la 90 de morți.

UPDATE 09:30 Președintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un comunicat de presă, că stabilitatea Turciei, dată de respectarea democrației, are foarte mari implicații atât la nivel regional, cât și la scară internațională și a precizat că se află în contact permanent cu instituțiile române competente cu privire la situația de la Ankara.

„Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională. Președintele Klaus Iohannis își exprimă speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară, în caz de nevoie, cetățenilor români aflați în Turcia”, a declarat Iohannis.

UPDATE 08:20 Presa din Turcia relatează că 29 de colonei și 5 generali au fost retrași din funcțiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reținuți ca fiind suspectați de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte și se estimează că aceștia dețin controlul asupra câtorva elicoptere militare.

UPDATE 7:50 Clericul Fethullah Gulen, acuzat de Erdogan și de Guvernul de la Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat, a respins orice fel de implicare. Printr-o declarație publică citată de presa britanică acesta a transmis: „Condamn în cei mai duri termeni încercarea de lovitură de stat din Turcia. Puterea în Guvern trebuie preluată printr-un proces echitabil de alegeri libere, nu prin forță.

Ca o persoană care a fost martora mai multor lovituri militare în ultimele decenii, este cu atât mai insultător să fiu acuzat că aș avea orice fel de legătură cu această lovitură de stat. Resping categoric astfel de acuzații„.

UPDATE 7:30 Noile estimări arată că cel puțin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în operațiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, informează The Guardian. Ministrul Justiției a anunțat și că aproximativ 336 de persoane suspectate că s-ar fi implicat în complot au fost arestate.

UPDATE 05:35Cel puțin 42 de persoane au fost ucise la Ankara în timpul nopții, declară procurorul general al Turciei, citat de televiziunea turcă NTV. Dintre acestea, 17 erau polițiști, restul civili.

Imagini de la Parlamentul din Ankara, care a fost bombardat în timpul nopții din aer, de un elicopter, dar și de tancuri. Aici au fost răniți 12 polițiști, conform primelor informații.

UPDATE 05:20Premierul Yildirim a declarat că peste 130 de militari au fost reținuți în legătură cu lovitura de stat și că un general care a susținut mișcarea a fost ucis. El mai spune că majoritatea comandanților din Armată sunt acum la comandă, dar că mai există aeronave care zboară și fac parte din tabăra care a susținut lovitura de stat. Yildirim a dat asigurări că aceste aeronave vor fi doborâte.

În ciuda asigurărilor premierului, pe străzile din Ankara și Istanbul soldații încă mai trag focuri, iar mulțimea încă protestează, existând mai multe persoane rănite sau ucise.

UPDATE 04:55Fethullah Gulen, liderul spiritual care este acuzat de către Erdogan că ar fi orchestrat lovitura de stat, a condamnat încercarea de a-l răsturna pe Erdogan. „Guvernele trebuie câștigate printr-un proces de alegeri libere și corecte, nu prin forță”, a declarat Gulen, citat de Al Jazeera.

UPDATE 04:40Erdogan susține că vila unde stătea la Marea Egee, la Marmaris, a fost bombardată, după ce a plecat de acolo. Premierul turc a anunțată că peste 120 de persoane au fost reținute în legătură cu lovitura de stat.

50 de ofițeri de armată au fost reținuți la Istanbul, a anunțat un oficial al Președinției. Erdogan susține că secretarul său general a fost răpit.

„Cei care se plimbă cu tancurile trebuie să se întoarcă de unde au venit… Cel mai important lucru acum este că milioane de cetățeni turci sunt pe străzi la 4.30 dimineața”, a mai spus Erdogan, citat de AP.

UPDATE 04:25Președintele turc Erdogan declară, într-o conferință de presă, că lovitura de stat a fost încercată de o mică parte a Armatei, care a vrut să destabilizeze unitatea țării. Erdogan cotinuă să dea vina pe clericul Gulen, care trăiește în SUA, spunând că o parte din ofițeri și-au luat ordinele de la el. El numește organizația lui Fethullah Gulen drept „teroristă”. O organizație apropiată de Gulen a negat însă orice implicare în această noapte.

Erdogan mai spune că această tentativă de lovitură de stat este o bună ocazie de a curăța Armata. El anunță că Guvernul este în funcție la Ankara.

Prim-ministrul Yildirim a ordonat ca elicopterul care trage focuri asupra Parlamentului să fie doborât, anunță Erdogan.

Erdogan spune că nu știe unde se află acum comandantul Marelui Stat Major, dar le cere comandanților să reziste loviturii de stat.

UPDATE 04:13Conform agenției de stat Anadolu, care citează surse militare, liderul facțiunii care a încercat lovitura de stat ar fi colonelul Muharrem Kose, cel care a fost demis de curând din funcția de șef al departamentului juridic al Armatei. Alți ofițeri de rang înalt care ar fi participat sunt colonelul Mehmet Oguz Akkus, maiorul Erkan Agin și locotenent-colonelul Dogan Uysal.

UPDATE 04:00Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a făcut apariția la aeroportul Ataturk din Istanbul, fiind întâmpinat cu urale de mulțimea de protestatari care se află pe pista aeroportului, relatează Reuters.

El a declarat că nicio putere nu este mai presus de voința națională și că cei implicați în revoltă vor primi răspunsul necesar, indiferent de instituția de care aparțin, relatează Reuters.

UPDATE 03:45Studioul CNN Turk a fost ocupat de soldați, care au întrerupt emisia. Poliția și armata schimbă focuri în Piața Taksim din Istanbul, conform AFP.

UPDATE 03:35Lovitura de stat ar fi fost organizată de membri ai Forțelor Aeriene și ai Jandarmeriei, conform unui oficial guvernamental turc, citat de CNN. În schimb comandantul Marinei și cel al Diviziei I a Armatei s-au opus puternic.

UPDATE 03:30Fostul șef de campanie al lui Erdogan și fiul său de 16 ani ar fi fost uciși de soldați pe podul de peste Bosfor, din Istanbul, scrie publicația turcă Daily Sabah. Avionul lui Erdogan a ajuns la Istanbul.

UPDATE 03:20Televiziunea de stat TRT și-a reluat emisia, după ce militarii care preluaseră controlul au fost arestați. Prezentatoarea Tijen Karas, care a citit mesajul inițial din partea Armatei, care anunța că preia puterea în Turcia, a declarat că a fost amenințată cu arma să citească mesajul: „Am fost ocupați. Am fost forțată de bărbați înarmați care mi-au spus că nu ne vor face rău dacă facem ce ne spun”, a declarat ea, conform CNN.

UPDATE 03:10Un ofițer de Armată arestat de poliție este filmat cum ordonă trupelor sale să se retragă.

UPDATE 03:00„Situația este în mare sub control”, după tentativa de lovitură de stat, a anunțat prim-ministrul turc Yildirim. Acesta mai spune că șeful Armatei și comandanții au reluat controlul Armatei. Anterior, șeful Armatei a fost ținut ostatic de facțiunea care încerca să preia puterea.

Unitatea Națională de Informații a anunțat că „lovitura de stat a fost dejucată”, conform unui purtător de cuvânt al acestei instituții, citat de CNN Turk.

UPDATE 02:45Parlamentul din Ankara este bombardat, conform agenției de stat Anadolu. 12 persoane au fost rănite, conform agenției de stat Anadolu.

UPDATE 02:40Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere „deplin respect” pentru instituțiile democratice ale Turciei: „Tocmai am vorbit cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu. Urmăresc îndeaproape evenimentele din Turcia și cu îngrijorare. Fac apel la calm și reținere și la deplin respect pentru instituțiile democratice ale Turciei și pentru Constituția sa. Turcia este un aliat NATO respectat”.

UPDATE 02:3513 soldați au fost arestați în timp ce atacau palatul prezidențial din Ankara, informează agenția Anadolu. De asemenea, soldații care preluaseră controlul asupra televiziunii publice au fost arestați și dezarmați.

UPDATE 02:15Liderul partidului de opoziție din Turcia, CHP (Partidul Republican Popular), a anunțat că nu susține lovitura de stat, arătând că Turcia a avut de suferit mult din cauza preluărilor de putere ale Armatei. Un comandant al Armatei a 3-a turce a ieșit la televiziune cerându-le soldaților din subordinea sa să se întoarcă la baze, altfel vor fi acuzați de trădare.

SUA face apel la părțile implicate în conflictul din Turcia să sprijine guvernul ales democratic, să dea dovadă de reținere și să evite vărsarea de sânge.

„Președintele a vorbit în această noapte la telefon cu Secretarul de Stat John Kerry pentru a discuta evenimentele din Turcia. Ei sunt de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijine guvernul ales democratic în Turcia, să arate reținere și să evite orice violență sau vărsare de sânge”, arată un comunicat de presă de la Casa Albă.

UPDATE 02:05Elicopterul care trăgea într-un sediu al Poliției, în Ankara, a fost doborât de un avion F-16 al aviației, anunță televiziunea turcă NTV.

Agenția Anadolu anunță că 17 ofițeri de poliție au fost uciși în schimbul de focuri din Ankara, de la sediul Forțelor Speciale ale Poliției.

UPDATE 02:00În Istanbul, moscheile cheamă la rugăciune în plină noapte și pun imnul Turciei la boxe.

UPDATE 01:55Prim-ministrul turc Yildirim a declarat că cei din spatele loviturii de stat sunt trădători și a făcut și el apel la cetățeni să iasă în stradă, conform Reuters.

Comandantul Forțelor Speciale ale Armatei declară că nu susține lovitura de stat și că este vorba de un grup de trădători, conform Reuters. Au existat informații și că Forțele Navale turcești nu ar susține mișcarea de răsturnare a puterii.

UPDATE 01:45Au loc ciocniri între manifestanții pro-Erdogan, care au ieșit pe străzi în mai multe orașe din Turcia, inclusiv Ankara și Istanbul, și militarii care sunt parte a tentativei de lovitură de stat. Pe unul dintre podurile de peste Bosfor s-au tras focuri de armă, existând răniți. Poliția, fidelă regimului Erdogan, a reușit în unele cazuri să aresteze soldați și să îi dezarmeze pașnic.

UPDATE 01:25MAE din România recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați în Turcia să nu părăsească locațiile unde se află și să evite deplasările. Cetățenii români care vor să meargă în Turcia în zilele următoare sunt sfătuiți să își reprogrameze călătoriile, arată un comunicat MAE.

UPDATE 01:20Președintele Erdogan se afla în vacanță la Marmaris, conform Reuters. El a acuzat că lovitura de stat este pusă la cale de o „structură paralelă” din cadrul Armatei, fidelă lui Fethullah Gulen, un cleric stabilit în SUA, pe care Erdogan l-a mai acuzat și în trecut că ar fi pus la cale lovituri de stat.

UPDATE 01:15Tancurile au înconjurat Parlamentul din Ankara, susține un martor, pentru Reuters.

UPDATE 01:05O fotografie din Istanbul arată oameni care s-au urcat pe blindatele armatei. În Ankara și Istanbul se aud focuri de armă și în anumite zone cetățenii au ieșit în stradă. Soldații au intrat în Piața Taksim.

În același timp, susținătorii lui Erdogan și ai partidului său, AK, au ieșit de asemenea în stradă.

UPDATE 00:55Aeroporturile din Turcia sunt închise, existând informația că avionul președintelui Erdogan nu a primit permisiunea să aterizeze la Istanbul. Nu este cunoscută locația actuală a lui Erdogan, însă administrația prezidențială susține că acesta se află în siguranță.

UPDATE 00:50Televiziunea turcă de stat TRT și-a întrerupt emisia. La scurt timp, o explozie puternică s-a auzit la sediul televiziunii de stat, în Ankara, conform AP.

UPDATE 00:43O sursă din UE a declarat pentru Reuters că în Turcia pare să aibă loc o lovitură de stat bine orchestrată, de către o parte substanțială a armatei, nu doar de câțiva colonei. „Controlează puncte strategice din Istanbul”, a spus sursa.

UPDATE 00:35Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a adresat poporului, cerându-i să iasă în stradă. El a denunțat o lovitură de stat și a spus că luptă pentru menținerea puterii. Intervenția sa a avut loc prin aplicația Facetime, fiind preluată de presa din Turcia.

UPDATE 00:31Televiziunea de stat anunță că a fost instituită legea marțială în Turcia.

UPDATE 00:29Comunicatul din partea Armatei turce, citit la televiziunea de stat, arată că libertatea cetățenilor turci este garantată de un „Consiliu de Pace”, indiferent de religie, rasă sau limbă. Acest Consiliu nu va permite ca ordinea publică să fie afectată, mai arată comunicatul.

UPDATE 00:19Liderul din Istanbul al partidului AK, aflat la putere, susține că soldații au intrat în sediul partidului și au cerut evacuarea, conform CNN Turk.

UPDATE 00:00Textul comunicatului emis în numele Armatei, tradus de The Guardian: „Forțele armate ale Turciei au preluat complet administrarea țării pentru a reinstaura ordinea constituțională, drepturile omului și libertățile, statul de drept și securitatea generală, care a fost afectată. Toate acordurile internaționale sunt încă valide. Sperăm ca toate bunele noastre relații cu toate țările vor continua”.

Autoritățile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informațiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară, anunță surse citate de presa turcă și internațională.

„Turcia nu va permite niciodată vreo inițiativă de întrerupere a democrației. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preț”, a amenințat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

Elicoptere și avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara și Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

De asemenea, Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, relatează postul NTV, prezentând imagini.

I have just spoken to the Turkish foreign minister Mevlut Cavusoglu. I am following events in Turkey closely and with concern. I call for calm and restraint, and full respect for Turkey’s democratic institutions and its constitution. Turkey is a valued NATO Ally.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii