Dezbatere furtunoasă în PE privind problema romilor; Reding spune că e jenată de ce a auzit

Dezbatere furtunoasă în PE privind problema romilor; Reding spune că e jenată de ce a auzit
Publicat: 09/10/2013, 19:28
Actualizat: 06/06/2014, 17:33

Europarlamentarii au dezbătut, miercuri, la Strasbourg, problema romilor, fără a ajunge la nicio concluzie, iar comisarul pentru Justiție, Viviane Reding, a declarat la final că îi este rușine că a asistat la o astfel de discuție.

Eurodeputatul ungar Livia Jaroka, de origine roma, a criticat numărul tot mai mare de „declarații antirome” în UE. Ea a arătat cu degetul spre „democrațiile vestice care au dovedit că nu sunt cu nimic mai bune decât cele din est, întrucât i-au expulzat” pe cetățenii de această etnie care au devenit „o povară aruncată de la unii la alții”.

Helene Flautre (Verzi/Alianța Liberă Europeană) i-a cerut comisarului Reding mai multă fermitate atunci când apar discriminări ale romilor în diferite țări europene.

Britanicul Timothy Kirkhope (Conservatorii și Extremiștii Europeni) a precizat că Germania se confruntă cu „probleme mari după ce sate întregi s-au mutat din România la Berlin”.

„Când nu există o presiune pentru a se integra, atunci apare o problemă”, a mai spus Kirkhope.

Pe de altă parte, bulgarul Dimitar Stoyanov a lansat acuzații grave la adresa Franței, care a ales „metoda ușoară” de a rezolva problema romilor: deportarea. Europarlamentarul bulgar le-a reproșat francezilor că nu-i ascultă pe est-europeni pe acest subiect, din cauza „unor complexe de superioritate”.

Mikael Gustafsson, de la Stânga Europeană Unită, a punctat faptul că, în pofida legislației existente, autoritățile și țările europene se poartă „urât” cu romii. „Este o rușine pentru Europa, o întreagă minoritate este tratată ca un grup criminal, este deportată și mutată cu forța dintr-o parte în alta”, a precizat Gustafsson.

Paul Nuttall (Grupul Europa Libertății și Democrației) a povestit că a vizitat un sat de romi din Bulgaria, a căror sărăcie este „mai cumplită decât în Africa Subsahariană”. Totodată, el a reamintit faptul că mulți romi din România și Bulgaria „se vor îndrepta de anul viitor spre Marea Britanie”. „Și știți că unii își forțează copiii să muncească (…) Iar Guvernul de la Londra nu va putea face nimic din cauza legislației europene”, a spus Nuttall.

În replică, europarlamentarul român Corina Crețu a subliniat că de la 1 ianuarie 2014 toate statele membre sunt obligate „să ridice restricțiile de pe piața muncii pentru români și bulgari”.

Europarlamentarul PSD a declarat că expulzarea romilor în țările de origine nu este o soluție și a punctat faptul că Franța „a primit de opt ori mai multe fonduri decât România pentru incluziunea socială a romilor” în exercițiul bugetar 2007-2013. „Nu servește nimănui să-i demonizeze nici pe romi, nici pe țările din care provin. Este datoria noastră să-i ajutăm pe acești oameni”, a mai spus Corina Crețu.

Paul Nuttall i-a replicat că, în prezent, 22% din tinerii din Marea Britanie nu au un loc de muncă. „Și ce facem, deschidem granițele pentru milioane de persoane care ne vor invada piața muncii. Nu e vorba de rasism, e vorba de economie”, a declarat Nuttall, vicepreședinte al UKIP, partid de extremă dreapta.

Sylvie Guillaume (S&D) a acuzat Franța că a preferat „o abordare politicianistă” și că a legat problema de aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Stanimir Ilchev (ALDE) le-a cerut europenilor să-i asculte mai mult pe români, bulgari, slovaci sau cehi, întrucât din aceste țări vin cei mai mulți romi. Europarlamentarul bulgar a mai spus că trebuie „sporit simțul de răspundere al conducătorilor comunității rome” și trebuie abordată „atitudinea romilor față de educație”. Pe de altă parte, Ilchev a evocat creșterea demografică în rândul acestei etnii.

Cristian Preda a reclamat faptul că minoritatea romă nu are „o reprezentare politică, nu are o voce”, de aceea se simte „marginalizată și uitată” și „permite altora să spună tot felul de prostii despre cetățenii romi”.

Europarlamentarul PDL s-a declarat surprins de „Antanta socialiștilor francezi și a celor de la București privind vocația romilor de a reveni acasă”.

Finalul dezbaterii i-a aparținut comisarului pentru Justiție, Drepturi Fundamentale și Cetățenie, Viviane Reding, care a criticat dur atitudinea europarlamentarilor față de această minoritate.

„Romii sunt ființe umane, dar se pare că nu toți din această incintă sunt de acord cu acest lucru. Au aceleași drepturi și obligații ca noi”, a spus Reding, adăugând că europenii trebuie să-i ajute pe romi pentru a-și rezolva problemele. În acest sens, Reding a pledat pentru un mai mare accent pus pe banii din fondurile sociale.

Totodată, Viviane Reding a cerut statelor membre și cetățenilor să nu confunde migrația cu libertatea de circulație. „Nu ai doar dreptul de a te instala într-o țară, ci ai și obligația de a nu reprezenta o povară pentru sistemul social al țării respective, de a-i respecta legile”, a spus comisarul european.

Pe de altă parte, Reding a respins afirmațiile unor oficiali europeni privind afluxul mare de cetățeni din țările est-europene și a susținut că „nici după 1 ianuarie 2014 nu vom asista la o invazie”.

„Mi-e rușine că am participat la această sesiune plenară”, a conchis Viviane Reding.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern