Directorul de arhive al Muzeului Holocaustului: Șova crede că a făcut deserviciu PSD spunând prostii

Directorul de arhive al Muzeului Holocaustului: Șova crede că a făcut deserviciu PSD spunând prostii
Publicat: 24/10/2013, 06:48
Actualizat: 01/11/2016, 00:01

Dan Șova crede că a făcut un deserviciu Partidului Social Democat (PSD) atunci când a spus „prostii” referitoare la Holocaust, a declarat, miercuri, directorul secției de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, Radu Ioanid.

El a susținut declarația după ce a fost întrebat de jurnaliștii care îl însoțeau pe premierul Victor Ponta în timpul vizitării Muzeului Holocaustului dacă Dan Șova a fost în acest muzeu să studieze istoria, după ce a contestat pogromul evreilor din România.

„A fost aici. Ce a învățat, să vă spună dumnealui. A stat trei zile aici, studiind arhivele proceselor de la Iași, fotografiile proceselor de la Iași. Noi nu mergem pe ideea de condamnare a unui individ, mergem pe ideea că oamenii trebuie să aibă acces la informații. Cred că a avut acces la informație și cred că a înțeles. Am avut o discuție și după, în care mi-a transmis că a făcut un deserviciu PSD, spunând prostii”, a declarat Radu Ioanid.

Reprezentanții mass-media au dorit să știe dacă mai sunt persoane cu notorietate, lideri europeni, care au venit să studieze istoria Holocaustului în cadrul muzeului.

„România nu este unicat, bineînțeles. Se întâmplă în fiecare țară acest lucru. Dacă vor să vină, muzeul e deschis. Noi nu invităm la reeducare”, a precizat Ioanid.

Și premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă Muzeul Holocaustului este locul în care l-a trimis pe Dan Șova să se informeze asupra ororilor nazismului, premierul spunând doar : „Dar i-a prins bine”.

Dan Șova a provocat reacții în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost uciși în cursul progromului de la Iași, în 1941, Șova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost uciși în progromul de la Iași de către armata germană”.
Ulterior, PSD i-a retras lui Șova funcția de purtător de cuvânt și l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educațională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Șova și-a exprimat regretul cu privire la faptul că declarația sa a fost neînțeleasă, dar a refuzat să își ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiască din România și-a exprimat atunci nemulțumirea față de nominalizarea senatorului Dan Șova, care a negat progromul de la Iași, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul (în prezent ministru delegat pentru Investiții), iar președintele comunității evreiești din București, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declarații cinice” a fost nominalizat în funcția de ministru.

Ulterior, în luna august, Șova a susținut că astăzi are certitudinea informației istorice care atestă Holocaustul din România și susține că se va implica ferm în înăsprirea legislației împotriva rasismului și antisemitismului.

În luna octombrie anul trecut, el a transmis un mesaj privind Ziua Holocaustului, în care arată importanța acestei zile și în care susține din nou că regretă „profund” declarațiile sale anterioare pe această temă, arătând însă că statul comunist este cel care i-a blocat informațiile.

În ianuarie, ministrul Șova a transmis, cu o zi întârziere, un mesaj pentru Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, în care își transmite compasiunea față de victimele Holocaustului, și susținea că nu a putut trimite mai devreme mesajul deoarece a fost plecat din țară și nu și-a putut „exprima gândurile”.

Statul român și-a asumat tragedia Holocaustului din România și responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce privește uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetățeni români. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaționale de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie, s-a înființat Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, și s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?