Multiplicarea informațiilor referitoare la implicarea regimului de la Riad în această dispariție și chiar la lichidarea lui Khashoggi în sediul consulatului saudit din Istanbul, pune o presiune uriașă pe Administrația Trump pentru adoptarea de măsuri ferme de sancționare a celor vinovați, în condițiile în care Arabia Saudită este cel mai mare beneficiar din lume al achizițiilor de echipamente militare americane și cel mai important partener din regiune al Washingtonului în gestionarea numeroaselor probleme critice de securitate ale perioadei actuale, scrie monitorulapararii.ro
Rămâne de văzut dacă valorile fundamentale ale democrației și drepturile omului vor reuși și de această dată să depășească barierele intereselor de natură economică și militară într-un context de securitate extrem de complicat, marcat de conflicte violente, dezastre umanitare și competiția pentru putere de la nivel regional și global.
Scenarii privind dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi, jurnalist al The Washington Post, a dispărut în după-amiaza zilei de 2 octombrie, după ce a fost văzut pentru ultima oară intrând în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. De atunci, întreaga presă internațională s-a inflamat aducând acuzații grave regimului de la Riad, condus de facto de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, privind implicarea în dispariție și chiar suprimarea jurnalistului din motive politice. Informații ce aparent s-ar fi scurs din interiorul anchetei autorităților turce, conduc la concluzia că Khashoggi ar fi fost asasinat în incinta consulatului și, mai mult, că trupul său ar fi fost tranșat pentru ca rămășițele să poată fi scoase din clădire, în valize diplomatice. De cealaltă parte, saudiții susțin că jurnalistul ar fi părăsit viu și nevătămat clădirea consulatului, fără a aduce însă vreo dovadă credibilă în acest sens.
Așa cum era de așteptat, prestigioasa publicație americană The Washington Post tratează subiectul pe larg. Numeroasele articole publicate zilnic de la data dispariției oferă o sumedenie de date privind contextul, cauzele și mijloacele unei posibile crime politice comandată de la cel mai înalt nivel. Din acestea reiese că prințul Mohammad bin Salman ar fi ordonat desfășurarea unei operațiuni pentru atragerea pe teritoriul saudit a lui Khashoggi, autoexilat în Virginia, Statele Unite, pentru a-l trimite în detenție.
Jamal Khashoggi nu a fost un oponent radical al regimului Salman.
Articolele sale tratează în mod echilibrat acțiunile puterii de la Riad, alături de numeroase critici, aducând și laude prințului moștenitor pentru ceea ce reprezintă, în viziunea jurnalistului, „schimbări pozitive”, așa cum pot fi privite acordarea dreptului femeilor de a conduce autovehicule sau relaxarea restricțiilor de natură culturală, într-o societate profund conservatoare și puternic marcată de preceptele islamului.
Mai mult, The Post consemnează că „o persoană din anturajul prințului moștenitor” ar fi menționat, sub rezerva anonimatului, că Khashoggi i-ar fi solicitat în cursul anului trecut să îi transmită lui Mohammad bin Salman mesajul că „ar avea nevoie de o persoană precum Khashoggi în calitate de consilier personal”. Sursa a afirmat mai departe că la primirea mesajului, „prințul moștenitor ar fi spus că Khashoggi nu are cum să îi devină consilier din cauză că a fost în conexiune cu Frăția Musulmană și cu Qatarul, ambele adversare ale Arabiei Saudite”. Pe de altă parte, apropiați ai jurnalistului au declarat că acesta ar fi primit câteva telefoane „cordiale” de la apropiați ai prințului moștenitor pentru a-i transmite aprecierile sale pentru articolele pozitive referitoare la politicile regimului saudit.
De asemenea, Khashoggi ar fi fost contactat pe parcursul ultimelor luni de oficiali de rang înalt de la Riad pentru a-l ademeni cu diverse beneficii, inclusiv cu poziții importante, dacă s-ar întoarce în Arabia Saudită. Se pare că Jamal Khashoggi a fost sceptic în fața unor astfel de oferte, spunându-i unui apropiat că nu crede în niciun fel de promisiune din partea guvernului saudit, singurul scop real al regimului Salman fiind „să-i facă rău”.
Ipoteza existenței operațiunii pentru capturarea lui Jamal Khashoggi a oferit analiștilor de intelligence din întreaga lume argumentul necesar pentru a afirma că ceea ce s-a întâmplat în Riad ar fi reprezentat un scenariu operațional de rezervă, scăpat de sub control și finalizat în mod tragic, cu moartea jurnalistului. La operațiune ar fi participat un număr de 15 persoane, care au sosit și ulterior au părăsit Turcia la bordul a două avioane private, la momente diferite de timp. Din unele înregistrări audio aflate în posesia anchetatorilor turci reiese că jurnalistul saudit ar fi fost torturat, motiv care probabil a condus la moartea violentă a acestuia.
Numeroasele indicii referitoare la posibilitatea ca agențiile de intelligence americane să fi avut știință de existența unei operațiuni care îl vizează pe Khashoggi, cu cel puțin câteva luni înaintea deplasării acestuia în Istanbul, ridică un semn de întrebare pentru The Post privind modalitatea în care Administrația de la Washington și-a „îndeplinit datoria de a-l avertiza” pe jurnalistul saudit asupra pericolului major în care se afla, așa cum prevede o directivă din 2015 care se aplică tuturor peroanelor rezidente pe teritoriul SUA, indiferent dacă acestea dețin sau nu cetățenia americană.
Orice incertitudine referitoare la gradul de diseminare a informațiilor referitoare la Jamal Khashoggi în interiorul structurilor guvernamentale americane, anterior dispariției acestuia, este considerată de presa americană drept un subiect foarte sensibil pentru Administrație, având în vedere și apropierea cunoscută dintre Mohammed bin Salman și Jared Kushner, ginere și consilier de nivel înalt al președintelui Trump.
Citește continuarea pemonitorulapărării.ro