Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că a zădărnicit un complot ucrainean de asasinare a unui cunoscut preot cu legături strânse cu președintele Vladimir Putin.
Două personalități ale bisericii au fost arestate în legătură cu presupusul complot, despre care FSB spune că a fost orchestrată de o agenție de spionaj ucraineană, conform The Independent.
Ținta vizată, Tihon Șevkunov, în vârstă de 66 de ani, este prezentat în mass-media rusă ca fiind „duhovnicul lui Putin”. Kremlinul a confirmat că Șevkunov și Vladimir Putin se cunosc de mult timp, de la sfârșitul anilor 1990, dar natura exactă a relației lor rămâne neclară.
În 2023, Șevkunov a fost numit la rangul înalt de mitropolit al Crimeii, peninsula pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.
FSB a declarat că a reținut doi bărbați despre care a spus că ar fi fost recrutați de serviciile de informații militare ucrainene pe serviciul de mesagerie Telegram la mijlocul anului 2024. FSB mai a declarat că a confiscat un dispozitiv exploziv improvizat și două pașapoarte ucrainene false.
Unul dintre bărbați, Nikita Ivankovich, este un cleric rus la o biserică din Moscova. Celălalt, Denis Popovici, un ucrainean născut în orașul Cernăuți, lucra ca asistentul lui Șevkunov.
Autoritățile au publicat videoclipuri cu ambii bărbați mărturisindu-și vina. Cei doi vorbeau cu ezitări și nu a fost clar în ce circumstanțe au fost obținute mărturisirile.
Popovici a spus că fusese recrutat pentru a monitoriza mișcările lui Șevkunov și amenințat că dacă nu se conformează rudele sale vor fi ucise. El a spus că a fost apoi însărcinat să găsească un complice pentru a-l „elimina” pe Șevkunov.
El a spus că planul era de a amplasa o bombă într-o clădire rezidențială a mănăstirii Sretensky din secolul al XIV-lea din Moscova, unde Șevkunov a fost stareț până în 2018.
Ivankovich a mărturisit că bărbații au primit o bombă artizanală pentru atentat.
Videoclipul îi mai arăta pe anchetatori recuperând o cutie și pașapoarte false dintr-o ascunzătoare dintr-o pădure.
Kremlinul a condamnat cu fermitate presupusul complot de asasinat. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului cu privire la acuzații.
„Este clar că regimul de la Kiev nu se dă înapoi de la nimic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „În acest caz, nimic nu este sfânt. Acest lucru este încă o dată confirmat.”
Ucraina și-a asumat responsabilitatea pentru o serie de asasinate în Rusia de la începutul războiului – cel mai recent caz fiind uciderea lui Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică a Rusiei, în decembrie.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: