Dosarul Cataloniei ține agenda UE. Juncker: „Este un dezastru. Naționalismul este o otravă”. Mesajul pe care i-l transmite liderului separatiștilor

Dosarul Cataloniei ține agenda UE. Juncker: „Este un dezastru. Naționalismul este o otravă. Mesajul pe care i-l transmite liderului separatiștilor
Publicat: 19/11/2017, 21:17

„Catalonia este o mare, o enormă preocupare. Nu îmi place situația pe care a provocat-o, este un dezastru. În multe sensuri. A rarefiat atmosfera politică, a generat o fractură internă în societatea spaniolă, iar în cea catalană a provocat conflicte în familii, între prieteni. Este trist. Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. (…) Niciodată nu am avut senzația că pericolul populismului s-a evaporat. Partidele de extremă dreaptă au obținut multe voturi în Olanda, și în Franța 11 milioane de oameni au susținut-o pe Le Pen. Și în Germania au câștigat teren, pericolul este încă aici”, a declarat Jucker într-un amplu interviu pentru El Pais.

Liderul european și-a afirmat convingerea că, în ciuda ascensiunii tendințelor populiste, Spania nu se va rupe în două și a precizat ferm că el nu-i susține pe cei care nu respectă legea și că, indiferent de drepturile pe care le au regiunile, ele nu trebuie să meargă împotriva statelor.

„Naționalismul este o otravă. Dar nu cred că naționalismul și populismul sunt exact același lucru, sunt nuanțe care le diferențiază. Nu îmi place ideea că, dacă faci parte dintre învingătorii unei națiuni asta îți permite să faci ce vrei, când vrei. Sunt în favoarea Europei regiunilor, a respectării identității, diferențelor. Dar asta nu presupune că trebuie să urmăm aceste regiuni în toate aventurile lor, care se dovedesc uneori a fi o mare greșeală, cu atât mai mult dacă se declară independența unilaterală pe baza unui referendum fără niciun fel de garanție. În afara Europei mă întreabă dacă Spania este în stare de descompunere, dacă se va rupe în două. Eu răspund că nu, că majoritatea spaniolilor se opun independenței, că nici măcar în Catalonia majoritatea nu este una clară. Guvernul și Generalitatea pot negocia gradul de autonomie, dar Europa este o adunare a națiunilor, iar eu nu accept ca regiunile să meargă împotriva națiunilor. Cu atât mai puțin cu încălcarea legii”, a mai răspuns Juncker la întrebările jurnaliștilor spanioli.

Șeful Comisiei Europene a răspuns și atacurilor repetate lansate de Puigdemont atât la adresa sa, cât și la adresa UE, susținând că, personal, nu s-a întâlnit niciodată cu liderul separatiștilor și reiterând sprijinul pe care este hotărât să-l acorde Guvernului spaniol în această problemă, dat fiind faptul că nu-i poate susține pe politicienii care încalcă legea.

„Nu am avut nici măcar o singură întâlnire personală cu Puigdemont. Rajoy este un bun amic de-al meu, dar acesta nu este un argument. Ca președinte al Comisiei, sprijin postura Guvernului spaniol. Știți de ce? Pentru că sunt în favoarea celor care respectă legea. UE este bazată pe domnia legii, iar ceea ce au făcut prietenii catalani este exact pe dos: au încălcat prevederile legale. Sunt de partea celor care au respectat mersul constituțional al lucrurilor, nu pot să-i susțin pe cei care fac altfel. (…) În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul catalan părea convins că proclamarea independenței va fi recunoscută. Dar Puigdemont a dat deja mai multe interviuri în care a susținut contrariul, și anume că ar exista alternative la independență. Dacă a crezut vreodată că îl vom susține, ar trebui să nu se mai amăgească: n-o vom face. Nu există un singur Guvern din UE care să sprijine ceea ce s-a întâmplat în Catalonia”, a clarificat Juncker, care a subliniat că dorința sa este aceea ca Spania să uzeze de toată inteligența și de toată puterea sa pentru a face din toate acestea o poveste cu un final fericit, sau „cel puțin acceptabil”.

Dialogul este calea de a rezolva această situație, mai crede liderul UE, iar Rajoy nu ar trebui învinuit pentru că insistă pentru aplicarea ad literram a legii, transmițându-i, în același timp, un mesaj extrem de dur fostului șef al Generalității: „Autoritățile catalane nu trebuie să subestimeze sprijinul amplu pe care Rajoy îl are în toată Europa. Dacă ar proceda așa, ar greși fundamental”.

„E adevărat, Rajoy are un stil foarte focusat pe legalitate. Ar trebui să-l învinuiască cineva pentru asta? Sigur nu voi fi eu acela. Cu atât mai mult cu cât a fost provocat de comportamente ilegale din partea conducătorilor catalani. În ceea ce privește intervenția forțelor de ordine, nu știu foarte clar care a fost desfășurarea evenimentelor. Sunt în favoarea dialogului, dar nu e de datoria mea să fac apel la dialog, cu atât mai puțin să fiu mediator. Întotdeauna dialogul este mai bun decât uzul forței, dar cred că niciodată nu a fost intenția lui Rajoy să folosească forța. Guvernul spaniol trebuie să facă ordine în perimetrul său, iar pentru asta trebuie să existe dialog. În ce fel, nu este treaba mea”, a mai spus acesta.

Problema catalană este, într-adevăr, una îngrijorătoare, dat fiind faptul că peste 2000 de companii au părăsit regiunea de la declanșarea conflictului, iar ziua alegerilor anticipate este aceea care ar trebui să restaureze normalitatea, lucru în care au încredere atât cei din UE, cât și Guvernul spaniol.

„21 decembrie este ziua începând din care totul ar putea, ar trebui să se îmbunătățească. Rajoy este de aceeași părere, în această situație. Acela ar fi momentul pentru restabilirea normalității, putere înseamnă să ai capacitatea de a redefini o situație complexă. Politica este arta de a reveni la normalitate, la fel ca înainte”, a adăugat Juncker.

În ceea ce privește evoluțiile europene, la nivel general, liderul Comisiei a insistat că e nevoie de axa franco-germană pentru a menține un climat de siguranță în Euopa, „dar deja asta nu mai e de ajuns”.

„E nevoie de reformarea guvernării, de a examina pentru a vedea dacă tratatele ne permit să decidem probleme esențiale, nu prin unanimitate, ci prin majoritate. Trebuie să încheiem cu austeritatea, probabil cea mai mare greșeală europeană atunci când a venit criza. Trebuie să creăm un ministru de Finanțe pentru euro, să completăm uniunea bancară cu un fond de garatare de depozite mutuale pentru a încuraja solidaritatea”, a răspuns acesta.

Juncker s-a referit și la Brexit, precizând că nu a fost surprins de unitatea statelor pe această temă pentru că „este consecința logică a divorțului. Când o țară decide să plece, cei care rămân vor fi mai uniți decât înainte. Dacă s-ar fi distrus această unitate acum, ar fi fost realmente greu s-o menținem atunci când am fi negociat viitorul acord. Avem nevoie de acel acord, este cel mai bine și pentru britanici, și pentru UE. Și e posibil să vină chiar în decembrie”.

„Nu sunt optimist, dar nici pesimist”, a încheiat șeful CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron