După ce Clinton a dat vina pe FBI pentru pierderea alegerilor, șeful Biroului Federal este audiat în Senatul SUA

După ce Clinton a dat vina pe FBI pentru pierderea alegerilor, șeful Biroului Federal este audiat în Senatul SUA
Publicat: 03/05/2017, 19:00

„Directorul FBI Comey a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată lui Hillary Clinton, având în vedere că acesta i-a dat mână liberă să facă multe manevre rele. Pretinsa poveste Trump/Rusia a fost o scuză folosită de către democrați ca justificare pentru pierderea alegerilor. Se poate oare ca Donald Trump pur și simplu să fi dus o campanie grozavă? „, a transmis Trump, în replică, pe Twitter.

Senatorii americani l-au chemat inițial miercuri pe șeful FBI să dea explicații pentru a examina informațiile deținute de agenție despre un atac terorist care a avut loc în 2015 în Garland, Texas. Interesul referitor la acest subiect a apărut în urma relatărilor media referitoare la faptul că un agent FBI sub acoperire a fost tot timpul în contact cu doi organizatori ai atacului și că ar fi fost prezent la fața locului atunci când a avut loc atentatul. Totuși, subiectul principal al audierii a fost schimbat rapid de la acestă temă la investigația FBI legată de imixtiunea Rusiei în scrutinul prezidențial, un subiect care a stârnit extrem de multe controverse de la alegerea lui Trump ca președinte.

Comey a devenit o figură pe marginea căreia polemizează din ce în ce mai puternic atât republicanii, cât și democrații, discutând implicarea sa în influențarea rezultatului scrutinului. Anunțul său referitor la examinarea adițională a e-mailurilor trimise de Hillary Clinton i-a făcut, ulterior, atât pe democrați, cât și pe Clinton însăși la acuzațiile că ancheta i-a costat locul la Casa Albă.

„Eram pe cale de a câștiga până în ziua în care cumulul unei scrisori transmise de Jim Comey pe 28 octombrie și WikiLeaks-ul rusesc au ridicat îndoieli în mintea oamenilor care voiau să mă voteze și care s-au speriat”, a spus marți Hillary Clinton, într-un interviu pentru CNN, condus deChristiane Amanpour, cu ocazia participării la Summitul Internațional„Women for Women” de la New York.

„Cea mai importantă investigație pe care o derulează FBI în acest moment se referă la implicarea Rusiei în cele mai recente alegeri prezidențiale care au avut loc la noi în țară. Aceste lămuriri nu sunt necesare doar pentru a înțelege interferența rusească și potențiala coordonare cu toată campania lui Trump. E nevoie de ele și pentru a ne apăra următorul scrutin”, a transmis Chris Coons, senator democrat de Delaware.

Totuși, anunțul public făcut de Comey în luna martie, atunci când a transmis că FBI investighează o posibilă corelare între campania lui Donald Trump și operațiuni rusești a stârnit, în același timp, furia magnatului și a aliaților săi. Senatorul democrat din Conneticut, Richard Blumenthal, a spus că atât el, cât și alții au în plan să-l preseze pe Comey să mărturisească de ce FBI a anunțat că redeschide ancheta asupra e-mailurilor trimise de Clinton cu doar câteva zile înainte de scrutin.

„Americanii chiar merită să afle toate răspunsurile pentru care acesta a făcut respectivele declarații și a trimis scrisoarea și cred că șeful FBI și-ar putea dori chiar să fie mai disponibil și să folosească audierile în acest for ca pe o oportunitate de a le transmite oamenilor versiunea sa legată de acest subiect”, a declarat Blumenthal.
Între timp, senatorulLindsey Graham, care coordonează propria sa investigație referitoare la implicarea rusească în alegerile din SUA, susține că încă își dorește ca șeful FBI să-l lămurească dacă instituția pe care o conduce a emis vreun mandat împotriva unei acțiuni din campania desfășurată de Trump, o întrebare pe care a adresat-o, de altfel, cu luni în urmă.
Recent, CNN a transmis că fostul procuror general Sally Yates este pregătit să depună mărturie în fața unui panel al Senatului săptămâna viitoare referitoare la faptul că a transmis un avertisment puternic către Casa Albă cu privire la Michael Flynn, cel care atunci ocupa funcța de consilier pe securitate națională, și la conversațiile sale cu rușii cu aproape trei săptămâni înainte ca acesta să fie concediat, contrazicând astfel versiunea administrației americane.
Întâlnirea de miercuri va fi prima dintre cele două audieri consecutive ale lui Comey, într-o singură săptămână. A doua va consta într-o întâlnire cu ușile închise între Comitetul de Intelligence al Camerei Reprezentanților și se va concentra în special pe problematica intervenției rusești în campania electorală din SUA.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...