Durerea partenerei lui Charb, fostă jurnalistă: „Am petrecut 17 ani în Pakistan și nu am pățit nimic. Iar azi, în Franța, unde dăm lecții întregii lumi, iubitul meu este mort”

Durerea partenerei lui Charb, fostă jurnalistă: „Am petrecut 17 ani în Pakistan și nu am pățit nimic. Iar azi, în Franța, unde dăm lecții întregii lumi, iubitul meu este mort
Publicat: 10/01/2015, 08:36
Actualizat: 10/01/2015, 09:28

La două zile de la atacul sângeros de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, din Paris, Jeannette Bougrab, iubita lui Stéphane „Charb” Charbonnier, unul dintre jurnaliștii uciși, a acordat un interviu emoționant.

Ea a evocat amintirea partenerului său, omorât miercuri de frații Kouachi, spunând că s-a îndrăgostit de el tocmai pentru curajul de care dădea dovadă întotdeauna și îndârjirea cu care își urma idealurile, relatează euronews.com.

„Eu nu am pierdut Charlie Hebdo. Eu am pierdut o persoană pe care o iubeam”, a spus ea. „Mă aflu aici nu în calitate de fost angajat al guvernului, ci ca femeie care și-a pierdut bărbatul, care a fost ucis de niște barbari. L-am admirat înainte de a mă îndrăgosti de el și l-am iubit pentru felul lui de-a fi, pentru că era curajos și credea că viața este un lucru mărunt când vine vorba de apărarea idealurilor sale. Cunoașteți pe cineva care să fie capabil să-și dea viața pentru ideile lui azi? Nu. Pentru că tocmai au murit, tocmai au fost uciși. Aceasta este realitatea, am fi putut preveni acest masacru. Am fi putut, dar nu am făcut-o”, a adăugat Jeannette, fostă jurnalistă, care a intrat ulterior în politică.

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Tineret și viață asociativă, Bougrab s-a arătat revoltată de faptul că un asemenea „război” a izbucnit în Franța, apreciind că „măsurile legislative și aparatura avute la dispoziție în zilele noastre” nu sunt de ajuns în astfel de situații.

„Cred că azi, în acest război – pentru că trebuie să pronunțăm acest cuvânt: război; un război a fost declarat… Nu sunt sunt convinsă că măsurile legislative și aparatura avute la dispoziție în zilele noastre sunt suficiente. Cred că azi, Interneul, Twitter, funcționează ca niște difuzoare ale urii, unde oameni anonimi pot decide fatwā (sentință, recomandare cu caracter de precept, n. red), pot decide cine trebuie să trăiască și cine trebuie să moară”, a spus ea.

„Am fost în Pakistan, am fost la granița cu Afganistanul, am stat alături de talibani, am mers în Yemen, am mers în nordul Kenyei în vreme ce în Congo era al-Shaabab (grupare isalmistă teroristă, n. red), am mers în zonele afectate de boli. Nu am pățit nimic. Nimic nu mi s-a întâmplat; am petrecut 17 ani în Pakistan și nu am pățit nimic. Iar azi, în Franța, unde dăm lecții întregii lumi, iubitul meu este mort, ucis pentru că a desenat într-o revistă”, a continuat Jannette.

Cât privește reluarea activității echipei Charlie Hebdo, partenera lui Charb și-a exprimat neîncrederea că cei rămași în viață vor mai avea curajul să ia totul de la capăt.

„Cred că unii nu vor porni în aventura lui Charlie Hebdo pentru că sunt terifiați, pentru că se tem pentru viețile lor, pentru că acum se știe că azi, în Franța, dacă ridici un stilou asta ar putea să te omoare. Asta e, asta e Franța azi”, a afirmat ea. „(Charlie Hebdo, n. red) Trebuie să continue, dar părinții fondatori – Cabu, Wolinski – sunt morți; la fel și Stephan… care era Stephan!… și era cel care ținea totul în picioare. Iar acum trebuie să găsim oameni la fel de curajoși. Stephan a fost un fel de soldat, era omul care nu făcea decât să muncească, nu își lua niciodată vacanță”, a mai spus Jeannette.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”