Dzhokhar Tsarnaev a șters recent un cont pe Instagram

Dzhokhar Tsarnaev a șters recent un cont pe Instagram
Publicat: 27/04/2013, 16:10
Actualizat: 03/07/2013, 19:00

Contul pe Instagram, cu numele de utilizator „jmaister1” nu mai există, iar prieteni ai suspectului afirmă că acesta a fost șters recent. Un purtător de cuvânt al Instagram, o rețea de socializare și partajare online de imagini, a refuzat să comenteze pe această temă sau să spună când a fost șters contul.

Însă CNN apreciază că acest cont ar putea fi semnificativ. „Dacă aș fi investigator acum, evident că platforma ștearsă ar conta cel mai mult”, a declarat Juliette Kayyem, analist CNN în domeniul securității naționale.

Urme ale contului „jmaister1” erau încă vizibile, săptămâna aceasta, pe Google cache și pe alte site-uri de arhivare. Experți utilizează frecvent aceste instrumente pentru a găsi fragmente din materiale șterse.

„Este exact ca o arhivă”, a declarat pentru CNN Sam Altman, un antrprenor și programator. „Astfel, indiferent ce modificări au fost făcute paginii astăzi, pe serverul curent, Google deține un fel de amprentă de acum două săptămâni”, a adăugat el. Însă întregul cont al lui Tsarnaev nu poate fi recuperat cu aceste instrumente. Google cache stochează paginile pe care le indexează pentru diferite perioade de timp, uneori zile, alteori săptămâni.

Urmele rămase arată că Tsarnaev a apăsat butonul „like” pentru mai multe fotografii referitoare la Cecenia, postate de alți utilizatori Instagram. Într-una apare liderul militar Șamil Basaiev – un fost oficial guvernamental care a plănuit atacuri teroriste împotriva Rusiei, ucis în 2006.

Altă imagine legată de Cecenia pe care Tsarnaev a marcat-o că i-a plăcut are o serie de hashtag-uri ca #FreeChechenia #Jihad #Jannah #ALLAH #Jesus și #God. În opinia unui expert în probleme legate de Cecenia, imaginile ilustrează o familiaritate cu politica și „iconografia” cecenă.

Contul pe Instagram al lui Tsarnaev nu era foarte cunoscut. Mai mulți prieteni ai acestuia au declarat pentru CNN că nu știau de existanța acestuia. Însă doi foști colegi de clasă ai suspectului au declarat că știau despre existența contului, precizând că acesta îl folosea pentru a păstra legătura cu un grup restrâns de prieteni de la școală.

Ei au mai declarat că sunt șocați – iar în anumite privințe sceptici – cu privire la acuzațiile formulate împotriva prietenului lor, pe care îl cunoșteau sub numele de „Jahar”. „Jahar era ultima persoană de la care să te aștepți la așa ceva. Sincer, nu am auzit vreodată pe cineva să spună ceva rău despre el”, a declarat unul dintre cei doi colegi pentru CNN.

După ce contul lui Tsarnaev a fost șters, puține dintre mesajele postate au rămas vizibile în mod public, însă Kayyem se așteaptă ca investigatorii să analizeze atent date pe care le pot reface. „Existau indicii conținute în combinația de imagini care ne pot spune ceva despre ceea ce gândea Dzhokhar”, se întreabă ea. „Unele dintre aceste poze sunt foarte plăcute. Altele, luate singure, nu înseamnă nimic”, apreciază analista.

Instagram precizează în condițiile de utilizare a serviciului că va preda înregistrările oficialilor din domeniul aplicării legii în cazul în care va primi o citație sau un mandat. „Având în vedere volumul conținutului în timp real al Instagram, unele informații pot fi stocate pentru o perioadă scurtă de timp”, precizează rețeaua de socializare și partajare online de imagini pe site, adăugând că reține date pentru scopurile forțelor de ordine în baza unei „solicitări de stocare valide”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×