Echipă fotbal tineret blocată peștera Tham Luang Thailanda

Echipă fotbal tineret blocată peștera Tham Luang Thailanda
Publicat: 03/07/2018, 06:54
Actualizat: 25/03/2019, 19:27

Cei 12 băieți cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost găsiți în viață, după nouă zile de căutări, a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul regiunii Chiang Rai.

„I-am găsit în siguranță, dar operațiunea de salvare nu s-a terminat,” a declarat guvernatorul. „Misiunea noastră era să îi căutăm și să îi salvăm. Următoarea misiune este să îi scoatem din peșteră și să îi trimitem acasă.”

Băieții și antrenorul lor au ajuns mai departe în peșteră decât credeau autoritățile. Scafandrii sperau să îi găsească pe o porțiune numită Plaja Pattaya, dar aceasta era inundată complet. Aceștia au fost găsiți la aproximativ 400 de metri distanță. Salvatorii vor continua să scoată apa din peșteră și vor trimite medici să verifice starea celor 13. „Dacă vor considera că sunt destul de puternici să fie mutați, îi vom scoate curând din peșteră”, a adăugat guvernatorul.

Operațiunea de salvare a fost ușurată de oprirea temporară a ploii, care a dat salvatorilor ocazia să exploreze mai mult peștera și să pompeze cantități importante de apă, micșorând nivelul inundației. Autoritățile discută momentan care este cel mai bun plan de salvare a copiilor. Ar putea să aștepte până nivelul apei din peșteră scade sau să îi învețe pe copii să folosească echipamentul scafandrilor.

Tinerii au rămas blocați pe 23 iunie în interiorul peșterii Tham Luang din nordul Thailandei, în urma unei ploi torențiale. Operațiunea de salvare a fost dificilă, din cauza nivelului ridicat al apei din peșteră. Echipa de salvare a fost alcătuită din peste 1.000 de persoane, printre care și salvatori din China, Myanmar, Laos, Australia, Marea Britanie și Statele Unite. După ce au oprit temporar căutările, salvatorii au găsit săptămâna trecută o a doua intrare în peșteră, un tunel prin munte de aproximativ 1,5 metri lățime și adânc de aproximativ 22 de metri.

Rudele tinerilor au ajuns la ieșirea din peșteră și așteaptă finalizarea operațiunii de salvare. „Suntem extrem de fericiți. Tot ce îmi doresc este să fie sănătos din punct de vedere fizic și mental”, a declarat Tinnakorn Boonpiem, tatăl unuia dintre copii. „Am aflat vestea cea bună de la televizor. Fericirea aceasta nu se poate exprima în cuvinte”, le-a spus reporterilor de la fața locului o rudă a copiilor. Foarte mulți oameni și-au arătat bucuria și prin intermediul rețelelor de socializare. Sute de mesaje cu referire la găsirea copiilor au fost postate pe Twitter: „Cea mai bună veste de astăzi. Echipele de salvare au făcut o treabă foarte bună!”.