„El Chapo” a primit vestea de care se temea cel mai mult. „Ar trebui demarate procedurile”

„El Chapo a primit vestea de care se temea cel mai mult. „Ar trebui demarate procedurile
Publicat: 10/01/2016, 10:42
Actualizat: 10/01/2016, 17:46

Autoritățile mexicane au anunțat că îl vor extrăda pe Joaquin „El Chapo” Guzman în Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri în legătură cu cartelul pe care îl conduce.

„Din moment ce Guzman Loera a fost recapturat, ar trebui demarate procedurile de extrădare”, a informat Biroul procurorului general al Mexicului într-un comunicat.

Procurorul general Arely Gomez a menționat că autoritățile americane au cerut extrădarea lui Guzman încă din 16 iunie 2015, cu puțin înainte ca acesta să evadeze pentru a doua oară dintr-o închisoare mexicană, în iulie.

La trei luni după ce a evadat, Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn pentru revista Rolling Stone, în care a vorbit despre operațiunile sale cu droguri, afirmând că furnizează „mai multă heroină, metamfetamină, cocaină și marijuana decât oricine din lume”.

El a vorbit câteva ore cu Sean Penn, care l-a intervievat în timpul unei întâlniri secrete în jungla mexicană. El a răspuns unor întrebări ulterioare câteva săptămâni mai târziu, care i-au fost transmise printr-un intermediar. Răspunsurile au fost incluse într-o înregistrare video pe care i-a trimis-o lui Penn.

„Am o flotă de submarine, avioane, camioane și bărci”, i-a spus Guzman lui Penn, în interviul care a fost postat online sâmbătă.

Guzman a fost localizat și în final capturat pentru că reprezentanții săi au contactat producători și actori pentru a realiza un film biografic dedicat liderului interlop, potrivit procurorului general mexican.

„Un alt aspect important care ne-a ajutat să-l localizăm a fost descoperirea intenției lui Guzman Loera de a face un film biografic, prin stabilirea unor contacte cu actori și producători, ceea ce a format o nouă linie de investigație”, a precizat Gomez.

Cel mai probabil, la Hollywood se va realilza un film despre El Chapo, așa cum a fost și în cazul altor baroni ai drogurilor, ca Pablo Escobar, dar Guzman nu va avea o legătură directă cu producția, pentru că acesta a revenit la închisoarea de maximă securitate din care a evadat în urmă cu șase luni.

Doi oficiali americani au declarat că monitorizarea comunicațiilor unor apropiați ai lui Guzman, inclusiv a telefoanelor mobile și a mesajelor electronice, a fost critică în capturarea lui.

Statele Unite au împărtășit informații secrete cu Mexicul, dar operațiunea a fost efectuată exclusiv de autoritățile mexicane, au precizat oficialii americani.

Joaquin Guzman, alias „El Chapo”, a evadat în iulie 2015 din Penitenciarul de maximă securitate Altiplano, el fugind printr-un tunel săpat de membrii cartelului de droguri pe care îl conduce.

El a fost capturat vineri după ce forțele mexicane au luat cu asalt o casă din orașul de coastă Los Mochis, situat în statul său natal Sinaloa. Casa era supravegheată de o lună, a declarat procurorul general Arely Gomez. Guzman a sosit la locuință joi, iar autoritățile au declanșat operațiunea vineri dimineața.

Forțele mexicane au fost vizate de focuri de armă din interiorul casei, potrivit lui Gomez. Cinci suspecți au murit și șase au fost arestați, în timp ce un membru al forțelor mexicane a fost rănit.

În timpul schimbului de focuri, Guzman și un adjunct al său au fugit printr-un tunel care ducea în sistemul de canalizare al orașului. Soldații i-au urmărit prin tunelurile sistemului de canalizare, dar el a reușit să iasă la suprafață și a furat o mașină. Guzman a fost pe punctul de a scăpa din nou, dar autoritățile au localizat mașina pe o autostradă din afara orașului și l-au capturat.

Arestarea lui Guzman a fost anunțată pe Twitter de președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, care a scris: „Misiune îndeplinită: l-am capturat. Îi informez pe cetățenii mexicani că Joaquin Guzman Loera a fost arestat”.

După numai câteva ore, fiii liderului interlop, Alfredo Guzman și Ivan Archivaldo Guzman, au postat pe Twitter mai multe mesaje de amenințare la adresa autorităților mexicane.

„Nu știți ce ați făcut sau mizeria în care v-ați băgat”, a scris Ivan Archivaldo Guzman pe contul său de Twitter, într-un mesaj adresat forțelor speciale, care l-au capturat pe tatăl său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...