Epidemia de pojar din California, alimentată de părinții care refuză vaccinarea copiilor

Epidemia de pojar din California, alimentată de părinții care refuză vaccinarea copiilor
Publicat: 19/03/2015, 16:43

Deși persoana de la care a pornit seria de cazuri de pojar nu a fost încă identificată, autoritățile suspectează că epidemia s-a declanșat după ce un turist străin bolnav a vizitat parcul tematic Disneyland din sudul Californiei în a doua jumătate a lunii decembrie.

De atunci, au fost confirmate 145 de cazuri de pojar în șapte state americane și trei țări, toate legate de îmbolnăvirile de la Disneyland, potrivit Centrului de prevenire și control al bolilor (CDC).

„Această analiză preliminară sugerează că nerespectarea standardelor de vaccinare este cel mai probabil cauza epidemiei de cazuri de pojar din 2015”, au scris autorii studiului într-un articol științific publicat săptămâna aceasta în revista JAMA Pediatrics.

Folosind date obținute în timpul apariției cazurilor de pojar de la începutul anului, echipa de experți a descoperit că pacienții proveneau din regiuni în care rata de vaccinare era cu mult mai mică decât pragul minim recomandat pentru a asigura protecția tuturor membrilor comunității. Acest prag minim este de obicei de 95%.

Rata de vaccinare în rândul persoanelor expuse pojarului în timpul epidemiei a fost probabil între 50% și maximum 86%, potrivit studiului.

„Chiar și cele mai mari rate de vaccinare estimate din cadrul modelului nostru s-au situat mult sub acest prag minim recomandat”, au precizat cercetătorii.

Deși rata de vaccinare la nivel național împotriva pojarului, oreionului și rubeolei este de circa 92% în Statele Unite ale Americii, există comunități cu grupuri de copii care nu sunt vaccinați deloc sau doar parțial, unde o epidemie este mult mai probabil să se producă.

Experții spun că pragul ridicat privind vaccinarea necesară imunității de grup – ideea potrivit căreia o comunitate cu un grad ridicat de imunizare face foarte dificilă răspândirea unei boli – este necesar din cauză că pojarul este una dintre maladiile cele mai contagioase.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să se vaccineze: „Vaccinul împotriva pojarului este sigur și foarte eficient și este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră”. În ianuarie, Anne Schuchat, director al Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii din cadrul CDC, a catalogat epidemia drept „un semnal de alarmă pentru a ne asigura că vom împiedica pojarul să câștige teren în Statele Unite ale Americii”.

Oficialii din sănătate au declarat pojarul ca fiind eradicat în Statele Unite în 2000, după decenii de eforturi privind vaccinarea intensivă a copiilor a dus la vaccinarea pe scară largă a populației.

Dar o revenire a bolii în ultimii ani – legată de o dezvoltare a unei mișcări în rândul părinților bogați și cu studii superioare care se opun vaccinaării copiilor, de multe ori susținând în mod greșit că vaccinurile sunt legate de instalarea unor handicapuri mintale – a declanșat îngrijorarea autorităților din domeniul sănătății publice. În 2014, SUA a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de pojar din ultimii 20 de ani.

Pojarul se transmite prin tuse, strănut și contact cu o persoană bolnavă sau cu obiecte și suprafețe contaminate. Boala este contagioasă cu patru zile înaintea apariției erupțiilor cutanate și la patru zile după aceea. Pojarul și complicațiile sale, printre care se află encefalita și orbirea, au fost legate de 145.700 de decese la nivel mondial în 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția