EXCLUSIV| Zelenski, mesaje-cheie pentru România? Vizita președintelui ucrainean, comentată de un analist: „Categoric, are o încărcătură simbolică!”

EXCLUSIV| Zelenski, mesaje-cheie pentru România? Vizita președintelui ucrainean, comentată de un analist: Categoric, are o încărcătură simbolică!
Publicat: 10/10/2023, 08:30

Radu Magdin, analist de politică externă, a făcut pentru Gândul o analiză a prezenței în România a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenki, fiind și prima vizită pe care oficialul o face în țara noastră de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Interlocutorul Gândul mărturisește că, dincolo de încărcătura simbolică a vizitei de marți, se așteaptă ca președintele Ucrainei să transmită mai multe mesaje-cheie, în ceea ce privește parteneriatul Ucrainei cu România.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski va face, marţi, o vizită oficială în România. Liderul de la Kiev va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu și va susține un discurs în plenul Parlamentului.

În 23 august, s-a aflat în vizită la București premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, care a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va veni în România, dar fără să ofere mai multe detalii.

Ce se știe, până acum, despre programul lui Volodimir Zelenski?

  • Evenimentul de la Palatul Cotroceni va debuta la ora 13:00, cu ceremonia primirii oficiale, apoi convorbiri tête-à-tête și oficiale, urmate de declarații de presă comune.
  • Ulterior, de la ora 17:40 este programată întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
  • Conform surselor politice ale Gândul, liderul ucrainean se va adresa și Parlamentului marți.
  • Potrivit unor surse citate de News.ro, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

„Ucraina înțelege cât de importantă este pentru ei o Românie pozitivă față de Kiev”

Este prima vizită a lui Zelenski la București și, categoric, are o încărcătură simbolică. Sigur că președintele a fost în alte capitale mai mari din America, din Vestul Europei, din Centrul și Estul Europei. Era normal ca el să meargă, de mai multe ori la Varșovia, stat cu care Ucraina are o legătură istorică.

Dincolo de acest aspect însă, cred că vizita lui Zelenski la București arată totodată faptul că Ucraina înțelege cât de importantă este pentru ei o Românie pozitivă față de Kiev, un București care este contructiv în ceea ce privește nevoile logistice, nevoile agricole și cooperarea transfrontalieră în contextul economiei de război”, a precizat analistul Radu Magdin.

„România chiar este un model de parteneriat cu Ucraina”

Analistul de politică externă a punctat că România este in model de parteneriat cu Ucraina, dar și un bun lobist la Bruxelles pentru integrarea Ucrainei în UE.

„Cred că dincolo de orice fel de anunțuri concrete, unul dintre mesajele-cheie la care am putea să ne așteptăm de la Zelenski este faptul că România chiar este un model de parteneriat cu Ucraina. Mă aștept la o reînnoire a interesului ucrainean pentru parteneriatul cu România, pentru reconstrucția Ucrainei, indiferent că vorbim despre lanțuri de aprovizionare sau că vorbim de invitații pentru oameni de afaceri din țara noastră în acest sens.

Să nu uităm totodată că Ucraina se va uita la România și din perspectiva actorului care, în mod istoric, este un bun lobist la Bruxelles pentru integrarea în UE a statelor din Balcanii de Vest și parteneriatul vestic și foarte probabil unul dintre mesaje va fi legat și de un anunț în legătură cu Ucraina și Moldova, privind perspectiva de aderare la finalul acestui an”, a conchis Radu Magdin.

Care vor fi temele-cheie discutate de Zelenski cu oficialii români

Cei doi șefi de stat s-au întâlnit ultima oară chiar săptămâna trecută, joi, la Summitul Comunității Europene de la Granada, Spania, iar anterior, pe 20 septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, a transmis Administrația Prezidențială.

„Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare”

Conform informațiilor Palatului Cotroceni, consultările politice dintre Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski vor permite analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

„Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, potrivit Administrației Prezidențiale.

CITIȚI ȘI:

Volodimir Zelenski vine marți în România. Liderul ucrainean va fi primit de președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne