Expert german: UE trebuie să se pregătească de ESCALADAREA crizei din Taiwan și de reducerea angajamentelor SUA în cadrul NATO

Expert german: UE trebuie să se pregătească de ESCALADAREA crizei din Taiwan și de reducerea angajamentelor SUA în cadrul NATO
Publicat: 24/01/2024, 07:30

Germania și Uniunea Europeană trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate în privința crizei dintre Beijing și Taipei, avertizează Christoph Heusgen, președintele Conferinței pentru Securitate de la München, notând că președintele Xi Jinping are obiectivul anexării Taiwanului și subliniind că Donald Trump probabil va reduce angajamentele față de NATO dacă obține un nou mandat la Casa Albă.

Într-un interviu acordat publicației Handelsblatt, Christoph Heusgen, fost consilier pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate al fostului cancelar german Angela Merkel, a cerut configurarea unor poziții mai clare ale Guvernului Olaf Scholz privind actualele crize internaționale – conflictul dintre Israel și grupul islamist Hamas, posibilitatea acordării unor garanții de securitate Ucrainei și riscul escaladării crizei în Strâmtoarea Taiwan.

”Am fost consilier al cancelarului când președinte al SUA era Donald Trump. El a adus în discuție din 2017 apartenența Statelor Unite la NATO. A amenințat atunci cu retragerea SUA din Alianța Nord-Atlantică, dacă europenii nu vor începe să aibă contribuții corecte. Eu nu cred că Trump va avea altă opinie dacă obține al doilea mandat de președinte al SUA”, a declarat Christoph Heusgen.

Președintele Conferinței pentru Securitate de la München consideră că Uniunea Europeană trebuie să își intensifice apărarea.

”Germania și Europa trebuie să fie cât de mult posibil pe propriile picioare în materie de politici de securitate. Acum este momentul să punem în aplicare aceste aspirații. Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilități în materie de politică de externă și la nivel de securitate. Iar acest lucru trebuie să se întâmple indiferent dacă Trump va redeveni sau nu președinte. Statele Unite nu vor mai vrea și nu vor mai putea să joace rolul de «jandarm mondial»”, a subliniat Christoph Heusgen.

Președintele Conferinței pentru Securitate de la München atrage atenția că Administrația de la Beijing va avansa planurile pentru posibilitatea anexării Taiwanului.

”În privința Taiwanului, trebuie să fim pregătiți pentru toate posibilitățile. Președintele Xi Jinping vrea să rămână în istorie ca fiind liderul care a reușit anexarea Taiwanului. Are 70 de ani. Trebuie să ne pregătim și trebuie să transmitem foarte clar Chinei că prețul pe care va trebui să îl suporte în această situație va fi enorm”, a insistat Christoph Heusgen.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat constant că va reuși reunificarea Taiwanului prin folosirea forței militare, dacă acest lucru nu va fi posibil pe cale politică. În ultimii ani, armata chineză a intensificat operațiunile în apropierea teritoriului separatist. Conform evaluărilor serviciilor secrete americane, Xi Jinping le-a cerut forțelor armate chineze să pregătească planuri pentru anexarea Taiwanului până în 2027.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE avansează planurile de TAXARE a activelor ruse blocate prin sancțiuni /Kremlinul amenință cu măsuri de retorsiune

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...