Fidel Castro vorbește pentru prima dată despre apropierea Cubei de Statele Unite: „Nu am încredere în politica lor, dar…”

Fidel Castro vorbește pentru prima dată despre apropierea Cubei de Statele Unite: Nu am încredere în politica lor, dar...
Publicat: 27/01/2015, 09:04

„Nu am încredere în politica Statelor Unite și nu am schimbat niciun cuvânt cu ei, dar aceasta nu înseamnă în niciun caz o respingere a unei soluții pașnice la conflicte”, a declarat fostul șef de stat în vârstă de 88 de ani într-o scrisoare citită la postul public de televiziune.

Aceste afirmații vin să ridice misterul asupra viziunii sale de normalizare a relațiilor cu inamicul american, pe care Fidel Castro nu a încetat să o critice timp de decenii. Această scrisoare este dezvăluită într-un moment în care starea de sănătate a liderului cubanez, care nu a mai apărut în public de un an, face obiectul a numeroase zvonuri.

Tăcerea sa în momentul anunțării dezghețării relațiilor cu Statele Unite, la 17 decembrie, apoi revenirea în țară a agenților cubanezi eliberați de Washington au alimentat aceste speculații, apărute în principal în ziare și pe site-uri de Internet ale unor cubanezi expatriați.

În această scrisoare adresată unei federații studențești, părintele revoluției cubaneze – care i-a cedat puterea fratelui său Raul începând din 2006 din motive de sănătate – nu a comentat zvonurile, dar a ținut să își exprime sprijinul față de politica succesorului său față de Washington.

„Președintele Cubei a luat măsuri pertinente în ceea ce privește prerogativele sale (…) Apărăm în continuare cooperarea și prietenia între toate popoarele lumii, inclusiv cu adversarii noștri politici”, a declarat Fidel Castro în acest mesaj lung, datat luni.

Citită la postul național de televiziune de către Randy Perdomo, președintele Federației studențești universitare, scrisoarea vorbește despre diverse teme, mergând de la inegalități în Grecia antică la campanii militare cubaneze în Africa în anii 1970 și 1980, înainte de a încheia cu o referire la relațiile cu vechiul inamic american.

De-a lungul scrisorii sale, Fidel Castro revine și asupra anilor săi de studenție și ca revoluționar până la preluarea puterii în 1959. „Am luptat și voi continua să lupt (pentru demnitatea umană) până la ultima mea suflare”, a conchis el.

Publicarea scrisorii are loc la patru zile după primele discuții oficiale la nivel înalt dintre cele două țări de mai multe decenii. Aceste discuții au deschis calea restabilirii relațiilor diplomatice întrerupte în 1961 între cele două țări.

Ultima ieșire în public a lui Fidel Castro datează de peste un an. La 8 ianuarie 2014, el a mers la inaugurarea galeriei unui prieten vechi. Această scurtă apariție a fost ultima ocazie în care au fost difuzate public imagini cu El Comandate. El a apărut încovoiat și cu dificultăți de deplasare, sprijinindu-se de un baston și de brațul medicului său personal.

De atunci, imaginile cu părintele revoluției cubaneze au fost foarte rare. O excepție pentru acest „animal politic” recunoscut pentru discursurile sale fluviu, căruia îi făcea o deosebită plăcere să critice „inamicul imperialist american” și să se afișeze în fața presei atunci când era la putere.

În iulie, el s-a întâlnit cu președinții chinez Xi Jinping și rus Vladimir Putin la domiciliul său, dar în spatele camerelor de luat vederi. Doar câteva imagini au fost imortalizate la aceste întâlniri. În august, Fidel Castro a primit un tânăr admirator, în vârstă de opt ani, dar și de această dată au fost date publicității doar fotografii.

De atunci, nicio imagine cu „tovarășul Fidel” nu a fost difuzată. Iar faimoasele sale „reflecții”, publicate anterior cu regularitate în presa de stat din Cuba, au devenit din ce în ce mai rare. Ultimele datează din octombrie.

La 12 ianuarie, el a amintit lumii că există, adresându-i o scrisoare vechiului său prieten, fotbalistul argentinian Diego Maradona, aflat atunci în turneu pe insula comunistă.

Dar conținutul acestei scrisori dactilografiate nu a fost dezvăluit de presa oficială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?