Financial Times: Alegerile organizate simultan în SUA și Marea Britanie ar putea genera riscuri democratice majore

Financial Times: Alegerile organizate simultan în SUA și Marea Britanie ar putea genera riscuri democratice majore
Publicat: 25/11/2023, 07:30

Organizarea în același timp a scrutinului prezidențial în Statele Unite și a alegerilor parlamentare în Marea Britanie, în 2024, ar putea genera pericole asupra democrației, prin campanii de manipulare cibernetică în sensul amplificării polarizării, într-un context geopolitic instabil, comentează cotidianul Financial Times.

”În contextul în care alegerile generale din Marea Britanie vor avea loc aproape sigur anul viitor, iar scrutinul prezidențial din SUA este programat în noiembrie, se conturează un test crucial pentru sănătatea democrației. Cele două scrutine ar putea să coincidă, în 2024, într-un context internațional agitat. Ultima dată, alegerile din Statele Unite și din Marea Britanie au coincis în 1964, într-o perioadă intensă a Războiului Rece și imediat după asasinarea președintelui John F. Kennedy. În 1992, diferența a fost de șase luni. (…) În acest moment, ambele țări se confruntă cu noi provocări, generate de noile tehnologii, ceea ce face ca alegerile organizate în paralel să creeze preocupări speciale”, afirmă editorialistul Ben Ansell, profesor de Științe Politice la Universitatea Oxford, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Autorul notează că, în momentul de față, ”situația politică mondială este mai instabilă și mai imprevizibilă”. ”Lumea bipolară a Războiului Rece a fost înlocuită de o lume multipolară care se modifică, cu puteri regionale mai incisive și conflicte militare active în Ucraina și în Orientul Mijlociu. La nivel intern, exista unitate în materie de politică externă, dar, acum, Partidul Republican din SUA este divizat în privința sprijinului pentru Ucraina, iar, în Marea Britanie, Partidul Laburist este divizat în privința războiului din Fâșia Gaza. Statele occidentale erau unificate în privința unui inamic comun, dar în prezent soliditatea NATO este amenințată de posibilitatea revenirii Administrației Donald Trump”, constată editorialistul.

Incertitudinea generează probleme pentru politica externă a Statelor Unite și a Marii Britanii, în contextul în care schimbările de guvern ar putea conduce la modificări decizionale substanțiale, imprevizibile până în ziua alegerilor, în două state centrale în cadrul organizației de schimburi de informații clasificate Cinci Ochi, într-un context de volatilitate internațională.

În al doilea rând, alegerile simultane generează riscuri suplimentare asociate dezinformării la nivel online. ”Riscul unor știri false, generate prin tehnologia inteligenței artificiale, amenință să amplifice spirala ostilității”, atrage atenția editorialistul. Centrul britanic pentru Securitate Cibernetică a avertizat recent asupra riscurilor electorale generate de videoclipuri false care par reale. ”Alegerile desfășurate în paralel în SUA și Marea Britanie dublează oportunitățile în materie de spionaj cibernetic și amplifică riscurile dezinformărilor create de agenți provocatori din națiuni ostile”, subliniază editorialistul.

În plus, există riscul amplificării polarizării sociale, care s-a accentuat deja în ultimele cicluri electorale prin utilizarea în mediile de socializare online a algoritimilor.

Profesorul Ben Ansell propune, pentru evitarea riscurilor, ca Marea Britanie să convoace un scrutin parlamentar anticipat. ”Dacă alegerile din Marea Britanie și SUA vor coincide, vor apărea riscuri reale de volatilitate simultană, dezinformare și polarizare. Agențiile de informații vor trebui să contracareze campanii ample de manipulare cibernetică, într-o perioadă de lipsă de securitate. Dar nici cetățenii nu sunt fără putere. Putem opta pentru tipul de informații consumate sau postate online. Și putem să sancționăm, nu să recompensăm, politicienii care încearcă să polarizeze societățile. Depinde de noi”, concluzionează editorialistul Ben Ansell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord între UE și India în domeniul semiconductorilor / ”Intensificăm reziliența în noul sistem geopolitic al rețelelor de aprovizionare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Vremea o ia razna! Europa, lovită de un ciclon care se apropie și de România...
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Un nou lanț de magazine vine în România. Ce retailer intră pe piață
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima