Forțele speciale americane l-au capturat pe șeful unității SI însărcinate să dezvolte arme chimice

Forțele speciale americane l-au capturat pe șeful unității SI însărcinate să dezvolte arme chimice
Publicat: 09/03/2016, 19:27

Potrivit agenției americane, este vorba despre primul succes important al noii politici – mai agresive – a Washingtonului, de urmărire a jihadiștilor pe teren.

Administrația Obama a lansat această nouă strategie în decembrie, când a trimis în Irak un comando însărcinat atât cu capturarea și eliminarea liderilor SI – în cadrul unor operațiuni clandestine -, cât și cu o culegere de informații care să conducă la creșterea numărului raidurilor.

Oficiali americani au anunțat săptămâna trecută că această echipă expediționară a capturat un lider al Statului Islamic, însă au refuzat să-i dezvăluie identitatea și au precizat că a fost capturat în urmă cu două-trei săptămâni și că era interogat.

Cei doi oficiali din cadrul spionajului irakian afirmă că este vorba despre Sleiman Daoud al-Afari, care a lucrat în cadrul fostei Autorități pentru Industrializare Militară – în prezent dizolvată – a fostului dictator Saddam Hussein și că era specializat în armament chimic și biologic.

Al-Afari, în vârstă de aproximativ 50 de ani, conducea o aripă a Statului Islamic înființată recent și însărcinată cu cercetarea și dezvoltarea armamentului chimic, afirmă ei.

El a fost capturat într-un raid în apropiere de Tal Afar, în nordul Irakului, potrivit acelorași surse, care au refuzat să ofere alte detalii.

Cei doi oficiali, care au acces direct la informații despre al-Afari și programul chimic al SI, au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să stea de vorbă cu presa despre acest dosar. Nicio confirmare nu era disponibilă din partea americanilor, precizează AP.

Coaliția condusă de Statele Unite a început să vizeze infrastructura programului chimic SI, în cadrul unor atacuri aeriene și unor raiduri ale Operațiunilor speciale în urmă cu două luni, au declarat pentru AP atât cei doi oficiali citați, cât și un oficial occidental în domeniul securității de la Bagdad.

Aceste atacuri aeriene vizează laboratoare și echipament, iar Forțele speciale plănuiesc noi raiduri vizând experți în armamentul chimic, potrivit acestor oficiali din domeniul informațiilor. Ei și oficialul occidental au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să stea de vorbă cu presa despre acest dosar.

Statul Islamic depune eforturi hotărâte să dezvolte armament chimic, potrivit unor oficiali irakieni și americani. Gruparea este suspectată că ar fi creat o unitate specială de cercetare în domeniul armamentului chimic, alcătuită atât din cerecetători irakieni din cadrul programului de înarmare din epoca Saddam Hussein, cât și din experți străini.

Oficiali irakieni și-au exprimat îngrijorarea față de acest efort, după ce SI a cucerit, în vara lui 2014, aproape o treime din suprafața țării – unde poate opera și „ascunde” laboratoare chimice – dar și porțiuni vaste din teritoriul Siriei vecine.

Însă jihadiștii au înregistrat progrese limitate. Potrivit unor informații, ei ar fi fabricat o cantitate limitată de gaz muștar. Teste au confirmat că gaz muștar a fost folosit într-un oraș din Siria, vizat de atacuri SI în august 2015. Potrivit altor informații – neverificate -, SI ar fi folosit agenți chimici pe câmpul de luptă atât în Irak, cât și în Siria.

Unii experți consideră că gruparea extremistă pare deocamdată incapabilă să lanseze atacuri cu armament chimic la scară mare, ceea ce implică nu doar expertiză, ci atât echipament și materiale adecvate, cât și o rețea de aprovizionare în vederea producerii unei cantități suficiente de agenți chimici pentru ca aceștia să reprezinte o amenințare semnificativă.

„Ceea ce depășește un atac simbolic, mie mi se pare dincolo de puterea ISIS (unul dintre acronimele SI)”, declară un fost ofițer în domeniu din cadrul Forțelor americane, Dan Kaszeta, un fost expert de la Departamentul pentru Securitate Internă, în prezent consultant privat. „În plus, produsele chimice despre care vorbim sunt, în principal, clorul și gazul muștar, ambele niște arme destul de slabe potrivit standardelor moderne”, adaugă el.

Statele Unite conduc o coaliție care efectuează, de peste un an, atacuri aeriene împotriva SI în Irak și în Siria. Această campanie a jucat un rol-cheie în susținerea forțelor irakiene și kurde, care au recucerit treptat porțiuni semnificative din teritoriul ocupat de jihadiști.

În urma unor presiuni, pe plan intern, în vederea unei consolidări a luptei împotriva jihadiștilor, administrația Obama a schimbat tactica și a intensificat operațiunile – implicând comandouri pe teren.

Forțele speciale americane au ucis, anul trecut, un important lider SI și au capturat-o pe soția acestuia, într-un raid în Siria, iar comandoul trimis în Irak are misiunea să consolideze aceste eforturi.

Oficialii americani încearcă să păstreze cât mai bine secretul acestei operațiuni. Nici măcar numărul militarilor implicați nu este cunoscut, însă ar fi vorba de mai puțin de 100 de oameni.

„Este o forță cu care nu se poate glumi și care va face lucruri importante”, a fost tot ceea ce a spus secretarul Apărării Ashton Carter, în decembrie, într-o audiere în Comisia pentru Apărare din cadrul Senatului american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului