Funeraliile lui Hugo Chavez. Maduro, succesorul conducătorului: „Întreaga lui viață a fost un testament. Noi suntem testamentul său”

Publicat: 08/03/2013, 20:27
Actualizat: 09/03/2017, 13:18

Sute de mii de venezueleni și peste 30 de șefi de stat și de guvern au participat, vineri, la funeraliile naționale ale defunctului președinte Hugo Chavez, care va fi îmbălsămat „ca Lenin”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 20:00 Maduro ia cuvântul. Viitorul președinte al Venezuelei le mulțumește celor prezenți.

„Întreaga viață a conducătorului a fost un testament. Tot ce a făcut, tot ce ne-a spus, noi suntem testamentul său”, a spus Maduro, având în mână Constituția rescrisă de Chavez.

„Este cel mai tragic moment al istoriei noastre”, spune Maduro. „Ne aflăm aici în fața lui Chavez, deși niciodată nu ne-am dorit-o. Cu o durere adâncă în suflet, suntem aici conducătorule”, a adăugat el.

„Niciodată în ultimii 200 de ani nu au fost răspândite atâtea minciuni despre un om. Nu aici și nici nicăieri altundeva în lume”, a precizat viitorul conducător, vădit afectat.

Minciunile nu au avut însă forța de a răzbate deoarece Chavez a fost protejat de cel mai puternic scut, „puritatea și iubirea pentru Cristos”, a argumentat Maduro în aplauzele sălii.

„Este viu, va rămâne în viață pentru totdeauna, pentru restul timpului”, a spus viitorul președinte, îndemnându-i pe cei aflați în sală să-i ierte pe cei care l-au insultat pe Chavez.

UPDATE 19:30 În capelă se oficiază o slujbă catolică pentru fostul conducător.

UPDATE 18:54 Mulțimea urmărește în tăcere ceremonia din capelă. Șefii de stat se apropie în grupuri de câte șase de secriul lui Chavez pentru a forma „gărzile de onoare”.

UPDATE 18:40 Vicepreședinte Nicolas Maduro, desemnat de Chavez drept succesorul său, depune pe sicriul conducătorului sabia lui Simon Bolivar.

UPDATE 18:30 După prezentarea președinților aflați în capelă începe recitalul orchestrei.

UPDATE 18:05 „Chavez trăiește! Revoluția continuă”, „Chavez nu a murit, s-a multiplicat!”, sunt câteva dintre mesajele celor veniți să-l conducă pe Chavez pe ultimul drum.

Foto: AFP // Mediafax Foto

UPDATE 18:00 Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga din Grecia, participă la funeralii. Tsipras l-a descris adesea pe Chavez ca fiind un erou și o inspirație în lupta împotriva politicilor capitaliste care au dus statul elen în pragul falimentului.

UPDATE 17:50 În jur de 50 de delegații din întreaga lume, printre care și 32 de șefi de stat, participă la funeralii, scrie The Telegraph.

UPDATE 17:45 Președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a intrat în capela în care se află trupul neînsuflețit al președintelui venezuelean.

„Am pierdut un mare prieten, revoluționar și lider”, a spus Ahmadinejad care a ajuns joi seară la Caracas.

UPDATE 16:50 Mama președintelui Chavez a intrat în capela Academiei Militare din Caracas. Mulțimea adunată în esplanada militară din fața clădirii a aplaudat-o pe mama președintelui. Mii de venezueleni au stat zece ore la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului conducător.

Ziua de miercuri a fost declarată liberă. Presa locală notează că toate biletele de avion, de tren și de autobuz pentru cursele către capitala Venezuelei au fost vândute.


Funeraliile au loc începând cu ora 11.00 (17.30 ora României), la Academia Militară din Caracas, unde sute de mii de persoane vin să se încline, de miercuri, într-un șir necontenit, în fața trupului neînsuflețit al lui Hugo Chavez, decedat marți din cauza cancerului.

Majoritatea liderilor latino-americani vor fi prezenți, la fel ca și unii aliați controversați ai fostului președinte „antiimperialist”: iranianul Mahmoud Ahmadinejad, cubanezul Raul Castro și belarusul Aleksandr Lukașenko.

Statele Unite, ținta predilectă a diatribelor vehemente ale lui Hugo Chavez, și europenii nu au trimis decât delegații de rang secund.

Încă de vineri seara, fostul vicepreședinte Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesorul său, va depune jurământul ca președinte interimar.

El „va convoca alegeri în timpul dorit, în 30 de zile, în acord cu Constituția”, a anunțat președintele Adunării Naționale, Diosdado Cabello.

Maduro a creat senzație, joi, când a anunțat că liderul sud-american va fi „îmbălsămat”, ca marii revoluționari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Minh sau Mao Tse Tung și că trupul său neînsuflețit va fi „vizibil încă cel puțin șapte zile”.

„Vrem să îl vadă toți cei care vor acest lucru”, a explicat el.

„S-a decis ca trupul neînsuflețit al Comandantului să fie pregătit, îmbălsămat, pentru a putea fi expus într-un sicriu de sticlă și pentru ca poporul să îl poată avea cu el în muzeul Revoluției pentru eternitate”, a precizat Maduro.

Autoritățile venezuelene au livrat totuși informații contradictorii cu privire la momentul în care cadavrul lui Chavez va fi transferat la „cazarma Muntelui”, la vest de Caracas, unde este în construcție un Muzeu al Revoluției bolivariene.

Maduro a declarat inițial că acest transfer va avea loc vineri, după funeraliile de stat.

Dar ministrul Științei și Tehnologiei și ginerele lui Chavez, Jorge Arreaza, a anunțat ulterior că trupul neînsuflețit al fostului președinte va rămâne expus timp de „cel puțin șapte zile la academia militară”.

„Comandantul meu va fi îmbălsămat. El intră în istorie”, a afirmat Berkis Martinez, epuizat după ce a așteptat întreaga zi, fără a-l putea vedea.

„Este bine că dau șapte zile în plus … și tot este prea puțin. Ieri, am mers opt kilometri de la spitalul militar și nu am putut să-l văd. Am venit astăzi, am venit de dimineață și nu am putut să-l văd”, a declarat pentru AFP Antonio Gomez, în vârstă de 53 de ani, care făcea o pauză sub un copac, pe un pod din apropierea Academiei Militare.

Potrivit autorităților, peste două milioane de venezueleni i-au adus deja un omagiu liderului lor și zeci de mii își așteaptă în continuare rândul, 24 de ore din 24.

Joi seara, imediat după ce a ajuns la Caracas, președintele cubanez Raul Castro, urmat de președinta Baraziliei Dilma Rousseff, de predecesorul său Luiz Inacio Lula de Silva și apoi președintele ecuadorian Rafael Correa s-au recules în fața cadavrului lui Hugo Chavez.

Hugo Chavez era considerat principalul aliat politic și economic al Cubei și se prezenta ca fiul spiritual al părintelui Revoluției Cubaneze, Fidel Castro.

Anunțul morții liderului stângii latino-americane a provocat o adevărată undă de șoc în Venezuela și a deschis o perioadă de incertitudine.

Opoziția rămâne în umbră pentru moment. Dar nu toți cetățenii îl idolatrizează pe Chavez.

„Singurul lucru pe care l-a făcut Chavez a fost să răspândească ură și diviziune. Ei vor să facă din el un martir. Acest lucru mă face să rând”, afirmă Jose Mendez, un programator în vârstă de 28 de ani.

În 14 ani de putere, Hugo Chavez a reînviat flacăra stângii latino-americane „antiimperialiste” pe continentul latino-american.

În Venezuela, el și-a construit popularitate în rândul păturilor defavorizate cu programe sociale finanțate prin resursele de petrol și grație charismei sale exuberante. El a generat, de asemenea, clivaje puternice în societatea venezueleană, fără a reuși să limiteze sărăcia și violența urbană în creștere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu