Furtuna tropicală Isaac face ravagii în Haiti. Patru persoane au fost ucise

Furtuna tropicală Isaac face ravagii în Haiti. Patru persoane au fost ucise
Publicat: 26/08/2012, 11:12
Actualizat: 04/02/2019, 06:38

Furtuna tropicală Isaac, care a ucis patru persoane în Haiti, avansa rapid în direcția statului american Florida, iar potrivit unor previziuni urmează să se transforme în uragan duminică, obligând Partidul Republican să amâne cu o zi principalele întâlniri din cadrul Convenției sale, relatează AFP.

Cu rafale de vânt care atingeau 95 de kilometri pe oră, furtuna a părăsit zona Haiti și a traversat Cuba sâmbătă noaptea, a anunțat Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC), apreciind că probabil aceasta va atinge Florida în următoarele 24 de ore.

O alertă de uragan a fost decretară pentru arhipelagul Keys din Florida, dar și pentru anumite alte zone din acest stat din sud-vestul Statelor Unite.

Partidul Republican a anunțat că avertismente meteorologice grave au antrenat o amânare a începerii reuniunii sale de patru zile prevăzută la Tampa, în estul Floridei. Evenimentul urmează să înceapă marți după-amiază, în loc de luni. Aproape 50.000 de persoane, inclusiv jumeroși jurnaliști, delegați și invitați de marcă, sunt așteptați la Convenție.

Duminică dimineața, furtuna tropicală Isaac se afla la aproximativ 545 de kilometri est-sud-est de Key West (Florida) și se deplasa către nord-vest cu o viteză de aproximativ 28 de kilometri pe oră, potrivit previziunilor furtuna urmând să se intensifice în următoarele 48 de ore, a anunțat NHC.

Patru persoane au murit sâmbătă în Haiti, care se resimte în continuare de pe urma unui cutremur din 2010, în timp ce țara a fost traversată de furtuna tropicală Isaac.

O fată, în vârstă de opt ani a fost ucisă în urma prăbușirii unui perete al locuinței, iar o femeie, în vârstă de 51 de ani, a murit zdrobită de acoperișul casei, a declarat pentru AFP Protecția Civilă.

În plus, aproximativ 5.000 de persoane și 18 tabere de refugiați în urma cutremurului din 2010 au fost evacuate, a precizat aceeași sursă.

Președintele țării, Michel Martelly, care și-a anulat o vizită în Japonia, a sugerat să „se profite de ocazie pentru a se vedea dacă nu cumva oamenii pot fi retrași definitiv din tabere”. De asemenea, el a deplâns faptul că în Haiti au ajuns doar două miliarde de dolari, dintr-un ajutor promis în urma cutremurului, în valoare totală de 13 miliarde de dolari.

Rafalele de vânt s-au calmat sâmbătă seara în Haiti, dar alimentarea cu energie electrică la Port-au-Prince era în continuare întreruptă, iar comunicațiile pe Internet continuau să fie perturbate, a constat un corespondent AFP. Anterior, corturi și acoperișuri au fost luate pe sus, iar arbori au fost smulși din rădăcini, de rafale violente de vânt și ploi torențiale.

Guvernatorul statului Florida Rick Scott a instituit sâmbătă starea de alertă cu scopul de a mobiliza ajutoare, însă a avertizat că, pentru moment, nu se pune problema unei anulări a Convenției Partidului Republican.

Vicepreședintele democrat american joe Biden a renunțat să mai efectueze o vizită la Tampa luni, pentru a nu interfera cu o eventuală mobilizare a forțelor de ordine în caz de furtună.

De asemenea, Pentagonul a pus la adăpost 30 de avioane, și anume 22 de avioane de tip F-16 și opt avioane de tip C-130, care au fost mutate de la bazele lor din Florida în Texas și Puerto Rico.

În Haiti, procesul de reconstrucție a țării în urma cutremurului din 2010, soldat cu peste 250.000 de morți, este departe să fie încheiat, iar aproximativ 400.000 de persoane trăiesc în continuare în tabere pentru sinistrați.

La trecerea furtunii tropicale Isaac peste Haiti, aproximativ 300 de case au fost avariate, iar alte 20 de case au fost distruse într-un sat de lângă Port-au-Prince, a anunțat un parlamentar.

Victimele cutremurului din 2010, care trăiesc în tabere, sunt cele mai expuse unor riscuri. „În lipsa unui sistem de canalizare și a unor locuințe stabile, ploile puternice și rafalele de vânt pot crea probleme mult mai importante, ca de exemplu boli și o contaminare a apei”, a declarat Jean-Claude Mukadi, directorul asociației umanitare World Vision Haïti.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
×