Gazoductul Nord Stream 2, ca și finalizat! Marina rusă a fost trimisă în apele daneze din Marea Baltică

Gazoductul Nord Stream 2, ca și finalizat! Marina rusă a fost trimisă în apele daneze din Marea Baltică
Gazoductul Nord Stream 2, ca și finalizat! Marina rusă a fost trimisă în apele daneze din Marea Baltică / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 25/01/2021, 12:02

Gazoductul Nord Stream 2 este ca și finalizat, dacă ținem cont de ritmul de lucru al oamenilor lui Putin. Marina rusă, care și-a luat angajamentul să construiască proiectul, a început duminică seară, 24 ianuarie, lucrările în apele daneze ale Mării Baltice.

Rușii dau asigurări că lucrările vor fi duse la bun sfârșit, în pofida opoziției Americii și a Ucrainei.

Gazoductul Nord Stream 2, ca și finalizat! Va avea 1200 de kilometri

Compania rusă Nord Stream, deţinută majoritar de gigantul Gazprom și înființată special pentru proiectul Nord Stream 2, a făcut următorul anunț: „Nava «Fortuna», care se ocupă cu instalarea conductelor, a început lucrările pentru reluarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 în apele daneze. Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite”, se subliniază în comunicat.

La începutul lunii decembrie, lucrările la acest proiect de peste 9 miliarde de euro şi 1200 kilometri de legături submarine au fost reluate în apele germane, după ce fuseseră suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor SUA. Nord Stream 2 a fost autorizată de autorităţile daneze să reia lucrările în apele sale începând cu 15 ianuarie. Dar operatorul a anunţat o fază pregătitoare înainte, pe fondul incertitudinii legate de transferul de putere între Donald Trump şi Joe Biden.

Nava „Fortuna”, escortată de șalupe rusești

Plecând din Germania, nava Fortuna, un instalator de conducte navigând sub pavilion rusesc, se afla duminică seară la aproximativ 15 mile marine (circa 28 de kilometri) la sud de insula daneză Bornholm. Mai multe nave de sprijin al lucrărilor în larg, de asemenea ruseşti, se află în prezent în imediata sa vecinătate.

America şi mai multe ţări europene, precum Polonia sau Ucraina, nu văd cu ochi buni acest gazoduct, la fel cum s-a întâmplat și cu Nord Stream 1. Ele consideră că va creşte dependenţa Germaniei şi a Uniunii Europene de gazul rusesc. Nord Stream 2 este practic terminată şi cea mai mare parte a lucrărilor rămase se află în apele daneze.