Crește numărul celor care cer Germaniei să reanalizeze proiectul Nord Stream 2 după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Crește numărul celor care cer Germaniei să reanalizeze proiectul Nord Stream 2 după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Crește numărul celor care cer Germaniei să reanalizeze proiectul Nord Stream 2 după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/09/2020, 14:43

Mai mulți politicieni și diplomați germani au avertizat joi că este nevoie de un răspuns european coordonat față de proiectul gazoductului Nord Stream 2 după otrăvirea cu Novichok a disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Avertismentul vine în contextul în care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat miercuri că așteaptă ca Moscova să se implice în ancheta privind otrăvirea lui Navalnîi și a anunțat că se va consulta cu aliații săi din NATO cu privire la un răspuns la această situație, informează Reuters, care notează că Rusia ar putea fi ținta unor noi sancțiuni din partea statelor occidentale.

Miercuri, Guvernul german a anunțat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok.

„Trebuie să existe un răspuns la nivel european. Trebuie să răspundem folosind singurul limbaj pe care Vladimir Putin (președintele Rusiei, n. red.) îl cunoaște, și anume vânzările de gaze”, a declarat Norbert Roettgen, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul german, membru al partidului cancelarului Angela Merkel.

Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost ambasador la Washington, a declarat și el că este nevoie de un răspuns coordonat din partea Uniunii Europene și a NATO și a adăugat că gesturi mai puțin ferme, precum expulzarea unor diplomați, ar putea să nu fie suficiente.

„Dacă vrem să transmitem un mesaj clar Moscovei, împreună cu partenerii noștri, atunci relațiile economice trebuie să fie luate în considerare, inclusiv proiectul Nord Stream 2. Nu putem ridica un zid între Vest și Rusia, ar fi prea mult, dar există o cale de mijloc, ceva între acțiuni diplomatice și un boicot total”, a spus Ischinger.

Angela Merkel declarase că susține în continuare proiectul Nord Stream 2

Cancelarul Angela Merkel și-a declarat recent susținerea pentru finalizarea proiectului gazoductului Nord Stream 2.

Întrebată ce părere are despre amenințările Congresului SUA, care a promis că va impune sancțiuni Germaniei dacă duce la bun sfârșit construcția gazoductului, Angela Merkel a răspuns: „Nu considerăm legale aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care trec dincolo de teritoriul Statelor Unite”! La începutul lunii august, trei senatori americani exprimau ameninţări cu măsuri punitive împotriva Germaniei, într-o adresă trimisă autorităților din portul Sassnitz-Mukran, de la Marea Baltică.

Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat recent un document legislativ care obligă Administrația Trump să înăsprească sancțiunile împotriva proiectelor Nord Stream 2 și TurkStream. Această măsură implică impunerea unor restricții mai dure decât până acum împotriva entităților implicate în construirea gazoductelor Nord Stream 2 și TurkStream.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția unui gazoduct cu capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care va transporta gaze naturale din Rusia spre Germania, prin Marea Baltică. Conducta este gata în proporție de 93%. Construirea gazoductului a fost suspendată la sfârșitul anului 2019, când compania elvețiană Allseas a oprit activitatea din cauza sancțiunilor americane.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

În momentul de față, Navalnîi este în comă indusă.

Membrii echipei sale susțin că acesta ar fi fost otrăvit în aeroportul din Tomsk și l-au acuzat pe președintele țării, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea disidentului.

Procurorii ruși au anunțat săptămâna trecută că nu se impune o anchetă penală în ceea ce privește îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
O nouă urgie peste România. Prăpăd în 12 județe
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?