Giganții americani din IT nu se sperie de reglementările UE. Comisar european: „Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe”

Giganții americani din IT nu se sperie de reglementările UE. Comisar european: Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe
Publicat: 27/04/2018, 22:52

În momentul în care comisarul european pentru Justiție, VÄ›ra Jourová, s-a deplasat în California, în toamna anului 2017, pentru a se întâlni cu directorii Google și Facebook, se aștepta ca aceștia să exprime preocupări privind viitoarele reglementări ale Uniunii Europene în domeniul online. În schimb, și-a dat seama că deja aveau situația sub control. „Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe”, explică Jourova.

„Bruxellesul vrea ca noul Regulament General pentru Protecția Datelor să oprească giganții din domeniul tehnologiei informaționale și partenerii acestora să exercite presiuni asupra clienților pentru a ceda controlul asupra datelor private în schimbul serviciilor. Uniunea Europeană ar vrea să ofere un exemplu pentru reglementările din întreaga lume. Dar unele restricții au un efect neintenționat: consolidează duopolul companiilor Facebook și Alphabet, proprietarul Google”, comentează editorialiștii Sam Schechner și Nick Kostov într-un articol publicat în The Wall Street Journal sub titlul „Cum sunt favorizate companiile Google și Facebook de noile reglementări europene pentru protecția datelor private / Marile companii din domeniul tehnologiei informaționale au avantaje, în timp ce micile firme de promovare online sunt supuse restricțiilor din cauza noii legislații UE”.

Noile reglementări UE, care în multe cazuri prevăd ca firmele online să obțină acordul privind procesarea datelor personale, vor intra în vigoare pe 25 mai. Modificările au generat preocupări în domeniul publicității digitale, în rândul firmelor de analize și platformelor de tranzacționare.

„Însă companiile Google și Facebook aplică la scară largă tehnici sofisticate, în contextul în care au nevoie de acordul a sute de milioane de utilizatori europeni care apelează zilnic la serviciile lor. Potrivit competitorilor, Google și Facebook implementează o interpretare strictă a noilor legi, stabilind standarde sectoriale dificil de îndeplinit de firmele mai mici”, precizează editorialiștii WSJ.

Spre exemplu, Google le-a transmis luna trecută proprietarilor de website-uri și dezvoltatorilor de aplicații că vor trebui să primească accordul clienților pentru reclamele personalizate, altfel vor fi excluși din sistem. La rândul său, Facebook a început să le ceară celor 277 de milioane de utilizatori din Europa acorduri detaliate privind accesarea datelor personale.

Companiile de publicitate în domeniul digital acuză că modul în care Google și Facebook interpretează noile reglementări le afectează activitățile, aducându-le în concurență directă cu firme mari.

În acest context, unele companii specializate în publicitate digitală au decis să se retragă din Europa. Firma Verve, care transmite reclame personalizate în funcție de criteriul locației, a anunțat că își va înceta operațiunile în Europa, închizând inclusiv sediile din Londra și Munchen, deoarece se teme că nu va primi acordul a suficienți clienți, a declarat directorul de marketing, Julie Bernard. La rândul său, compania Drawbridge a decis încetarea operațiunilor în Europa.

Firmele mici sunt preocupate că, în lipsa instituirii unui alt sistem pentru publicitatea digitală, vor fi forțate să se adreseze companiilor mari precum Google și Facebook, cu care sunt în concurență. Acest lucru va conduce la creșterea cotelor de piață ale firmelor mari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice