Grecii și-au pierdut răbdarea: peste 2.500 de imigranți, închiși într-un stadion în insula Kos, după ce au protestat

Grecii și-au pierdut răbdarea: peste 2.500 de imigranți, închiși într-un stadion în insula Kos, după ce au protestat
Publicat: 13/08/2015, 20:26

Mai mult de 2.500 de persoane au fost închise pentru mai bine de 24 de ore de autoritățile grecești pe un stadion din orașul Kos, din sud-estul insulei cu același nume, după ce marți au avut loc proteste violente din cauza unor proceduri de înregistrare.

După ce inițial, potrivit publicației Daily Mail, 1.500 de persoane au participat marți la o procedură de înregistrare pentru a primi alimente și apă, ulterior, numărul acestora a crescut la 2.500. Cei mai mulți imigranți sunt cetățeni sirieni și afgani care au venit dinspre coasta Turciei spre insula Kos, traversând Marea Mediterană. Potrivit autorităților grecești, mai mult de 7.000 de imigranți au sosit în insula Kos pe parcursul lunii iulie.

Cei peste 2.500 de imigranți au fost izolați de autorități pe stadion de marți seară până joi dimineață când au fost eliberate ultimele persoane. Potrivit corespondenților The Guardian, în cele peste 24 de ore în care au fost reținuți, imigranții nu au primit alimente sau apă și nu au avut acces la toalete sau protecție solară împotriva temperaturilor de peste 35 de grade.

Constance Theisen, un coordonator al unei echipe trimise de Organizația Medici fără Frontiere (MSF) care a acordat îngrijiri medicale celor ținuți împotriva voinței lor pe stadion, a declarat pentru The Guardian: „La fiecare 15 minute, avem oameni inconștienți, care sunt cărați de familia și prietenii lor. E o situație scăpată total de sub control. Nimeni nu întelege ce se întâmplă sau dacă există vreun sens în toate acestea”. Potrivit grupurilor medicale de acordare a primului ajutor, în timpul busculadei, o persoană a suferit o criză de epilepsie.

Miercuri seară, numărul celor închiși pe stadion scăzuse la 500-600 de persoane, care au fost eliberate în cele din urmă în cursul dimineții de joi, după ce au fost înregistrate. Potrivit autorităților grecești, peste 1.500 dintre aceștia s-a îmbarcat deja spre Atena.

Potrivit reprezentanților organizației MSF, doar trei polițiști se aflau pe stadion, fiind responsabili de supravegherea procedurilor de înregistrare și de păstrarea ordinii, ceea ce a făcut ca procedura de înregistrare să decurgă atât de încet, motiv pentru care imigranții au început să protesteze pentru a primi mai repede actele necesare pentru a pleca spre alte regiuni ale Greciei, alimente și apă.

Un purtător de cuvânt al MSF, Julia Kourafa, a denunțat condițiile în care au fost ținuți cei peste 2.500 de imigranți în interiorul stadionului, criticând autoritățile grecești.

„Este prima dată când vedem așa ceva în Grecia – oameni închiși într-un stadion și controlați de forțele de ordine. Vorbim despre mame, copii și oameni în vârstă. Au fost închiși acolo, în soare, timp de multe ore”, a declarat acesta, citată de The Guardian, adăugând că problema migrației nu poate fi rezolvată în acest mod.

„Să pui oamenii pe un stadion sau să-i lași înăuntru nu este o soluție a acestei probleme. Acești oameni sunt refugiați și trebuie tratați ca niște oameni”, a mai atras atenția Kourafa, citată de CNN News.

În urma situației tensionate din Kos, joi, a avut loc o întâlnire de urgență la Atena cu miniștrii greci pentru a găsi o soluție în cazul insulei Kos.

După ce într-o primă fază a fost suplimentat numărul forțelor de ordine, un vas cu o capacitate de 2.500 de persoane a fost trimis joi de Guvernul grec către insula Kos pentru a facilita procesul de înregistrate al celor peste 5.000 de imigranți care încă așteaptă la rând, în condițiile în care alte câteva sute de persoane au sosit în cursul zilei de joi.

De la începutul anului 2015, mai mult de 120.000 de refugiați au sosit în insulele grecești, spre deosebire de 30.000 cât se înregistraseră în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×