Grupare din țara noastră, specializată în furturi din autotrenuri aflate în mers în Franța, destructurată de polițiștii români și francezi

Grupare din țara noastră, specializată în furturi din autotrenuri aflate în mers în Franța, destructurată de polițiștii români și francezi
Publicat: 18/02/2021, 20:29
Actualizat: 18/02/2021, 20:59

O grupare infracţională, formată din cetăţeni români, specializată în furturi din autotrenuri aflate în mers a fost destructurată de autorităţile române, în urma cooperării cu autorităţile franceze. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franţei, este de 3.500.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetăţeni români, care ar fi constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franţa.

Conform sursei citate, cetăţenii români care fac parte din gruparea itinerantă de criminalitate organizată ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, 21 de furturi calificate din autotrenuri de marfă. Iar prejudiciul de aproximativ 3.500.000 de euro constă în produse cosmetice, electronice şi componente IT.

Cum acționau românii, în Franța

„Modul de acţiune al grupului ar fi constat în identificarea societăţii care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului şi urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar. Şoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalţi membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop”, potrivit sursei citate.

Astfl că în dimineaţa de 17 februarie 2021, au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare (7 în Bucureşti, 3 în Ilfov, 2 în Olt şi una în Prahova), care au vizat depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum şi indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.

Iar în urma acestor activităţi, au fost depistate 2 persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autorităţile judiciare din Franţa) şi mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei. Cele 2 persoane au fost audiate, fiind reţinute, pentru a fi prezentate instanţei competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alţi 6 cetăţeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistaţi pe teritoriul României.

Activitatea a fost realizată împreună cu poliţişti din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova şi cu criminalişti din cadrul I.G.P.R. – Institutul Naţional de Criminalistică, D.G.P.M.B., I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova, fiind sprijinită de ofiţerul de legătură al Jandarmeriei Franceze pe lângă Ambasada Franţei la Bucureşti şi specialişti EUROPOL.

Activităţile de urmărire penală au fodt desfăşurate în comun de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti, I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova – serviciile de investigaţii criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Meteorologii au anunțat până când mai ține vremea rece