HAARETZ: ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe” /Disuasiunea militară israeliană se erodează

HAARETZ: ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe” /Disuasiunea militară israeliană se erodează
Publicat: 12/04/2024, 15:14

Armata israeliană se pregătește de o eventuală ripostă la atacul care a vizat o anexă a Ambasadei Iranului din Damasc și, aparent, potențialele consecințe ale uciderii membrilor familiei lui Ismail Haniyeh, unul dintre liderii Hamas, nu au fost luate în considerare în mod profund, comentează cotidianul Haaretz, avertizând asupra erodării mijloacelor israeliene de disuasiune.

”Două atacuri aeriene într-un interval de nouă zile, unul atribuit Israelului, în Damasc, altul în Gaza, evidențiază gravitatea dificultăților strategice în care se află Israelul în acest moment, în a șaptea lună a războiului contra Hamas. Războiul din Fâșia Gaza, care a alunecat din octombrie într-o confruntare limitată cu grupul Hezbollah în Liban, amenință acum să se transforme pentru prima dată într-un conflict militar direct între Israel și Iran”, notează cotidianul Haaretz, într-un editorial intitulat ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe”.

Pe 1 aprilie, generalul iranian Mohammad Reza Zahedi (cunoscut și sub numele de Hassan Mahadawi) a fost asasinat într-o clădire aparținând Ambasadei Iranului din Damasc. Au fost omorâți și alți membri ai personalului generalului iranian. Pe 10 aprilie, aviația militară israeliană a atacat un vehicul din Gaza în care se aflau trei fii și trei nepoți ai lui Ismail Haniyeh, liderul Biroului Politic al organizației palesiniene Hamas. Cei șase pasageri au fost uciși.

Prima operațiune pare a fi o manevră planificată. La nivel oficial, Israelul nu asumă responsabilitatea pentru asasinarea oficialilor iranieni, dar, în acest caz, este greu de crezut că ar avea altcineva interesul eliminării unui comandant al Forței Quds din Gardienilor Revoluției.

Cazul fiilor lui Ismail Haniyeh este diferit. Surse militare israeliene susțin că cei trei fii erau militanți Hamas și că, în momentul atacului, distribuiau fonduri către alți membri ai organizației. Armata israeliană a admis că atacul a fost autorizat de un colonel din Comandamentul Sudic, aparent fără aprobarea șefului Statului Major, a serviciului Shin Bet, a ministrului Apărării și a premierului.

”Cele două atacuri au ceva în comun. În ambele cazuri, activitățile operaționale excesive, nesupravegheate, generează rezonanță negativă extremă, pe fondul letargiei politice din Israel. La mai mult de jumătate de an de la masacrul din 7 octombrie, Israelul descoperă că este dificil să obțină o victorie militară decisivă care să contrabalanseze strategic daunele dezastrului și nu se apropie de o soluție pentru alinarea durerii rudelor celor 133 de ostatici, dintre care mulți sunt morți. (…) În orice caz, cele două persoane care iau decizii – premierul Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar – nu vor și nu se grăbesc spre un acord în acest moment”, subliniază Haaretz.

Iar în cazul Iranului, lucrurile devin ”mai dramatice și mai urgente”. Chiar dacă în trecut au mai fost o serie de asasinate atribuite Israelului, de data aceasta, Teheranul a avertizat că a fost depășită ”o linie roșie”, ceea ce generează alerte militare în Israel și în Statele Unite.

Dependența militară de SUA evidențiază erodarea mijloacelor israeliene de disuasiune

Cetățenii israelieni au un sentiment de securitate datorită sprijinului militar din partea SUA, dar ”acest lucru reflectă erodarea disuasiunii militare a Israelului”, atrage atenția cotidianul Haaretz, notând că, a doua oară în șase luni, Israelul are nevoie de ajutor militar din cauza unei amenințări prea mari pentru propriile capabilități militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI: Economia mondială rămâne rezilientă, dar productivitatea este lentă, iar tensiunile geopolitice generează FRAGMENTARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator