• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

IMAGINI cu un convoi prorus care ar muta sistemul sol-aer Buk din locul de unde a doborât avionul, publicate de un jurnalist ucrainean

Un jurnalist ucrainean a dat publicității imagini cu un convoi de militanți proruși, care ar transporta sistemul sol-aer Buk de la locul din care ar fi tras asupra avionului malaysian, prăbușit joi în estul Ucrainei, relatează BBC News Online.

Imaginile au fost date publicității de jurnalistul pro-ucrainean Dmitro Timciuk, un influent reporter militar din Ucraina, potrivit BBC Monitoring.

Sistemul de rachete sol-aer de tip Buk, cu care separatiștii proruși ar fi doborât avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a fost adus în secret în Rusia în cursul nopții de joi spre vineri, a precizat pe Facebook Anton Herașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Potrivit profesorului Michael Clarke, de la Royal United Services Institute, dovezile obținute până în prezent indică un atac greșit al forțelor separatiste. „Știm că separatiștii au afirmat la 29 iunie că au capturat un sistem de apărare aeriană SA-11 de la ucraineni. Avem și dovada, apărută peste noapte, că liderul separatist Igor Strelkov (…) a scris pe Twitter că a doborât un avion rusesc Antonov 26. Ulterior, a șters acest mesaj foarte, foarte repede”, a precizat profesorul Clarke.

Echipele de intervenție ucrainene au găsit până în prezent 121 de cadavre, din totalul de 298 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia Airlines prăbușit joi în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, a anunțat Serviciul pentru Situații de Urgență, pe site-ul său de Internet.

Inchide