Imigranții vorbesc despre o „capcană” a trenurilor, întinsă de către autoritățile din Ungaria. Unde se tem aceștia că vor ajunge

Imigranții vorbesc despre o „capcană a trenurilor, întinsă de către autoritățile din Ungaria. Unde se tem aceștia că vor ajunge
Publicat: 04/09/2015, 08:31
Actualizat: 04/09/2015, 11:38

„Omorâți-mă, omorâți-mă! Prefer să mor decât să merg într-o tabără!”, striga un irakian către polițiști, în fața camerelor de luat vederi, înaintea trenului oprit în mica gară Bicske, situată la aproximativ 40 de kilometri de Budapesta.

„SOS!”, „Germany!”, „No camp!” strigau alți imigranți, majoritatea sirieni, care cereau să-și poată continua călătoria pomisă, până la frontiera cu Austria.

Garnitura verde a companiei MAV, luată cu asalt de cel puțin 200 de imigranți joi, înainte de prânz, urma – oficial – să ajungă la Szombathely și Sopron, două orașe de frontieră.

Însă, când a ajuns la Bicske, dsupă câteva zeci de kilometri, trenul s-a oprit, iar poliția a încercat să debarce pasagerii, cu scopul, potrivit agenției oficiale de presă MTI, de a-i urca la bordul unor autobuze, către o tabără de refugiați locală.

Postul britanic de telviziune Sky News a difuzat imagini cu polițiști care purtau căști și care încercau să ridice o femeie, care țipa, culcată pe șine, împreună cu copilul ei, pe care-l ținea în brațe.

Situația s-a mai calmat joi după-amiaza, după ce polițiștii în ținută antirevoltă – prezenți în număr mare – s-au mulțumit să încercuiască trenul, către ora 15.15 GMT (18.15, ora României).

Pe o căldură umedă, unii călători s-au simțit rău și au fost preluați de către salvatori de la Crucea Roșie, în timp ce copii plângeau, au constat jurnaliști AFP.

Imigranții au refuzat sticle cu apă pe li le întindeau forțele de ordine sau vărsau, în mod ostentativ, ceea ce conțineau sticlele primite, a constat AFP.

Oprirea neopinată a trenului la Bicske – o localitate în care se află una dintre cele patru principale tabere de refugiați din Ungaria – a fost catalogată de către un voluntar, care și-a asumat rolul de purtător de cuvânt al refugiaților drept o „capcană” întinsă de către autorități.

Garnitura a plecat din Gara Keleti, de la Budapesta, după ce aceasta a fost redeschisă joi dimineața. Gara a fost închisă timp de două zile, din cauza afluxului de imigranți care încearcă să ajungă în vestul Europei.

– „Șmecherie a Guvernului, poliției și MAV”

În fața amplorii fenomenului, Ungaria, una dintre principalele țări de tranzit al imigranților către Europa Centrală, și-a suspendat marți – sine die – legăturile feroviare internaționale.

Trenul urma, totuși, să le permită pasagerilor să ajungă până la câțiva kilometri de frontiera austriacă. Compania națională austriacă ÖBB a anunțat că este dispusă să-și suplimenteze capacitățile, pentru a prelua imigranții de la Sopron la Viena.

Aproximativ 2.000 de refugiați se aflau, în continuare, la Gara Budapesta-Keleti, joi după-amiaza, potrivit unei estimări a Înaltului Comisariat ONU penru Refugiați (UNHCR).

Alt tren a plecat din gară cu aproximativ 100 de imigranți și polițiști care purtau căști de protecție – oficial către orașul Györ, situat la jumătatea drumului între Budapesta și Viena, în apropiere de frontiera cu Slovacia.

Potrivit lui Marton Bisztrai, un voluntar care se ocupa de primirea imigranților la Keleti, plecarea trenurilor avea scopul să-i „prindă în capcană” pe imigranți.

„Eu cred că este o șmecherie a Guvernului, poliției și companiei feroviare”, a declarat el pentru AFP. „Ei vor doar să degajeze oamenii de aici și să-i trimită în tabere. Este un lucru foarte cinic”, a apreciat el.

– Orban, comparat cu al-Assad

Nerăbdarea creștea, în paralel, în rândul imigranților care așteptau la gară. „Am cheltuit 700 de euro, luni, cu aceste bilete de tren către Munchen, împreună cu familia mea. Ne-au escrocat”, afirmă un bărbat.

Premierul conservator ungur „Viktor Orban mă face să mă gândesc la (Bashar al-)Assad. Am părăsit Siria pentru că îmi era teamă că mă arestează poliția. Aici am același sentiment”, declară, la rândul său Bassel, un student la medicină, originar din Damasc.

La Bruxelles, Orban, care a pus să fie ridicat un gard de sârmă ghimpată pentru a opri imigranții la frontiera cu Serbia, a apărat ferm, joi, modul în care Budapesta a gestionat criza, apreciind că „nu este o problemă europeană, ci germană”.

„Nimeni nu vrea să rămână în Ungaria, în Slovacia, în Estonia, în Polonia. Toți vor să meargă în Germania. Sarcina noastră este să-i înregistrăm și-i înregistrăm”, a promis el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ