ÎMPUȘCĂTURI la un Târg de Crăciun din Strasbourg: 3 morți și 11 răniți. Autorul a reușit SĂ FUGĂ

Redactor:
Bianca Pavaluca
Atac la un Targ de Crăciun din Strasbourg, Franța. Trei morți și 11 răniți. Suspectul a reușit să scape. Vezi imagini de la locul incidentului

Serviciile de securitate franceze anunță că suspectul (29 de ani) era monitorizat drept o posibilă amenințare teroristă. El a reușit să fugă, după un schimb de focuri cu polițiștii și ar putea fi rănit.

„Suspectul a intrat în contact cu serviciile de securitate de două ori”, a declarat Christophe Castaner, ministrul francez de Interne.

Patru complici ai lui Chérif C., presupusul autor al atacului armat de la Strasbourg, au fost reținuți marți seara, anunță procurorul francez Rémy Heitz. „Autoritățile au coordonat mai multe căutări în locuri unde acesta s-ar fi putut duce”, a adăugat Heitz

Târgul de Crăciun din Piața Kléber din centrul orașului Strasbourg a fost ținta atacului, al cărui motiv rămâne deocamdată neclar, ceea ce a determinat autoritățile să nu excludă un atac terorist. Ministrul de Interne anunță că au fost întărite măsurile de securitate la granițe și la târgurile de Crăciun din țară.

Potrivit ultimului bilanț prezentat de Prefectura regiunii Bas-Rhin, trei persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite. Șase dintre răniți sunt în stare gravă, iar ceilalți au suferit răni ușoare.

Autorul atacului a fost condamnat în Franța și Germania pentru infracțiuni de drept comun. „El și-a executat sentințele”, spune ministrul Christophe Castaner.

350 de polițiști, sprijiniți de două elicoptere participă la căutările suspectului. Serviciile RAID, BRI, Operation Sentinel sunt pe teren.

Ministrul de Interne Christophe Castaner anunță „starea de urgență” și intensificarea controalelor la frontieră.

În Strasbourg au fost întărite măsurile de securitate. Manifestațiile de miercuri au fost interzise de prefecți pentru a permite Poliției o mobilizare totală.

„Guvernul a decis să treacă la starea de urgență, prin întărirea controalelor la frontiere și punerea în aplicare a unor controale mai ample în toate târgurile de Crăciun care au loc în Franța, spre a evita riscul altor atacuri. Va exista, de asemenea, o mobilizare suplimentară a dispozitivelor forțelor de ordine pe întreg teritoriul francez,” anunță Castaner.

Președintele francez Emmanuel Macron și cel al Parlamentului European, Antonio Tajani, au transmit marți prin intermediul rețelei de socializare online Twitter mesaje de solidaritate față de victimele atacului armat de la Strasbourg, relatează Le Figaro.

De asemenea, Antonio Tajani a utilizat aceeași rețea online pentru a transmite un mesaj poporului francez: „Îmi exprim condoleanțele cele mai profunde familiilor victimelor. Nu ne plecăm capetele. Vom înfrânge terorismul și pe cei care ne atacă modul de viață. Parlamentul European continuă să funcționeze. Salut curajul forțelor de ordine.”

La rândul său, premierul britanic Theresa May s-a declarat șocată și întristată de atacul care a avut loc marți în orașul francez Strasbourg.

„Sunt șocată și întristată de atacul teribil de la Strasbourg. Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au afectați și poporului francez”, a declarat Theresa May, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Inchide