Adrian Popa
14.07.2019
Internațional

Incident periculos în Marea Neagră: Gestul provocator pe care l-ar fi făcut un distrugător rus în timpul unui exercițiu militar

Incident periculos în Marea Neagră: Gestul provocator pe care l-ar fi făcut un distrugător rus în timpul unui exercițiu militar
Un distrugător rus a creat o „situație periculoasă" după ce a intrat în zona în care se efectuau trageri în timpul unui exercițiu militar americano-ucrainean, care s-a desfășurat în Marea Neagră, transmit Forțele Navale Ucrainene.

Nava, distrugătorul Smetlivy, din clasa Kashin, ar fi intrat intenționat într-o zonă închisă, rezervată pentru exerciții cu artilerie navală.

Incidentul, petrecut în timpul exercițiului Sea Breeze, a fost anunțat pe Facebook de marina ucraineană. „Federația Rusă și-a arătat încă o dată adevărata față și a provocat o situație de urgență în Marea Neagră, ignorând legea maritimă internațională”, au transmis Forțele Navale Ucrainene.

Fregata ucraineană Hetman Sahaydachniy ar fi contactat nava rusă, dar echipajul acesteia ar fi susținut că are probleme cu sistemul de comunicații, potrivit aceleiași surse.

Flota Rusă a Mării Negre a reacționat la scurt timp după aceea: „Afirmația Forțele Navale Ucrainene, cum că vasul Smetlivy ar fi intrat într-o zonă închisă unde se desfășoară exercițiile Sea Breeze-2019, nu este adevărată. Smetlivy acționează în strictă concordanță cu legea internațională”.

Rușii organizau și ei, în aceeași perioadă, exerciții în Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al US Navy a confirmat că distrugătorul a fost prezent în zonă, dar nu a dat prea multe detalii suplimentare. „Prezența navei ruse nu a avut niciun impact asupra exercițiului de ieri”, a declarat locotenentul Bobby Dixon.

Foto: Distrugătorul Smetlivy (sus) și fregata Hetman Sahaydachniy (Sursa: Wikipedia)

 

Inchide