Prima pagină » Știri externe » INFLAȚIA anuală a zonei euro a crescut cu 2,5% în ianuarie. România se află în topul creșterilor din UE

INFLAȚIA anuală a zonei euro a crescut cu 2,5% în ianuarie. România se află în topul creșterilor din UE

INFLAȚIA anuală a zonei euro a crescut cu 2,5% în ianuarie. România se află în topul creșterilor din UE

Inflația anuală la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 2,8%, în timp ce zona euro a consemnat un avans de 2,5%, însă cele mai mari valori au fost raportate de Ungaria, România și Croația.

Conform datelor Oficiului european pentru Statistică (Eurostat), este pentru prima dată în ultimele zece luni când România nu mai este pe prima poziție. Astfel, cifrele consemnate la început de 2025 plasează Ungaria pe primul loc, cu 5,7%, urmată de România (5,3%) şi Croaţia (5%).

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în ianuarie până la 2,8%, de la un nivel de 2,7% în decembrie, în timp ce în zona euro inflaţia a crescut până la 2,5% în ianuarie, de la un nivel de 2,4% în decembrie, peste nivelul ţintă de 2% dorit de Banca Centrală Europeană (BCE).

Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE s-au înregistrat în Danemarca (1,4%), Irlanda, Italia şi Finlanda (toate cu 1,7%).

Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7% în ianuarie, nivel la care se situează începând din septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Datele din România relevă o inflație mai mică

În România, conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna ianuarie 2025, la 4,95%, de la 5,14% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,60%, iar serviciile cu 6,54%.

„Indicele preţurilor de consum în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna decembrie 2024 a fost 100,92%. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2024 – ianuarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) a fost 5,4%”, precizează INS.

CITEȘTE ȘI:

Achiziții istorice de AUR la nivel global. Polonia investește masiv, România stă pe loc

Inflația anuală a scăzut ușor în ianuarie, sub pragul de 5%. Unde au fost cele mai mari SCUMPIRI

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și