Inspecție AIEA în Iran. Programul nuclear al Teheranului, miza momentului!

Inspecție AIEA în Iran. Programul nuclear al Teheranului, miza momentului!
Inspecție AIEA în Iran. Programul nuclear al Teheranului, miza momentului! / Sursa FOTO: https://cdni0.trtworld.com
Publicat: 05/09/2020, 10:23

Programul nuclear al Teheranului reprezintă una dintre mizele momentului în politica externă. Iranul a permis ca inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze unul dintre cele două situri nucleare pe care le are, o decizie salutată de comunitatea internațională.

De luni de zile se solicitase acces la aceste situri și abia acum Teheranul a răspuns pozitiv. Potrivit primelor rapoarte, care însă conțin date neoficiale, Iranul dispune în acest moment de un stoc de uraniu ce depăşeşte de 10 ori limitele autorizate! „AIEA va efectua o vizită într-un al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran”, se menţionează în aceste documente. Un diplomat de carieră a declarat, sub protecția anonimatului, că vor fi necesare trei luni pentru a obține rezultatele eşantioanelor prelevate, informează France24.

Iranul are 2105,4 kg de uraniu!

În prezent, uraniul stocat de Iran depăşeşte de 10 ori limita admisă în urma acordului semnat în 2015, la Viena, cu marile puteri ale lumii. Din câte se pare, Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, deși avea voie să dețină cel mult 202,8 kg! Conform acordului, limita fixată este la 300 kg de uraniu îmbogăţit, echivalent cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

Prin urmare, este clar că, de la precedentul raport publicat de AIEA, în luna iunie, Iranul şi-a continuat activităţile nucleare. Având informații în acest sens, America și-a intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancţiunilor şi prelungirea embargoului impus asupra Iranului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase